2016-05-25 06:00

2016-05-25 06:00

Mohammad vill bygga båtar i Torsby

Han gjorde 100-tals båtar i Syrien

I augusti i fjol började syriern Mohammad Ossaili som en form av praktikant hos Anders Wiss på Småbåtsvarvet i Torsby. Nu drömmer han om att kunna fortsätta bygga och reparera träbåtar i Sverige.

– Det är det jag vill och det är det jag kan allra bäst, säger Ossaili.

För ett och ett halvt år sedan valde han och hans fru och fem barn att fly kriget i Syrien. Familjen kom till Sverige och efter ha slussats runt på flera platser i landet hamnade man så småningom i Torsby.

I Syrien drev han, tillsammans med sin far, ett träbåtsvarv med två anställda. Företaget lär han byggt dryga 100 fiske- och fritidsbåtar i trä i storlekarna 10-16 meter avsedda för Medelhavet.

Därför var det mer eller mindre naturligt att Arbetsförmedlingen tog kontakt med Anders Wiss och Småbåtsvarvet när det handlade om att ordna praktikplats för Mohammad.

Vana och kunskap

– Men jag vill inte kalla honom för praktikant. Glöm det, säger Anders Wiss. Han är självgående. Han är väldigt händig med alla verktyg och redskap i verkstaden. Det märktes snabbt att han hade både stor vana och kunskap. Visserligen tycker jag att han ibland går lite väl fort fram i vissa delar. Jag vill använda det gamla materialet så långt det är möjligt i stället för att göra nytt. Jag vill behålla själen i båten. Trä får vara grått om det är originalet.

Anders Wiss har alltså överfört en hel del av sin gedigna kunskap om träbåtar till Mohammad samtidigt som han tjänstgjort i lika stor grad som svensklärare.

– Just språket är väl hans största problem, säger Anders Wiss. Vi började med att sätta upp lappar och skrev på skåp vad de olika verktygen och materialen heter över allt på varvet. Vi gestikulerar, pratar, ritar och visar på träbitar vad vi ska göra med båtarna. Ibland har vi olika åsikter och då får han ofta göra som han vill och det brukar fungera. Han vet hur jobbet ska göras och därför blir det, tyvärr kanske jag skulle säga, inte så mycket prat på svenska.

Drömmen lever

I höstas föreslog Anders Wiss att Mohammad skulle bygga en modell av en båt han byggt i Syrien.

– Jag visade honom ”träskrotslådan” och var han kunde ta virke till modellen, säger Anders Wiss. Resultatet blev en fritidsbåt i skala 1:10 och den är gjort helt utan ritningar och mallar. Modellen blev 1,3 meter lång och han tog mått och form ur huvudet. Mohammad hade aldrig tidigare byggt en modell... Det är spunning, haklaskar, karvlar, sambord., kravellbordläggning, lejdare, avbärarlister och allt vad det nu heter. Så här kan man verkligen snacka om handlag. Kalla det gärna yrkesman för det är precis så han är...

Mohammads praktik på Småbåtsvarvet är över och han går nu vidare med intensiv utbildning i det svenska språket i Arbetsförmedlingens regi och drömmen..drömmen den lever kvar...

För ett och ett halvt år sedan valde han och hans fru och fem barn att fly kriget i Syrien. Familjen kom till Sverige och efter ha slussats runt på flera platser i landet hamnade man så småningom i Torsby.

I Syrien drev han, tillsammans med sin far, ett träbåtsvarv med två anställda. Företaget lär han byggt dryga 100 fiske- och fritidsbåtar i trä i storlekarna 10-16 meter avsedda för Medelhavet.

Därför var det mer eller mindre naturligt att Arbetsförmedlingen tog kontakt med Anders Wiss och Småbåtsvarvet när det handlade om att ordna praktikplats för Mohammad.

Vana och kunskap

– Men jag vill inte kalla honom för praktikant. Glöm det, säger Anders Wiss. Han är självgående. Han är väldigt händig med alla verktyg och redskap i verkstaden. Det märktes snabbt att han hade både stor vana och kunskap. Visserligen tycker jag att han ibland går lite väl fort fram i vissa delar. Jag vill använda det gamla materialet så långt det är möjligt i stället för att göra nytt. Jag vill behålla själen i båten. Trä får vara grått om det är originalet.

Anders Wiss har alltså överfört en hel del av sin gedigna kunskap om träbåtar till Mohammad samtidigt som han tjänstgjort i lika stor grad som svensklärare.

– Just språket är väl hans största problem, säger Anders Wiss. Vi började med att sätta upp lappar och skrev på skåp vad de olika verktygen och materialen heter över allt på varvet. Vi gestikulerar, pratar, ritar och visar på träbitar vad vi ska göra med båtarna. Ibland har vi olika åsikter och då får han ofta göra som han vill och det brukar fungera. Han vet hur jobbet ska göras och därför blir det, tyvärr kanske jag skulle säga, inte så mycket prat på svenska.

Drömmen lever

I höstas föreslog Anders Wiss att Mohammad skulle bygga en modell av en båt han byggt i Syrien.

– Jag visade honom ”träskrotslådan” och var han kunde ta virke till modellen, säger Anders Wiss. Resultatet blev en fritidsbåt i skala 1:10 och den är gjort helt utan ritningar och mallar. Modellen blev 1,3 meter lång och han tog mått och form ur huvudet. Mohammad hade aldrig tidigare byggt en modell... Det är spunning, haklaskar, karvlar, sambord., kravellbordläggning, lejdare, avbärarlister och allt vad det nu heter. Så här kan man verkligen snacka om handlag. Kalla det gärna yrkesman för det är precis så han är...

Mohammads praktik på Småbåtsvarvet är över och han går nu vidare med intensiv utbildning i det svenska språket i Arbetsförmedlingens regi och drömmen..drömmen den lever kvar...

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.