2016-04-27 06:00

2016-04-27 06:00

Många nya jobb missas

Arbetsgivaransvaret avskräcker

Arbetsgivaransvaret avskräcker nära var tredje småföretagare i Värmland från att nyanställa. Det visar en undersökning från ekonomiföretaget Visma.

Av landets småföretagare vill 33 procent börja anställa eller anställa fler medarbetare än i dag. I Sverige finns över en miljon småföretag, vilket innebär att en sådan anställningsvilja visar på en mycket stor potential för nya arbetstillfällen.

I Värmland svarar 28 procent att de vill anställa någon. Värmland hamnar därmed på 14:e plats i rankningen över län med starkast vilja att expandera.

Örebro i toppen

Listan toppas av småföretagarna på Gotland och i Örebro län. Där vill två av tre, 63 procent, anställa fler.

– Nyss lade regeringen exempelvis ett nytt förslag om att arbetsgivare ska ta en del av kostnaden för långtidssjukskrivningar. Vi ser att sådana pålagor skapar ovisshet och avskräcker dem som vill anställa och skapa jobb, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma.

Har inte tid

Många upplever att det går åt mycket tid om de ska nyanställa. En fjärdedel, 24 procent, avskräcks främst av den tid som går åt till att hitta rätt person och 19 procent avstår från att anställa nya medarbetare för att de inte har tid att lära upp dem.

– Sju av tio nya jobb skapas i de små företagen. Genom att göra det enklare och billigare för dem att anställa kan politikerna gynna sysselsättningen och samhällsekonomin, vilket är bra för oss alla, säger Boo Gunnarson.

Bland de företag som redan har anställda har det ofta gått relativt fort att växa. 18 procent uppger i undersökningen att de anställde någon direkt när företaget startades. Ytterligare 23 procent har anställt någon inom företagets fem första år.

Av landets småföretagare vill 33 procent börja anställa eller anställa fler medarbetare än i dag. I Sverige finns över en miljon småföretag, vilket innebär att en sådan anställningsvilja visar på en mycket stor potential för nya arbetstillfällen.

I Värmland svarar 28 procent att de vill anställa någon. Värmland hamnar därmed på 14:e plats i rankningen över län med starkast vilja att expandera.

Örebro i toppen

Listan toppas av småföretagarna på Gotland och i Örebro län. Där vill två av tre, 63 procent, anställa fler.

– Nyss lade regeringen exempelvis ett nytt förslag om att arbetsgivare ska ta en del av kostnaden för långtidssjukskrivningar. Vi ser att sådana pålagor skapar ovisshet och avskräcker dem som vill anställa och skapa jobb, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma.

Har inte tid

Många upplever att det går åt mycket tid om de ska nyanställa. En fjärdedel, 24 procent, avskräcks främst av den tid som går åt till att hitta rätt person och 19 procent avstår från att anställa nya medarbetare för att de inte har tid att lära upp dem.

– Sju av tio nya jobb skapas i de små företagen. Genom att göra det enklare och billigare för dem att anställa kan politikerna gynna sysselsättningen och samhällsekonomin, vilket är bra för oss alla, säger Boo Gunnarson.

Bland de företag som redan har anställda har det ofta gått relativt fort att växa. 18 procent uppger i undersökningen att de anställde någon direkt när företaget startades. Ytterligare 23 procent har anställt någon inom företagets fem första år.