2016-04-05 15:28

2016-04-05 15:29

Värmländskt teknikkunnande till Japan

SKOGSINDUSTRI: Ingenjörer bakom innovation för skogsindustrin

Värmländska ingenjörer och forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, har utvecklat en unik metod för effektiv rening av grönlut och vitlut vid sulfatfabriker. Efter testkörning vid Aspa Bruk, ägt av Munksjö, kommer nu det stora genombrottet.
– Vi har fått en stororder från Japan, där en skogsindustri beställt en tre gånger större anläggning än den pilotanläggning som varit i gång vid Aspa bruk, säger Lennart Källén, Forshaga, vd i Cleanflow.

Det har tagit tid att utveckla den nya reningstekniken, som både ger bättre kvalitet i processen och som är kapacitetshöjande. Fabrikerna som satsar på den nya tekniken sänker också sina processkostnader.

– Under ett år har Aspa bruk sänkt kostnaderna med cirka tio miljoner kronor, säger Lennart Källén.

Starten

Det var 2008 som de värmländska ingenjörerna Lennart Källén och Lennart Börjesson, något senare kom också Jan Andersson med i gruppen, samt KTH startade arbetet med den nya effektiva reningsmetoden av grönlut och vitlut. Det har, innan den här tekniken blev känd, varit bekymmer med reningen och skogsindustrierna har försökt att lösa det på olika sätt.

– Det har varit en tuff tid att övertyga industrins ägare att den här tekniken förbättrar processen och sänker kostnaderna. Numera är det ekonomer som styr utvecklingen inom skogsindustrin. Teknikerna borde ta för sig på ett bättre sätt och låta ekonomerna förstå att man måste ta till sig nya tekniska lösningar som förbättrar processen, menar de tre ingenjörerna.

Den nya tekniken återbetalar sig snabbt. Om en teknikmodul kostar mellan 10-20 miljoner kronor tar det kanske två-tre år tills att investeringen är i hamn.

Skapar jobb

Den nya tekniklösningen för sulfatfabrikerna skapar också jobb i Värmland, närmare bestämt vid verkstadsföretaget Forshaga Svets & Smide. Företaget var med och byggde den första testmodulen. Nu får de uppdraget att bygga alla moduler som Cleanflow skall leverera till skogsindustrier över hela världen.

– Det här betyder mycket för vårt lilla verkstadsföretag, säger Patrik Lundberg, chef för Forshaga Svets & Smide.

Samarbete

Cleanflow har också inlett ett samarbete med Valmet-koncernen.

– Det stämmer. Den här tekniken kommer till stor nytta för våra kunder inom massa- och pappersindustrin, säger Hans Olsson, försäljningsdirektör i Valmet Karlstad.

Fler produkter

Det kan komma fler intressanta produkter från Cleanflow. Bland annat finns det ett sidospår där man utvinner lignin, en något annorlunda metod än den som presenterats vid Bäckhammars bruk. I bägge fallen handlar det om att få fram kolfiber.

– Vi har en del överraskningar på gång, säger Lennart Börjesson.

Det har tagit tid att utveckla den nya reningstekniken, som både ger bättre kvalitet i processen och som är kapacitetshöjande. Fabrikerna som satsar på den nya tekniken sänker också sina processkostnader.

– Under ett år har Aspa bruk sänkt kostnaderna med cirka tio miljoner kronor, säger Lennart Källén.

Starten

Det var 2008 som de värmländska ingenjörerna Lennart Källén och Lennart Börjesson, något senare kom också Jan Andersson med i gruppen, samt KTH startade arbetet med den nya effektiva reningsmetoden av grönlut och vitlut. Det har, innan den här tekniken blev känd, varit bekymmer med reningen och skogsindustrierna har försökt att lösa det på olika sätt.

– Det har varit en tuff tid att övertyga industrins ägare att den här tekniken förbättrar processen och sänker kostnaderna. Numera är det ekonomer som styr utvecklingen inom skogsindustrin. Teknikerna borde ta för sig på ett bättre sätt och låta ekonomerna förstå att man måste ta till sig nya tekniska lösningar som förbättrar processen, menar de tre ingenjörerna.

Den nya tekniken återbetalar sig snabbt. Om en teknikmodul kostar mellan 10-20 miljoner kronor tar det kanske två-tre år tills att investeringen är i hamn.

Skapar jobb

Den nya tekniklösningen för sulfatfabrikerna skapar också jobb i Värmland, närmare bestämt vid verkstadsföretaget Forshaga Svets & Smide. Företaget var med och byggde den första testmodulen. Nu får de uppdraget att bygga alla moduler som Cleanflow skall leverera till skogsindustrier över hela världen.

– Det här betyder mycket för vårt lilla verkstadsföretag, säger Patrik Lundberg, chef för Forshaga Svets & Smide.

Samarbete

Cleanflow har också inlett ett samarbete med Valmet-koncernen.

– Det stämmer. Den här tekniken kommer till stor nytta för våra kunder inom massa- och pappersindustrin, säger Hans Olsson, försäljningsdirektör i Valmet Karlstad.

Fler produkter

Det kan komma fler intressanta produkter från Cleanflow. Bland annat finns det ett sidospår där man utvinner lignin, en något annorlunda metod än den som presenterats vid Bäckhammars bruk. I bägge fallen handlar det om att få fram kolfiber.

– Vi har en del överraskningar på gång, säger Lennart Börjesson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.