2016-04-27 06:00

2016-04-27 06:00

En stad i förvandling

FILIPSTAD. Centrumprojekt ska blåsa nytt liv

Det är något på gång i Filipstad.

Ett stort centrumprojekt, där flera aktörer samarbetar, drog i gång i vintras och både projektledaren Ulf Elmér och centrumföreningens ordförande Hans Nordlund, tycker att man kommit en bra bit på väg.

Filipstad är en liten stad som i likhet med många andra småstäder har både motigheter och potential. Här finns många tomma skyltfönster, risiga hus i strategiska lägen och en lång tradition av befolkningsminskning.

Men här finns också en brusande älv mitt i stan, ett starkt kulturarv och mängder med butiksägare som jobbar på. Lägg därtill ett strategiskt läge i krysset mellan två riksvägar, 26:an och 63:an.

Fem pilotstäder

Nu är Filipstad en av fem pilotstäder i Sverige, som dragit i gång så kallade Bid-projekt. De fyra övriga är Torsby, Ludvika, Rättvik och Orsa, och Bid står för Business improvement district.

– Vi hoppas få lära oss mycket av organisationen Svenska stadskärnor, som är vår hjälpreda i det här projektet, så att vi blir en attraktiv stad och får en attraktiv stadskärna. Det ska vara trevligt och vackert och det ska finnas gott om företag, säger Hans Nordlund, ordförande i centrumföreningen Attraktiva Filipstad, som står bakom projektet.

Vad är det som fattas i dag då?

– Vi vet att det finns många tomma skyltfönster och vi vill få stan så attraktiv att folk kommer och satsar på att fylla dem.

Arbetet med att utveckla centrum och därmed få bättre snurr på handeln i stan kommer att ske på flera nivåer inom projektet. Dels handlar det om konkreta åtgärder som skyltning, ställplatser för husbilar och allmän upprustning.

– Vi vill ha skyltning från riksvägarna ända in till centrala stan, för att visa turisterna rätta vägen in. Vi har två riksvägar men många åker förbi – risken är att man inte upptäcker hela stan, säger Ulf Elmér, Bid-manager (projektledare).

Dels handlar det om att hitta former för hur olika aktörer i centrum kan samverka, nu och i framtiden.

– Det här ska leda till en effektiv process när det gäller centrumutveckling i Filipstad. Vi vill få i gång en stabil och stark verksamhet i organiserad form, säger Ulf Elmér och ser framför sig en stark centrumförening, med representanter för olika intressenter:

– Handel, kommunen, fastighetsägare, andra företag. För Filipstads del handlar det om att få en så stark centrumförening att den blir en remissinstans, när det gäller utveckling av centrum, både miljömässigt och för handelsutveckling.

Både Ulf Elmér och Hans Nordlund framhåller att mycket redan hänt. Att en etablerad centrumförening, Attraktiva Filipstad, redan är i gång är ett stort plus, och när det gäller den fysiska miljön tycker båda att resan uppåt började i samband med att Filipstad skulle fylla 400 år. Det var 2011 och med självaste kungen på gästlistan inleddes en uppfräschning, som sedan fortsatt bit för bit.

– Kommunen har snyggat till mycket, till exempel Monitorholmen och Lilltorget. Det har hänt mycket sen jubileet, säger Hans Nordlund.

Han tycker också att arbetet med jubileumsåret ledde till en annan viktig sak, när olika krafter strålade samman:

– Vi upptäckte att vi kunde ju samarbeta över gränserna. Det hade vi inte gjort så mycket förut. Vi behöver alla stöttning av varandra.

Det samarbetet bygger man nu vidare på, i allt mer organiserad form. Bland handlarna är en gemensam kundklubbssatsning, Klubb Filipstad, ett konkret exempel på att samarbete lönar sig. För framtiden tror Ulf Elmér att centrumföreningen kan bli en instans som samordnar evenemang och knyter ihop människor från olika verksamheter, allt för stadens bästa.

– Möten mellan människor i olika organisationer är otroligt viktiga, säger Ulf Elmér.

Filipstad är en liten stad som i likhet med många andra småstäder har både motigheter och potential. Här finns många tomma skyltfönster, risiga hus i strategiska lägen och en lång tradition av befolkningsminskning.

Men här finns också en brusande älv mitt i stan, ett starkt kulturarv och mängder med butiksägare som jobbar på. Lägg därtill ett strategiskt läge i krysset mellan två riksvägar, 26:an och 63:an.

Fem pilotstäder

Nu är Filipstad en av fem pilotstäder i Sverige, som dragit i gång så kallade Bid-projekt. De fyra övriga är Torsby, Ludvika, Rättvik och Orsa, och Bid står för Business improvement district.

– Vi hoppas få lära oss mycket av organisationen Svenska stadskärnor, som är vår hjälpreda i det här projektet, så att vi blir en attraktiv stad och får en attraktiv stadskärna. Det ska vara trevligt och vackert och det ska finnas gott om företag, säger Hans Nordlund, ordförande i centrumföreningen Attraktiva Filipstad, som står bakom projektet.

Vad är det som fattas i dag då?

– Vi vet att det finns många tomma skyltfönster och vi vill få stan så attraktiv att folk kommer och satsar på att fylla dem.

Arbetet med att utveckla centrum och därmed få bättre snurr på handeln i stan kommer att ske på flera nivåer inom projektet. Dels handlar det om konkreta åtgärder som skyltning, ställplatser för husbilar och allmän upprustning.

– Vi vill ha skyltning från riksvägarna ända in till centrala stan, för att visa turisterna rätta vägen in. Vi har två riksvägar men många åker förbi – risken är att man inte upptäcker hela stan, säger Ulf Elmér, Bid-manager (projektledare).

Dels handlar det om att hitta former för hur olika aktörer i centrum kan samverka, nu och i framtiden.

– Det här ska leda till en effektiv process när det gäller centrumutveckling i Filipstad. Vi vill få i gång en stabil och stark verksamhet i organiserad form, säger Ulf Elmér och ser framför sig en stark centrumförening, med representanter för olika intressenter:

– Handel, kommunen, fastighetsägare, andra företag. För Filipstads del handlar det om att få en så stark centrumförening att den blir en remissinstans, när det gäller utveckling av centrum, både miljömässigt och för handelsutveckling.

Både Ulf Elmér och Hans Nordlund framhåller att mycket redan hänt. Att en etablerad centrumförening, Attraktiva Filipstad, redan är i gång är ett stort plus, och när det gäller den fysiska miljön tycker båda att resan uppåt började i samband med att Filipstad skulle fylla 400 år. Det var 2011 och med självaste kungen på gästlistan inleddes en uppfräschning, som sedan fortsatt bit för bit.

– Kommunen har snyggat till mycket, till exempel Monitorholmen och Lilltorget. Det har hänt mycket sen jubileet, säger Hans Nordlund.

Han tycker också att arbetet med jubileumsåret ledde till en annan viktig sak, när olika krafter strålade samman:

– Vi upptäckte att vi kunde ju samarbeta över gränserna. Det hade vi inte gjort så mycket förut. Vi behöver alla stöttning av varandra.

Det samarbetet bygger man nu vidare på, i allt mer organiserad form. Bland handlarna är en gemensam kundklubbssatsning, Klubb Filipstad, ett konkret exempel på att samarbete lönar sig. För framtiden tror Ulf Elmér att centrumföreningen kan bli en instans som samordnar evenemang och knyter ihop människor från olika verksamheter, allt för stadens bästa.

– Möten mellan människor i olika organisationer är otroligt viktiga, säger Ulf Elmér.