2016-04-06 17:37

2016-04-06 17:37

Byggföretag fick första mikrolånet

VÄRMLAND: Underlättar starten för nyföretagaren

Ett nystartat värmländskt byggföretag är det första värmländska företaget som fått klartecken för det nya mikrolånet som Almi-koncernen lanserar. 600 miljoner kronor ställs till förfogande för de olika Almi-kontoren i landet.
– Vilka Almi-kontor som får mest pengar avgörs av kontorens aktivitet med nyetableringar. Vi har redan tuffat i gång och vi tänker vara riktigt aktiva, säger Anna Lundmark Lundbergh, vd i Almi Värmland.

För byggföretaget var mikrolånet näst intill avgörande för etableringen.

– Visst har vi fyra som startat byggföretaget gått in med egna medel, men nu fick vi också det nya mikrolånet som har goda villkor. Inom kort drar vi i gång arbetet i Karlstadsregionen, säger Manfred Michaelsson, en av de fyra delägare i företaget.

Mikrolånen har möjliggjorts genom en garanti som finansieras av EU genom programmet för sysselsättning och social innovation.

Högre affärsrisk

Thomas Olsson är finanschef i Almi Värmland.

– Det begränsande risktagandet för företagen, med en borgen på tio procent, skall göra att alltfler vågar rusta sig. Almi tar alltså en högre affärsrisk.

Lånet har en amorteringsfrihet upp till ett år och skall vara återbetalat efter sex år. Målgruppen av företag som kan komma i fråga skall ha upp till nio anställda och en omsättning eller balansräkning på maximalt två miljoner euro. Det finns också möjligheter att addera lånet med andra lån, till exempel banklån.

Skapa-stipendiet

Anna Lundmark Lundbergh vill också slå ett slag för Skapa Utvecklingspris. Den 10 april går anmälningstiden ut. 15 000 kronor får den som segrar i den regionala tävlingen . Samma summa får också den person eller företag som tas ut som vinnare till Framtidens innovatör. Under hösten avgörs den nationella tävlingen. Där väntar stora pengar.

Bekräftelse

I fjol fick företaget Sound Dimension, Karlstad som utvecklat det uppmärksammade högtalarsystemet Aifi utvecklingspriset. Företaget har kommit långt i marknadsföringen och försäljningen av högtalarsystemet.

– När vi fick Skapa-stipendiet var detta en bekräftelse på att vår produkt var något alldeles extra. Nu kör vi så det ryker. Vi tror på framgång, säger Lynn Dreierbakken, försäljningsansvarig i Sound Dimension.

För byggföretaget var mikrolånet näst intill avgörande för etableringen.

– Visst har vi fyra som startat byggföretaget gått in med egna medel, men nu fick vi också det nya mikrolånet som har goda villkor. Inom kort drar vi i gång arbetet i Karlstadsregionen, säger Manfred Michaelsson, en av de fyra delägare i företaget.

Mikrolånen har möjliggjorts genom en garanti som finansieras av EU genom programmet för sysselsättning och social innovation.

Högre affärsrisk

Thomas Olsson är finanschef i Almi Värmland.

– Det begränsande risktagandet för företagen, med en borgen på tio procent, skall göra att alltfler vågar rusta sig. Almi tar alltså en högre affärsrisk.

Lånet har en amorteringsfrihet upp till ett år och skall vara återbetalat efter sex år. Målgruppen av företag som kan komma i fråga skall ha upp till nio anställda och en omsättning eller balansräkning på maximalt två miljoner euro. Det finns också möjligheter att addera lånet med andra lån, till exempel banklån.

Skapa-stipendiet

Anna Lundmark Lundbergh vill också slå ett slag för Skapa Utvecklingspris. Den 10 april går anmälningstiden ut. 15 000 kronor får den som segrar i den regionala tävlingen . Samma summa får också den person eller företag som tas ut som vinnare till Framtidens innovatör. Under hösten avgörs den nationella tävlingen. Där väntar stora pengar.

Bekräftelse

I fjol fick företaget Sound Dimension, Karlstad som utvecklat det uppmärksammade högtalarsystemet Aifi utvecklingspriset. Företaget har kommit långt i marknadsföringen och försäljningen av högtalarsystemet.

– När vi fick Skapa-stipendiet var detta en bekräftelse på att vår produkt var något alldeles extra. Nu kör vi så det ryker. Vi tror på framgång, säger Lynn Dreierbakken, försäljningsansvarig i Sound Dimension.