2016-05-25 06:00

2016-05-25 06:00

Gårdsgalleriet blev en fullträff

VÄGSJÖFORS. Konstnärsparets satsade i stället för att varva ned

2003 gick flyttlasset till gården Bränna som ligger vackert beläget vid Vägsjöns nordöstra strand i Vägsjöfors ett par mil norr om Torsby.

Här var det meningen att Lillemor och Jörgen Edberg skulle dra sig tillbaka, trappa ner sina respektive verksamheter och bara ta det lugnt i fortsättningen.

Men det blev precis tvärtom...

Bara efter ett par dagar på Bränna förstod paret Edberg att man hade satt ner sina nya bopålar i en praktiskt taget multikulturell byggd.

– Det här hade vi inte den blekaste aning om när vi bestämde oss för att flytta till Bränna, säger Jörgen Edberg. Helt plötsligt stod det klart för oss att ”här finns ju all kultur man kan tänka sig...”

Och det passade ju paret Edberg som handsken.

Blev succé

Bara några år senare debuterade både Lillemor och Jörgen i påskhelgens konstrunda. Lillemor bidrog med bland annat sjalar, textiltavlor och smycken och Jörgen med glas, konstglasgrafik, foto och bildspel.

Det blev succé.

Därmed hade paret Edberg på allvar slagit rot i den nordvärmländska myllan.

I takt med att allt fler fick kännedom om parets färdigheter ökade antalet besökare stadigt på Konstnärsgården. För att kunna ta emot denna ström på ett mer proffsigt sätt bestämde man sig för att bygga ett alldeles eget galleri som döptes till ”Galleri Naturnära”.

Tveksam först

– Jag drog i handbromsen i det längsta, minns Jörgen. Jag tyckte inte att vi hade råd men i dag ångrar jag inte för en sekund att vi tog steget. Det har blivit en sanslös fullträff. Nu vet jag inte vad vi skulle ha tagit oss till utan gallerian...

I runda slängar redovisar Gallerian 4000 besökare årligen och där påskens konstrunda slår rekord varje gång.

– Det var extremt i år, säger Jörgen. Under de tre dagarna som konstrundan pågick kunde vi räkna in sammanlagt 1600 besökare... Det är ju helt fantastiskt... det är knappt att man tror det är sant.

– Och det som jag tycker är allra roligast är ju att alla som kommer till oss är oerhört glada och positiva och det är klart att detta smittar av sig på oss, fortsätter Jörgen. Vi trivs och vi har väldigt roligt.

Jättekul

Lillemor Edberg:

– Så länge som vi orkar är det här jättekul, Det fina är att vi känner att vi inte måste... Vi är ju pensionärer och det som vi har fått förmånen att hålla på med är ju bara en enda stor bonus.

Jörgen Edberg:

– Utvecklingen på Konstnärsgården har varit enastående. Vi kunde väl aldrig drömma om att det skulle bli så här stort när vi drog i gång en gång i världen. Men den dagen som vi känner att vi inte vill hålla på längre så är det bara att ta ner skylten och stänga. Svårare än så är det inte men som det känns just nu lär det dröja innan den dagen kommer.

Det ska bara tilläggas att Galleri Naturnära firar 10-årsjubel med ett hejdundrande kalas den 2 juli.

Bara efter ett par dagar på Bränna förstod paret Edberg att man hade satt ner sina nya bopålar i en praktiskt taget multikulturell byggd.

– Det här hade vi inte den blekaste aning om när vi bestämde oss för att flytta till Bränna, säger Jörgen Edberg. Helt plötsligt stod det klart för oss att ”här finns ju all kultur man kan tänka sig...”

Och det passade ju paret Edberg som handsken.

Blev succé

Bara några år senare debuterade både Lillemor och Jörgen i påskhelgens konstrunda. Lillemor bidrog med bland annat sjalar, textiltavlor och smycken och Jörgen med glas, konstglasgrafik, foto och bildspel.

Det blev succé.

Därmed hade paret Edberg på allvar slagit rot i den nordvärmländska myllan.

I takt med att allt fler fick kännedom om parets färdigheter ökade antalet besökare stadigt på Konstnärsgården. För att kunna ta emot denna ström på ett mer proffsigt sätt bestämde man sig för att bygga ett alldeles eget galleri som döptes till ”Galleri Naturnära”.

Tveksam först

– Jag drog i handbromsen i det längsta, minns Jörgen. Jag tyckte inte att vi hade råd men i dag ångrar jag inte för en sekund att vi tog steget. Det har blivit en sanslös fullträff. Nu vet jag inte vad vi skulle ha tagit oss till utan gallerian...

I runda slängar redovisar Gallerian 4000 besökare årligen och där påskens konstrunda slår rekord varje gång.

– Det var extremt i år, säger Jörgen. Under de tre dagarna som konstrundan pågick kunde vi räkna in sammanlagt 1600 besökare... Det är ju helt fantastiskt... det är knappt att man tror det är sant.

– Och det som jag tycker är allra roligast är ju att alla som kommer till oss är oerhört glada och positiva och det är klart att detta smittar av sig på oss, fortsätter Jörgen. Vi trivs och vi har väldigt roligt.

Jättekul

Lillemor Edberg:

– Så länge som vi orkar är det här jättekul, Det fina är att vi känner att vi inte måste... Vi är ju pensionärer och det som vi har fått förmånen att hålla på med är ju bara en enda stor bonus.

Jörgen Edberg:

– Utvecklingen på Konstnärsgården har varit enastående. Vi kunde väl aldrig drömma om att det skulle bli så här stort när vi drog i gång en gång i världen. Men den dagen som vi känner att vi inte vill hålla på längre så är det bara att ta ner skylten och stänga. Svårare än så är det inte men som det känns just nu lär det dröja innan den dagen kommer.

Det ska bara tilläggas att Galleri Naturnära firar 10-årsjubel med ett hejdundrande kalas den 2 juli.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.