2016-05-25 06:00

2016-05-25 06:00

Outokumpu-chefen om stålbranschen

Den stora utmaningen kommer från Kina

Kinesernas sätt att låta statligt ägda stålverk dumpa priserna ute på världsmarknaden är en av de stora utmaningarna för de nordiska stålverken. Vi jobbar effektivt. Vi har kvalitet på våra rostfria produkter, men vi lever tyvärr inte under samma konkurrensförhållande som kineserna, säger Liam Bates, chef för Outokumpus verksamheter i Degerfors.

Nu försöker Outokumpu att möta den snedvridna konkurrensen genom att öka bearbetningen och i större utsträckning färdigställa produkterna innan de når slutkunden. På det sättet vågar man hoppas på något bättre priser för exempelvis den rostfria plåten för kemtankers.

– Vi försöker hela tiden vara öppna mot de anställda och berätta om situationen ute på världsmarknaden. Det är inte särskilt många år sedan vi kunde leverera hur mycket produkter som helst till Kina och få bra betalt. I dag är situationen annorlunda. Nu pressas priserna och kineserna tillverkar själva så mycket stål att de tvingas dumpa priserna.

Liam Bates är ändå övertygad om att sättet man arbetar på i Degerfors och på Outokumpus andra bruk i Sverige och internationellt är helt rätt.

Gasa och bromsa

Det gäller för Outokumpu att båda gasa och bromsa samt att alltid ligga steget före konkurrenterna med utveckling och kvalité, menar han.

– Vi kan inte bara gnälla. Vi måste bli ännu bättre på att visa att vi är bäst i världen på rostfritt.

För bara några veckor sedan kom beskedet att upp till 80-90 tjänster måste bort från verksamheterna i Degerfors. Outokumpus olika verksamheter i Degerfors sysselsätter cirka 550 personer, Quarto Plate Europa 407 anställda, Degerfors Stainless 83 anställda och Plate Service Center, 48 anställda.

– Vi tvingas fullfölja planerna. Förhandlingarna pågår för fullt, Det är nästan uteslutande tjänstemän som berörs av neddragningen.

Nu finns det väl inte mycket mer att dra ned på i de olika verksamheterna?

– Man kan aldrig vara kategorisk i en värld där allt förändrar sig väldigt snabbt, men det är inte fel att ställa frågan. Självklart finns det gränser för när personalen inte räcker till för att hålla i gång produktionen.

Totalt sett har Outokumpukoncernen på senare år dragits med enorma miljardförluster. Nu pågår ett stort sparprogram med flera miljarder kronor i potten. Outokumpu är börsnoterade på Helsingforsbörsen.

Ökad tillväxt

Tillväxten för rostfritt stål ökar, om än svagt. Mycket hänger samman med levnadsstandarden ute i världen. När det gäller plåt för kemtankers har Outokumpu en stor marknadsandel ute i världen, kanske 50 procent.

– Är du ute och seglar eller är ute på kryssning och möter stora tankbåtar på världshaven kan fartygens rostfria plåt komma från Degerfors.

Outokumpu-chefen i Degerfors, Liam Bates, är 44 år. Bruket har aldrig tidigare haft en så ung brukschef. Som för så många andra engelsmän är fotbollen ett stort fritidsintresse för Liam Bates.

– Jag delar det intresset med tusentals Degerforsare. Från barnsben har jag varit Leeds-supporter.

Så nu hejar du fram DIF:arna?

– Det måste vi göra. Fotbollen i Degerfors är en viktig motor för hela samhället.

Nu försöker Outokumpu att möta den snedvridna konkurrensen genom att öka bearbetningen och i större utsträckning färdigställa produkterna innan de når slutkunden. På det sättet vågar man hoppas på något bättre priser för exempelvis den rostfria plåten för kemtankers.

– Vi försöker hela tiden vara öppna mot de anställda och berätta om situationen ute på världsmarknaden. Det är inte särskilt många år sedan vi kunde leverera hur mycket produkter som helst till Kina och få bra betalt. I dag är situationen annorlunda. Nu pressas priserna och kineserna tillverkar själva så mycket stål att de tvingas dumpa priserna.

Liam Bates är ändå övertygad om att sättet man arbetar på i Degerfors och på Outokumpus andra bruk i Sverige och internationellt är helt rätt.

Gasa och bromsa

Det gäller för Outokumpu att båda gasa och bromsa samt att alltid ligga steget före konkurrenterna med utveckling och kvalité, menar han.

– Vi kan inte bara gnälla. Vi måste bli ännu bättre på att visa att vi är bäst i världen på rostfritt.

För bara några veckor sedan kom beskedet att upp till 80-90 tjänster måste bort från verksamheterna i Degerfors. Outokumpus olika verksamheter i Degerfors sysselsätter cirka 550 personer, Quarto Plate Europa 407 anställda, Degerfors Stainless 83 anställda och Plate Service Center, 48 anställda.

– Vi tvingas fullfölja planerna. Förhandlingarna pågår för fullt, Det är nästan uteslutande tjänstemän som berörs av neddragningen.

Nu finns det väl inte mycket mer att dra ned på i de olika verksamheterna?

– Man kan aldrig vara kategorisk i en värld där allt förändrar sig väldigt snabbt, men det är inte fel att ställa frågan. Självklart finns det gränser för när personalen inte räcker till för att hålla i gång produktionen.

Totalt sett har Outokumpukoncernen på senare år dragits med enorma miljardförluster. Nu pågår ett stort sparprogram med flera miljarder kronor i potten. Outokumpu är börsnoterade på Helsingforsbörsen.

Ökad tillväxt

Tillväxten för rostfritt stål ökar, om än svagt. Mycket hänger samman med levnadsstandarden ute i världen. När det gäller plåt för kemtankers har Outokumpu en stor marknadsandel ute i världen, kanske 50 procent.

– Är du ute och seglar eller är ute på kryssning och möter stora tankbåtar på världshaven kan fartygens rostfria plåt komma från Degerfors.

Outokumpu-chefen i Degerfors, Liam Bates, är 44 år. Bruket har aldrig tidigare haft en så ung brukschef. Som för så många andra engelsmän är fotbollen ett stort fritidsintresse för Liam Bates.

– Jag delar det intresset med tusentals Degerforsare. Från barnsben har jag varit Leeds-supporter.

Så nu hejar du fram DIF:arna?

– Det måste vi göra. Fotbollen i Degerfors är en viktig motor för hela samhället.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.