2016-04-05 16:47

2016-04-05 16:47

Svårt för arbetsgivarna att rekrytera

VÄRMLAND: Hög tid starta validering av nyanlända

I dag finns det 10 000 nyanlända i Värmland. Många av dem har bra yrkesutbildning, kan engelska och är i gång med att lära sig svenska. Många av de nyanlända kan vara lösningen på företagens problem att i rekryteringen hitta rätt kompetens
– Det är hög tid att vi startar en omfattande validering och snabbar på möjligheterna för många nyanlända att komma i arbete. Något som skulle underlätta företagens rekrytering, sa Barbro Färnström, Mångfaldscentrum, vid Svenskt Näringslivs presentation av den värmländska rekryteringsenkäten.

Företagens har stigande kompetenskrav. Något som bland annat hänger samman med förändringarna på arbetsmarknaden.

– Under de senaste fem åren har kompetenskraven i hög utsträckning förändrats. Detta hänger bland annat samman med den snabbt stigande digitaliseringen, sa Patrik Karlsson, Svenskt Näringsliv, när han presenterade rekryteringsenkäten.

Svårigheter

Hela 36 procent av de tillfrågade företagen i Värmland har störst svårigheter att få tag personer som har gått yrkesprogram på gymnasiet samt yrkeshögskola.

–  Något som de värmländska företagen inte är ensamma om.

När det gäller rekryteringsvägar är företagen mest nöjda med bemanningsföretagen och sättet att lösa rekryteringen via informella kontakter och nätverk.

– Arbetsförmedlingen har de inte mycket till övers för. De menar att arbetsförmedlingen bränner en massa pengar till knappt ingen nytta. Arbetsförmedlingen bör reformeras.

Tipset

Patrik Karlsson vågade sig på att ge företagen tips om hur de skall formulera en platsannons: ” Vi söker en yrkeserfaren, pålitlig och ansvarstagande medarbetare till vår verksamhet som präglas av snabb utveckling och omvandling”.

De jobb som sticker ut och som är mest eftersöka av företagen just nu är utbildade butikssäljare, kockar, chaufförer, säljare, projektledare, plåtslagare samt specialjobb för att klara digitaliseringen.

Företagens har stigande kompetenskrav. Något som bland annat hänger samman med förändringarna på arbetsmarknaden.

– Under de senaste fem åren har kompetenskraven i hög utsträckning förändrats. Detta hänger bland annat samman med den snabbt stigande digitaliseringen, sa Patrik Karlsson, Svenskt Näringsliv, när han presenterade rekryteringsenkäten.

Svårigheter

Hela 36 procent av de tillfrågade företagen i Värmland har störst svårigheter att få tag personer som har gått yrkesprogram på gymnasiet samt yrkeshögskola.

–  Något som de värmländska företagen inte är ensamma om.

När det gäller rekryteringsvägar är företagen mest nöjda med bemanningsföretagen och sättet att lösa rekryteringen via informella kontakter och nätverk.

– Arbetsförmedlingen har de inte mycket till övers för. De menar att arbetsförmedlingen bränner en massa pengar till knappt ingen nytta. Arbetsförmedlingen bör reformeras.

Tipset

Patrik Karlsson vågade sig på att ge företagen tips om hur de skall formulera en platsannons: ” Vi söker en yrkeserfaren, pålitlig och ansvarstagande medarbetare till vår verksamhet som präglas av snabb utveckling och omvandling”.

De jobb som sticker ut och som är mest eftersöka av företagen just nu är utbildade butikssäljare, kockar, chaufförer, säljare, projektledare, plåtslagare samt specialjobb för att klara digitaliseringen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.