2016-04-21 16:03

2016-04-21 16:03

"Vi är ett förnyelsebart materialbolag"

HAMMARÖ: Kenneth Ohlsson Stora Enso

Billerud Korsnäs kallar sig numera för förpackningsbolag. Stora Enso vill inte vara sämre.
– Vi har gått från att vara en traditionell skogsindustri till att bli ett förnyelsebart materialbolag, sa Kenneth Ohlsson, chef för Skoghalls Bruk, Stora Enso, vid Handelskammarens lunchmöte i Hammarö.

Skogsindustrierna talar länge och väl om det här sättet att beskriva sig själva . Allt handlar om förädlingstegen och kundernas krav på miljötänk och hållbarhet.

– Vi är stolta över att kunna förädla skog till papper och kartong. Skogen binder koldioxid och växer upp på nytt.

Ständig dialog

Någon ny jätteinvestering på fem miljarder kronor, som kan bli verklighet vid Gruvöns bruk, finns inte på agendan vid Skoghalls bruk, men Kenneth Ohlsson drar lite på svaret,

– Vi vill självfallet expandera och vi för ständigt en dialog om tillväxten. Nu ingår vi i en börsnoterad koncern och kan inte berätta om allt vi diskuterar. Vi får se. Skoghalls bruk är ett välinvesterat bruk, men det kanske framöver kommer något nytt och spännande

I dagarna startar Stora Enso det enorma skogsindustrikombinatet i Kina, en investering på nära tio miljarder kronor. Produktionen handlar till stora delar om att tillverka vätskekartong. Samma typ av produktion som sker i Skoghall.

Kina-satsningen

Vilken påverkan får satsningen i Kina på avsättningen för vätskekartongen vid Skoghalls bruk?

– Stora Enso har en gemensam organisation för försäljningen och vi räknar med tillväxt för både vätskekartong och förpackningar. Men vi måste vara duktiga ute på marknaderna. Det är en förutsättning för att alla våra bruk skall bli av med det som produceras.

Vi är bra på att bygga stora fabriker, men vi måste också vara entreprenörer. Detta är en stor utmaning för den samlade svenska skogsindustrin.

Utmaning

En annan utmaning är att fylla på med rätt kompetens.

– Just nu saknar vi elektriker.

Hur är det då med mångfalden vid bruket?

– Det är som vid alla andra större industrier, 80 procent män och 20 procent kvinnor. Vi kan dock se en tendens till förändring och att det anställs fler kvinnor, men det går sakta. Sedan är det tyvärr så att en del kvinnor inte riktigt litar på sin förmåga att ta nya utmanade jobb, men även här går vi mot en förändring.

Samma nivå

I dag har Skoghalls bruk 790 anställda. Hur ser personalkatalogen ut om tre år?

– Jag tror vi ligger kvar på den nivån, säger Kenneth Ohlsson.

I dagarna har Kenneth Ohlsson varit på plats vid Skoghalls bruk i drygt ett halvt år. Hur går det för hallänningen att förstå värmländska och hur trivs du?

– Jag trivs alldeles utmärkt. Jag sätter i bland mina medarbetare på prov med ”gurkburken”, som lanserades av en känd halländsk handbollspelare och de kontrar med bred värmländska som innebär att jag får tänka till mer än en gång för att förstå vad de menar.

 

Skogsindustrierna talar länge och väl om det här sättet att beskriva sig själva . Allt handlar om förädlingstegen och kundernas krav på miljötänk och hållbarhet.

– Vi är stolta över att kunna förädla skog till papper och kartong. Skogen binder koldioxid och växer upp på nytt.

Ständig dialog

Någon ny jätteinvestering på fem miljarder kronor, som kan bli verklighet vid Gruvöns bruk, finns inte på agendan vid Skoghalls bruk, men Kenneth Ohlsson drar lite på svaret,

– Vi vill självfallet expandera och vi för ständigt en dialog om tillväxten. Nu ingår vi i en börsnoterad koncern och kan inte berätta om allt vi diskuterar. Vi får se. Skoghalls bruk är ett välinvesterat bruk, men det kanske framöver kommer något nytt och spännande

I dagarna startar Stora Enso det enorma skogsindustrikombinatet i Kina, en investering på nära tio miljarder kronor. Produktionen handlar till stora delar om att tillverka vätskekartong. Samma typ av produktion som sker i Skoghall.

Kina-satsningen

Vilken påverkan får satsningen i Kina på avsättningen för vätskekartongen vid Skoghalls bruk?

– Stora Enso har en gemensam organisation för försäljningen och vi räknar med tillväxt för både vätskekartong och förpackningar. Men vi måste vara duktiga ute på marknaderna. Det är en förutsättning för att alla våra bruk skall bli av med det som produceras.

Vi är bra på att bygga stora fabriker, men vi måste också vara entreprenörer. Detta är en stor utmaning för den samlade svenska skogsindustrin.

Utmaning

En annan utmaning är att fylla på med rätt kompetens.

– Just nu saknar vi elektriker.

Hur är det då med mångfalden vid bruket?

– Det är som vid alla andra större industrier, 80 procent män och 20 procent kvinnor. Vi kan dock se en tendens till förändring och att det anställs fler kvinnor, men det går sakta. Sedan är det tyvärr så att en del kvinnor inte riktigt litar på sin förmåga att ta nya utmanade jobb, men även här går vi mot en förändring.

Samma nivå

I dag har Skoghalls bruk 790 anställda. Hur ser personalkatalogen ut om tre år?

– Jag tror vi ligger kvar på den nivån, säger Kenneth Ohlsson.

I dagarna har Kenneth Ohlsson varit på plats vid Skoghalls bruk i drygt ett halvt år. Hur går det för hallänningen att förstå värmländska och hur trivs du?

– Jag trivs alldeles utmärkt. Jag sätter i bland mina medarbetare på prov med ”gurkburken”, som lanserades av en känd halländsk handbollspelare och de kontrar med bred värmländska som innebär att jag får tänka till mer än en gång för att förstå vad de menar.