2016-05-25 06:00

2016-05-25 06:00

20 nya jobb i Storfors småföretag

ÖSTVÄRMLAND. Lift lyfte företagare i kommunen

Jag lärde mig att delegera och fick tänka till om omvärldsbevakningen. Samtidigt fick jag lära mig att fokusera på det som företaget på kort och lång sikt skulle må bra av, säger Johan Nilsson, vd i Arne Nilsson Fönsterrenovering AB, Storfors, efter att ha deltagit i Almi Värmlands utvecklingsprogram Lift.

– Visst hade vi framtidsplaner innan jag deltog i Lift, men programmet gav mig den där kicken som behövs för att ha mod att agera och gå vidare med tillväxten. Jag fick också lära mig att delegera.

Marie Hagman är vd i Naverviken AB. Företaget har verkstadsproduktion i Storfors och Degerfors.

– Nu har jag fått administrativa och effektiva verktyg som kommer till användning i arbetet att göra verkstäderna lönsammare. Med tanke på konjunkturen får vi ställa om rätt ofta. Då behövs det kraft och mod att gå vidare. Det vill säga att både bromsa och gasa. Jag fick stor hjälp med att analysera den målbild vi har för verkstäderna.

Allt var fel

Peter Piscator äger en bilverkstad som har fyra anställda.

– Lift var en stor upplevelse. Jag går i min företagsmiljö och tror att allt är som det skall vara i företaget och att jag tydligt ser problem och potentiella möjligheter. Faktum är att jag innan utbildningen gjorde det mesta fel.

Pierre Österberg är vd i Jordkullen AB. Företaget jobbar med markarbeten, järnvägsarbeten och rivningsjobb.

– Vi har fått i gång en bra dialog med Trafikverket angående järnvägsunderhållet. Av den anledningen vill vi växa och Lift gav mig många bra svar. Nu vågar vi ta steget fullt ut, expandera och nyanställa.

Jordkullen har också fått sin första externa styrelseledamot i Bengt Gustafsson, Karlskoga.

Ljuv musik

Tillsammans kommer företagarna som deltog i Lift att ganska snart anställa 20 personer.

– Det här är ljuv musik i Storfors. Det är inte var dag vi nås av budkapet att småföretag i kommunen anställer 20 personer, säger Börje Andersson, näringslivschef i Storfors kommun.

Han avslöjar också att det pågår förhandlingar med ett ganska stort företag som arbetar inom området byggprodukter.

– Går förhandlingen i lås kan det handla om ett stort antal anställda.

Viktigt

Satsningen på Lift kom till via ett samarbete mellan Storfors kommun och Almi.

– Det är oerhört viktigt att de befintliga företagen i kommunen växer, säger Börje Andersson.

Thomas Berg. Almi Värmland, leder Lift.

– Sedan starten 2000 har vi genomfört 13 utbildningsprogram. Totalt har 120 företagare deltagit. Vi kan genom utvärderingarna se att de som deltagit är mer på offensiven än andra företagare. Kul att det är på det viset.

– Visst hade vi framtidsplaner innan jag deltog i Lift, men programmet gav mig den där kicken som behövs för att ha mod att agera och gå vidare med tillväxten. Jag fick också lära mig att delegera.

Marie Hagman är vd i Naverviken AB. Företaget har verkstadsproduktion i Storfors och Degerfors.

– Nu har jag fått administrativa och effektiva verktyg som kommer till användning i arbetet att göra verkstäderna lönsammare. Med tanke på konjunkturen får vi ställa om rätt ofta. Då behövs det kraft och mod att gå vidare. Det vill säga att både bromsa och gasa. Jag fick stor hjälp med att analysera den målbild vi har för verkstäderna.

Allt var fel

Peter Piscator äger en bilverkstad som har fyra anställda.

– Lift var en stor upplevelse. Jag går i min företagsmiljö och tror att allt är som det skall vara i företaget och att jag tydligt ser problem och potentiella möjligheter. Faktum är att jag innan utbildningen gjorde det mesta fel.

Pierre Österberg är vd i Jordkullen AB. Företaget jobbar med markarbeten, järnvägsarbeten och rivningsjobb.

– Vi har fått i gång en bra dialog med Trafikverket angående järnvägsunderhållet. Av den anledningen vill vi växa och Lift gav mig många bra svar. Nu vågar vi ta steget fullt ut, expandera och nyanställa.

Jordkullen har också fått sin första externa styrelseledamot i Bengt Gustafsson, Karlskoga.

Ljuv musik

Tillsammans kommer företagarna som deltog i Lift att ganska snart anställa 20 personer.

– Det här är ljuv musik i Storfors. Det är inte var dag vi nås av budkapet att småföretag i kommunen anställer 20 personer, säger Börje Andersson, näringslivschef i Storfors kommun.

Han avslöjar också att det pågår förhandlingar med ett ganska stort företag som arbetar inom området byggprodukter.

– Går förhandlingen i lås kan det handla om ett stort antal anställda.

Viktigt

Satsningen på Lift kom till via ett samarbete mellan Storfors kommun och Almi.

– Det är oerhört viktigt att de befintliga företagen i kommunen växer, säger Börje Andersson.

Thomas Berg. Almi Värmland, leder Lift.

– Sedan starten 2000 har vi genomfört 13 utbildningsprogram. Totalt har 120 företagare deltagit. Vi kan genom utvärderingarna se att de som deltagit är mer på offensiven än andra företagare. Kul att det är på det viset.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.