2016-04-27 06:00

2016-04-27 06:00

Fryksdalens värste "rökare"

BJÄLVERUD: "Det här har jag haft med mig hela livet"

Det här är Göran Modig, 63, från Bjälverud.

Förmodligen är han den värste stor-rökaren i Fryksdalen.

Han gör nämligen av med cirkus 1,5 ton om året.

Nä, nu är det inte så illa som det låter. Göran Modig har rökningen i blodet och driver Bjälveruds Basturökeri sedan slutet av 1990-talet..

Alltihop tog sig början i slutet av 1960-talet.

Bornholm inspirerade

Göran Modig, som då var en luten parvel på 7-8 år, besökte den danska ön Bornholm tillsammans med sina föräldrar och där han av en ren tillfällighet råkade hamna nere i fiskehamnen redan första semesterdagen.

– Jag blev som förtrollad av miljön. Alla dessa båtar som anklöpte hamnen med sina fångster, allt detta sorl men framför allt hanteringen och lukten från alla dessa rökerier. För mig var detta en helt fantastisk upplevelse och jag kunde inte slita mig från hamnen resten av semesterveckan, berättar Göran.

Efter upplevelsen på Bornholm började den unge Göran Modig omedelbart smida nya planer.

Vid hemkomsten till Skåne lyckades han få tillstånd att bygga sitt första rökeri.

Anläggningen uppfördes på hans mormor och morfars tomt på kolonilotten i Lund.

Och på den vägen är det än i dag.

Livsviktigt rökeri

– Detta med rökeri har jag haft med mig hela livet, säger Göran. Det första jag gjort när jag flyttat till nya orter har varit att bygga en rök. För mig är ett eget rökeri precis lika viktigt som en bastu för en finne...

1989 flyttade Göran Modig till Bjälverud där han naturligtvis såg till att ha ett rökeri.

Hans kunskaper i ämnet blev snabbt kända i omgivningen vilket fick till följd att han fick massor med uppdrag. Det var inte bara fisk utan även älgkött som skulle rökas. I slutet av 1990-talet startade han Bjälveruds Basturökeri som drivs som enskild firma sedan 2006.

Under storhetstiden rökte firman omkring 4,5 ton fisk och kött årligen. Men på grund av sjukdom för något år sedan har han tvingats dra ner på verksamheten. Därför ligger verksamheten på omkring 1,5 ton om året numera.

– Sluta? Nej, nej, det här kommer jag inte att ge upp i första taget. Jag kommer att fortsätta så länge jag orkar...

Nä, nu är det inte så illa som det låter. Göran Modig har rökningen i blodet och driver Bjälveruds Basturökeri sedan slutet av 1990-talet..

Alltihop tog sig början i slutet av 1960-talet.

Bornholm inspirerade

Göran Modig, som då var en luten parvel på 7-8 år, besökte den danska ön Bornholm tillsammans med sina föräldrar och där han av en ren tillfällighet råkade hamna nere i fiskehamnen redan första semesterdagen.

– Jag blev som förtrollad av miljön. Alla dessa båtar som anklöpte hamnen med sina fångster, allt detta sorl men framför allt hanteringen och lukten från alla dessa rökerier. För mig var detta en helt fantastisk upplevelse och jag kunde inte slita mig från hamnen resten av semesterveckan, berättar Göran.

Efter upplevelsen på Bornholm började den unge Göran Modig omedelbart smida nya planer.

Vid hemkomsten till Skåne lyckades han få tillstånd att bygga sitt första rökeri.

Anläggningen uppfördes på hans mormor och morfars tomt på kolonilotten i Lund.

Och på den vägen är det än i dag.

Livsviktigt rökeri

– Detta med rökeri har jag haft med mig hela livet, säger Göran. Det första jag gjort när jag flyttat till nya orter har varit att bygga en rök. För mig är ett eget rökeri precis lika viktigt som en bastu för en finne...

1989 flyttade Göran Modig till Bjälverud där han naturligtvis såg till att ha ett rökeri.

Hans kunskaper i ämnet blev snabbt kända i omgivningen vilket fick till följd att han fick massor med uppdrag. Det var inte bara fisk utan även älgkött som skulle rökas. I slutet av 1990-talet startade han Bjälveruds Basturökeri som drivs som enskild firma sedan 2006.

Under storhetstiden rökte firman omkring 4,5 ton fisk och kött årligen. Men på grund av sjukdom för något år sedan har han tvingats dra ner på verksamheten. Därför ligger verksamheten på omkring 1,5 ton om året numera.

– Sluta? Nej, nej, det här kommer jag inte att ge upp i första taget. Jag kommer att fortsätta så länge jag orkar...