2016-06-01 06:00

2016-06-01 06:00

Var beredd att öppna resväskan!

KRÖNIKA

Kinesiska tullmyndigheterna har nu lagom till starten av den kinesiska turistsäsongen i högre utsträckning börjat kontrollera allt bagage och alla postförsändelser från utlandet. Dessutom har tullsatserna höjts rejält och tullfri mängd sänkts för vissa varor.

Bakgrunden till detta är att de många livsmedels och kvalitetsskandalerna på senare år gjort många kineser misstänksamma. De som har möjlighet försöker numera alltid köpa västerländska produkter, eftersom de anses vara säkrare.

En bekant till mig, som är född och uppväxt i Kina, men bor i Sverige sedan 30 år, går numera så långt att han tar med sig livsmedel och till och med ris när han besöker Kina, där kan man tala om förtroendekris.

Resultatet av denna misstro är att kineser som kommer tillbaka från utlandet hamstrar sådana saker som barnmat och mjölkersättning till sina släktingar och vänner. Det har blivit som en industri där utlandskineser hjälper folk i Kina att få säkra produkter. På samma sätt är internethandeln av dessa produkter omfattande.

På internet var det en kommentar där de utryckte förvåning och bestörtning över att till och med en känd skådespelare blivit stoppad och var tvungen att öppna resväskan för att kontrolleras. Det påminner mig om ett gott skratt som jag fick när vi åt middag i samband med invigningen av ett belysningsprojekt för ett motionsspår i Storfors. Kineserna som deltog var mycket förbluffade över att montören fick sitta vid samma bord som borgmästaren, det skulle aldrig kunna ske i Kina. Det är ju en stor kulturskillnad mellan länderna, Kinas samhälle är ju väldigt hierarkiskt, vilket kan vara bra att komma ihåg när man ska göra affärer där.

Att kinesiska myndigheter har börjat ha hårdare kontroll innebär ju ökad byråkrati, men behöver inte nödvändigtvis avskräcka någon från att börja exportera bra varor. Som ett lyckat exempel kan jag nämna ett ungt par som med framgång exporterar potatischips från Finland till Kina. Efterfrågan på västerländska varor är ju som sagt enorm och kommer nog att förbli så ett bra tag.

Det kommer nog att ta tid innan den kinesiska livsmedelsindustrin reparerar sitt skamfilade rykte, men ett gott tecken för framtiden är ju ändå att de kollar även ”kändisar”.

Bakgrunden till detta är att de många livsmedels och kvalitetsskandalerna på senare år gjort många kineser misstänksamma. De som har möjlighet försöker numera alltid köpa västerländska produkter, eftersom de anses vara säkrare.

En bekant till mig, som är född och uppväxt i Kina, men bor i Sverige sedan 30 år, går numera så långt att han tar med sig livsmedel och till och med ris när han besöker Kina, där kan man tala om förtroendekris.

Resultatet av denna misstro är att kineser som kommer tillbaka från utlandet hamstrar sådana saker som barnmat och mjölkersättning till sina släktingar och vänner. Det har blivit som en industri där utlandskineser hjälper folk i Kina att få säkra produkter. På samma sätt är internethandeln av dessa produkter omfattande.

På internet var det en kommentar där de utryckte förvåning och bestörtning över att till och med en känd skådespelare blivit stoppad och var tvungen att öppna resväskan för att kontrolleras. Det påminner mig om ett gott skratt som jag fick när vi åt middag i samband med invigningen av ett belysningsprojekt för ett motionsspår i Storfors. Kineserna som deltog var mycket förbluffade över att montören fick sitta vid samma bord som borgmästaren, det skulle aldrig kunna ske i Kina. Det är ju en stor kulturskillnad mellan länderna, Kinas samhälle är ju väldigt hierarkiskt, vilket kan vara bra att komma ihåg när man ska göra affärer där.

Att kinesiska myndigheter har börjat ha hårdare kontroll innebär ju ökad byråkrati, men behöver inte nödvändigtvis avskräcka någon från att börja exportera bra varor. Som ett lyckat exempel kan jag nämna ett ungt par som med framgång exporterar potatischips från Finland till Kina. Efterfrågan på västerländska varor är ju som sagt enorm och kommer nog att förbli så ett bra tag.

Det kommer nog att ta tid innan den kinesiska livsmedelsindustrin reparerar sitt skamfilade rykte, men ett gott tecken för framtiden är ju ändå att de kollar även ”kändisar”.

  • Su-Ping Burman