2016-04-05 15:29

2016-04-05 15:29

Svenskt Näringsliv om avtalsrörelsen

KARLSTAD: Bra om alla branscher håller sig till "märket"

Den pågående avtalsrörelsen, vikten av att vi blir mer företagsamma i Sverige samt att vi skall tala mer om företagens betydelse i samhället. Det var frågor som fanns med på dagordningen när ledande tjänstemän för Svenskt Näringsliv i västra Sverige i går träffades i Karlstad.
– Det är bra att industriavtalets ”märke” på 2.2 procent i avtalsrörelsen blir normerande för de branscher som ännu inte förhandlat färdigt på arbetsmarknaden. Handels klarade det och vi hoppas att också byggsektorn lägger sig på industriavtalets nivå, sa Urban Svanberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Värmland.

Samtidigt med mötet i Karlstad rekommenderade i går Svenskt Näringsliv och LO gemensamt värdet av att hålla sig till industriavtalets ”märke”.

– Jag kände tidigare i år stor oro inför avtalsrörelsen, men hittills har det enligt vår mening gått rätt väg, sa Svanberg.

Faktum är att sedan slutet på 1990-talet har reallöneökningarna uppgått till hela 60 procent och industrin har gått före och anvisat vägen, tillade han.

Elisabeth Sandberg, regionchef i Västra Götaland, tycker att vi talar för lite om företagens betydelse i samhället.

– Egentligen är det märkligt att vi år efter år måste påtala detta. Vad vore svensk välfärd utan duktiga företagare som anställer. Folk som i sin tur betalar skatter och avgifter till gagn för barn- och äldreomsorgen, skolan samt sjukvården.

När det gäller frågan om att vi borde vara mer företagsamma har Svenskt Näringsliv verkligen fått ut budskapet.

– I närtid har över 8 000 politiker och företagare i Värmland träffats och diskuterat framtiden.

LO tappar medlemmar, men det gör inte Svenskt Näringsliv. I Värmland och Västra Götaland redovisar regionerna en ökning.

Svenskt Näringsliv hade förlagt mötet till NWT där vd Mats Muregård presenterade digitaliseringens möjligheter och papperstidningens styrka. En av ägarna av NWT, Victoria Svanberg, presenterade i stort familjeföretaget NWT samt de intressen koncernen har i Norge.

Samtidigt med mötet i Karlstad rekommenderade i går Svenskt Näringsliv och LO gemensamt värdet av att hålla sig till industriavtalets ”märke”.

– Jag kände tidigare i år stor oro inför avtalsrörelsen, men hittills har det enligt vår mening gått rätt väg, sa Svanberg.

Faktum är att sedan slutet på 1990-talet har reallöneökningarna uppgått till hela 60 procent och industrin har gått före och anvisat vägen, tillade han.

Elisabeth Sandberg, regionchef i Västra Götaland, tycker att vi talar för lite om företagens betydelse i samhället.

– Egentligen är det märkligt att vi år efter år måste påtala detta. Vad vore svensk välfärd utan duktiga företagare som anställer. Folk som i sin tur betalar skatter och avgifter till gagn för barn- och äldreomsorgen, skolan samt sjukvården.

När det gäller frågan om att vi borde vara mer företagsamma har Svenskt Näringsliv verkligen fått ut budskapet.

– I närtid har över 8 000 politiker och företagare i Värmland träffats och diskuterat framtiden.

LO tappar medlemmar, men det gör inte Svenskt Näringsliv. I Värmland och Västra Götaland redovisar regionerna en ökning.

Svenskt Näringsliv hade förlagt mötet till NWT där vd Mats Muregård presenterade digitaliseringens möjligheter och papperstidningens styrka. En av ägarna av NWT, Victoria Svanberg, presenterade i stort familjeföretaget NWT samt de intressen koncernen har i Norge.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.