2016-05-25 06:00

2016-05-25 06:00

Eurotax säljer tobak för miljonbelopp

HÅN. Kommunen stoppade större livsmedelsförsäljning – men

Han får bara sälja lite bullar, smörgåsar, mjölk och dricka till turisterna. Årjängs kommun har förbjudit honom att ägna sig åt livsmedelsförsäljning av större omfattning. Men norrmännen är ändå räddande änglar för Malte Johansson, ägare av Eurotax, Hån, vid svensk-norska gränsen.

– Faktum är att norrmännen varje månad köper tobak hos oss för en miljon kronor. Jag tycker ändå att kommunpolitikerna varit riktigt njugga när det gällt möjligheten att kunna expandera verksamheten.

Eurotax tillhandahåller tjänster som valutaväxling och valutaförmedling via Western Union. Vidare har företaget samarbete med Global Blue, World Wide Taxfree och Premier, för att nämna några exempel. Turister från länder utanför Norden, som under resan handlat i Europa, kan få tillbaka en del moms om de stannar till vid Eurotax. Nordiska turister har inte samma möjlighet.

– Under högsäsong, juli-augusti, besöks kontoret dagligen av 2 000 personer. Jag hade planer på att starta livsmedelsförsäljning, men projektet stoppades av Årjängs kommun. De var väl rädda att vi skulle sälja för många köttbitar som de stora varuhusen i Töcksfors och Årjäng då skulle gå miste om.

Nu har Malte Johansson och Eurotax fått ett utökat bygglov, men det blir ingen livsmedelshandel.

Enorm KIna-turism

Kina-turismen växer något alldeles enormt.

– Det är en ständig ström av bussar fullastade med kineser. De har under sin turné genom Europa köpt på sig dyrbara saker, till exempel klockor vardera värda över 50 000 kronor. När de reser in i Norge får de tillbaka en del av momsen.

Andra länder, som också ökar sin andel av turismen, är Sydamerika och de forna öststatsländerna.

Eurotax har också en omfattning souvenirförsäljning.

– Det sker inom systemet, taxfree för turister.

Klädförsäljningen börjar också öka rätt avsevärt, men det grämer Malte Johansson att han inte får sälja livsmedel.

– Jag kanske skall ringa Olav Thon. Han brukar ha lösningar på det mesta. Nej, det är nog för sent för min del.

Många frågor

Företaget har nio fast anställda, men under sommaren sväller verksamheten med många fler medarbetare.

– Vi vill också gärna tala om att vi är en auktoriserad blågul turistinformation. Ändå var det nära att vi inte skulle få någon toalettanläggning. Även på den punkten var inte kommunen särskilt positiv till förslaget och även tjänstemännen i Trafikverket var negativa. Jag fick ta 500 000 kronor ur egen ficka för att bygga toaletterna. Kommunen föreslog att turisterna kunde uträtta sina behov i de stora köpladorna i Töcksfors.

Vad händer?

Malte Johansson är bekymrad över framtiden för kontanterna.

– Jag hoppas att bankerna lyssnar till rådet från riksbankschefen, Stefan Ingves, att Sverige måste behålla kontanterna. I dag tar knappt ingen bank emot utländsk valuta. Jag vet inte hur det blivit i Sverige. Företagen som äger betalkorten tar ut allt större avgifter.

Nu har Malte Johansson hållit på med sitt Eurotax i 25 år. I dag är han 73 år och är inne på att sälja hela anläggningen.

– Jag har redan flera spekulanter, bland annat en kinesisk affärsman som är mycket angelägen att komma över företaget, men då får han nog hosta upp rätt mycket pengar.

Eurotax omsatte i fjol 18 miljoner kronor och bruttovinsten uppgick till en miljon kronor.

Eurotax tillhandahåller tjänster som valutaväxling och valutaförmedling via Western Union. Vidare har företaget samarbete med Global Blue, World Wide Taxfree och Premier, för att nämna några exempel. Turister från länder utanför Norden, som under resan handlat i Europa, kan få tillbaka en del moms om de stannar till vid Eurotax. Nordiska turister har inte samma möjlighet.

– Under högsäsong, juli-augusti, besöks kontoret dagligen av 2 000 personer. Jag hade planer på att starta livsmedelsförsäljning, men projektet stoppades av Årjängs kommun. De var väl rädda att vi skulle sälja för många köttbitar som de stora varuhusen i Töcksfors och Årjäng då skulle gå miste om.

Nu har Malte Johansson och Eurotax fått ett utökat bygglov, men det blir ingen livsmedelshandel.

Enorm KIna-turism

Kina-turismen växer något alldeles enormt.

– Det är en ständig ström av bussar fullastade med kineser. De har under sin turné genom Europa köpt på sig dyrbara saker, till exempel klockor vardera värda över 50 000 kronor. När de reser in i Norge får de tillbaka en del av momsen.

Andra länder, som också ökar sin andel av turismen, är Sydamerika och de forna öststatsländerna.

Eurotax har också en omfattning souvenirförsäljning.

– Det sker inom systemet, taxfree för turister.

Klädförsäljningen börjar också öka rätt avsevärt, men det grämer Malte Johansson att han inte får sälja livsmedel.

– Jag kanske skall ringa Olav Thon. Han brukar ha lösningar på det mesta. Nej, det är nog för sent för min del.

Många frågor

Företaget har nio fast anställda, men under sommaren sväller verksamheten med många fler medarbetare.

– Vi vill också gärna tala om att vi är en auktoriserad blågul turistinformation. Ändå var det nära att vi inte skulle få någon toalettanläggning. Även på den punkten var inte kommunen särskilt positiv till förslaget och även tjänstemännen i Trafikverket var negativa. Jag fick ta 500 000 kronor ur egen ficka för att bygga toaletterna. Kommunen föreslog att turisterna kunde uträtta sina behov i de stora köpladorna i Töcksfors.

Vad händer?

Malte Johansson är bekymrad över framtiden för kontanterna.

– Jag hoppas att bankerna lyssnar till rådet från riksbankschefen, Stefan Ingves, att Sverige måste behålla kontanterna. I dag tar knappt ingen bank emot utländsk valuta. Jag vet inte hur det blivit i Sverige. Företagen som äger betalkorten tar ut allt större avgifter.

Nu har Malte Johansson hållit på med sitt Eurotax i 25 år. I dag är han 73 år och är inne på att sälja hela anläggningen.

– Jag har redan flera spekulanter, bland annat en kinesisk affärsman som är mycket angelägen att komma över företaget, men då får han nog hosta upp rätt mycket pengar.

Eurotax omsatte i fjol 18 miljoner kronor och bruttovinsten uppgick till en miljon kronor.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.