2016-05-25 06:00

2016-05-25 06:00

Strategin för Degerfors

Stål - fotboll - och nöjen

Stålet vid järnverket, fotbollen på Stora Valla och nöjen med Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, Monica Forsberg och Nisse Landgren, är något som skrivits in i strategin för Degerfors kommun, men är den lika hållbar nu som för fem-sex år sedan?

– Nu skall vi inte deppa. Vårt kära fotbollslag brukar alltid inleda säsongen lite försiktigt, Järnverkets ägare, Outoukumpu. har satsat rätt stort, men när det gäller nöjen har vi nog backat tillbaka en del, säger Suzanne Hällström, ny näringslivschef i Degerfors kommun.

Hon kommer ut från näringslivskontoret med en röd jacka, där namnet Degerfors riktigt sticker ut. Hon säger att det är vänsterpartisterna som styr och ställer i Degerfors och att de gör det riktigt bra. Kommunen försöker locka företag till bygden, men man har ingen större framgång.

– Jag skulle inte tro att vi får ett företag med 50 anställda till Degerfors av den anledningen att vi är en kommun med fotbollskultur. Vi får kämpa om varje godbit. Vi är glada över utvecklingen för våra befintliga företag, inga nämnda och inga glömda.

Sen är vi självfallet nöjda med Outokumpus satsningar, men ritigt nöjda bli vi väl aldrig . Vi vill att fler skall få jobb vid järnverket, tillägger hon.

Nya förmågor

Skall vi dra ett streck över den andra strategin, nöjen?

– Nej för sjutton . Även om de mest namnkunniga artisterna inte längre är så aktiva på orten är det många unga nya förmågor som dyker upp. Du kanske kommer i håg att det var en viss fortbollspelare som framträdde under Melodifestivalen, Boris Lumbana, säger Sören Hedberg, som nyligen slutade som näringslivschef.

Både Suzanne och Sören hävdar att de lokala handlarna i Degerfors är enormt duktiga.

– Kolla in Sko Hjalmar. Det är en butik som levt i över 100 år och som är mycket omtyckt, Tomas Kläder är en annan butik som drar till sig både unga och äldre.

Annars är det som på många andra bruksorter. Folk drar ofta till köpcentra betydligt längre bort. Degerforsarna åker till Marieberg i Örebro, inte till Bergvik i Karlstad.

– Klart att vi skulle önska att HM och någon annan stor kedja etablerade sig i kommunen, men vi får vara mer än nöjda med dagens butiker. De kämpar alla för sin överlevnad, säger Suzanne Hällström.

Värmland-Örebro

Varken Sören eller Suzanne tror på underverk genom kommunsammanslagning. De har också klart för sig hur regionbildningen skall se ut

– Allt talar väl för ett samarbete mellan Värmland och Örebro. Vi har ingenting i hop med Västra Götaland och Göteborg. Sjukvårdens samarbete handlar helt om Värmland och Örebro. Dessutom får vi influens mot Stockholm och vi bygger vidare på möjligheterna att få höghastighetståg mellan Oslo-Stockholm.

Är ni Örebroare eller värmlänningar

– Vi är så klart värmlänningar.

Hon kommer ut från näringslivskontoret med en röd jacka, där namnet Degerfors riktigt sticker ut. Hon säger att det är vänsterpartisterna som styr och ställer i Degerfors och att de gör det riktigt bra. Kommunen försöker locka företag till bygden, men man har ingen större framgång.

– Jag skulle inte tro att vi får ett företag med 50 anställda till Degerfors av den anledningen att vi är en kommun med fotbollskultur. Vi får kämpa om varje godbit. Vi är glada över utvecklingen för våra befintliga företag, inga nämnda och inga glömda.

Sen är vi självfallet nöjda med Outokumpus satsningar, men ritigt nöjda bli vi väl aldrig . Vi vill att fler skall få jobb vid järnverket, tillägger hon.

Nya förmågor

Skall vi dra ett streck över den andra strategin, nöjen?

– Nej för sjutton . Även om de mest namnkunniga artisterna inte längre är så aktiva på orten är det många unga nya förmågor som dyker upp. Du kanske kommer i håg att det var en viss fortbollspelare som framträdde under Melodifestivalen, Boris Lumbana, säger Sören Hedberg, som nyligen slutade som näringslivschef.

Både Suzanne och Sören hävdar att de lokala handlarna i Degerfors är enormt duktiga.

– Kolla in Sko Hjalmar. Det är en butik som levt i över 100 år och som är mycket omtyckt, Tomas Kläder är en annan butik som drar till sig både unga och äldre.

Annars är det som på många andra bruksorter. Folk drar ofta till köpcentra betydligt längre bort. Degerforsarna åker till Marieberg i Örebro, inte till Bergvik i Karlstad.

– Klart att vi skulle önska att HM och någon annan stor kedja etablerade sig i kommunen, men vi får vara mer än nöjda med dagens butiker. De kämpar alla för sin överlevnad, säger Suzanne Hällström.

Värmland-Örebro

Varken Sören eller Suzanne tror på underverk genom kommunsammanslagning. De har också klart för sig hur regionbildningen skall se ut

– Allt talar väl för ett samarbete mellan Värmland och Örebro. Vi har ingenting i hop med Västra Götaland och Göteborg. Sjukvårdens samarbete handlar helt om Värmland och Örebro. Dessutom får vi influens mot Stockholm och vi bygger vidare på möjligheterna att få höghastighetståg mellan Oslo-Stockholm.

Är ni Örebroare eller värmlänningar

– Vi är så klart värmlänningar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.