2016-03-30 15:38

2016-03-30 15:39

Nyanlända får oväntad hjälp

EKSHÄRAD: Får möjlighet att hyra arbetsgivare

I Ekshärad är det mesta möjligt. Nu har företagarföreningen och entreprenören Bengt Gustavsson dragit i gång ett projekt för nyanlända svenskar där Bolagsbolaget står som modell.

Det skall bli möjligt för flera nyanlända att hyra arbetsgivare, som i det här fallet blir företagarföreningen i Ekshärad.

– Efter flera omgångar i domstolarna fick Bolagsbolaget rätt. 2014 godkände Skatteverket upplägget. Det skulle vara märkligt om vi fick en ny strid med staten, som då skulle gälla de nyanländas möjligheter att få jobb, säger Bengt Gustavsson.

Nu skapar företagarna i Ekshärad, det handlar faktiskt om alla företag i Hagfors kommun, ett mänskligare alternativ som gör att asylsökande känner sig behövda och får chansen att bidra med sin kompetens och sitt entreprenörskap.

– Det är en fruktansvärd byråkrati som möter de nyanlända. Nu försöker vi snabba upp möjligheterna för dem att komma in i gemenskapen, få praktik och jobb, säger Bengt Gustavsson.

Bättring

Bengt Mattsson. EM Biluthyrning, gillar det som görs för de nyanlända.

– Arbetsgivare att hyra är en del. Sedan måste vi företagare se till att de nyanlända får möjligheter till praktik. Vi får se till att alla, både de som är födda och uppväxta i bygden och de nyanlända, får möjlighet till praktik. Jag tycker att vi generellt sett måste bli bättre på den punkten. Vi måste också bli bättre på att organisera insatserna.

Sedan är det upp till föreningslivet att delta med träffar och fikastunder.

– Det kan vara enkla tillställningar där man trots språkbistring kommer varandra nära. Det är de små tillställningarna som gör att de nyanlända på ett enkelt sätt lär sig svenska språket, säger Chantal Scheilen Kågström, svensklärare vid Klarälvdalens folkhögskola.

SFI i alla ära, men alla möten och tillställningar har sin betydelse och medverkar till att de nyanlända lättare tar till sig svenska språket.

Överraskad

Ann-Sofie Pettersson är planeringschef vid Nygård, där det i dag finns över 100 nyanlända.

– Jag blir ofta överraskad av de nyanländas kunskaper. Häromdagen skulle vi laga en kakelvägg. Plötsligt kom en av våra nyanlända och förklarade att han kunde utföra jobbet. Han hade jobbat med sten- och kakelsättning i Syrien. Vi har kompetenser bland de nyanlända som blir en stor tillgång för kommunen.

Stor chans

Fem nyanlända fanns med runt bordet när Företagarföreningen redovisade satsningen. De har i sina hemländer jobbat som bilmekaniker, ingenjör och banktjänsteman, två av dem var studenter från högskolor i Syrien.

– Jag vågar påstå att de nyanlända är landsbygdens stora chans till utveckling, säger Bengt Gustavsson.

Chantal Scheilen Kågström menar att många av de nyanlända känner sig ”fängslade” .

– De har inte begått några brott, men de kommer inte loss med språket, praktiken, jobben och gemenskapen. Därför är den satsning som nu sker i Ekshärad och i Hagfors kommun mycket viktig.

Sören Persson är lärare på Älvstrandsgymnasiet i Hagfors. Han jobbar med Ung Företagsamhet samt entreprenörskap och har också varit god man för ensamkommande flyktingbarn.

– Det känns ända in i själen när ungdomarna lyckas komma in i gemenskapen i samhället. Vi måste ställa upp för de nyanlända.

Det skall bli möjligt för flera nyanlända att hyra arbetsgivare, som i det här fallet blir företagarföreningen i Ekshärad.

– Efter flera omgångar i domstolarna fick Bolagsbolaget rätt. 2014 godkände Skatteverket upplägget. Det skulle vara märkligt om vi fick en ny strid med staten, som då skulle gälla de nyanländas möjligheter att få jobb, säger Bengt Gustavsson.

Nu skapar företagarna i Ekshärad, det handlar faktiskt om alla företag i Hagfors kommun, ett mänskligare alternativ som gör att asylsökande känner sig behövda och får chansen att bidra med sin kompetens och sitt entreprenörskap.

– Det är en fruktansvärd byråkrati som möter de nyanlända. Nu försöker vi snabba upp möjligheterna för dem att komma in i gemenskapen, få praktik och jobb, säger Bengt Gustavsson.

Bättring

Bengt Mattsson. EM Biluthyrning, gillar det som görs för de nyanlända.

– Arbetsgivare att hyra är en del. Sedan måste vi företagare se till att de nyanlända får möjligheter till praktik. Vi får se till att alla, både de som är födda och uppväxta i bygden och de nyanlända, får möjlighet till praktik. Jag tycker att vi generellt sett måste bli bättre på den punkten. Vi måste också bli bättre på att organisera insatserna.

Sedan är det upp till föreningslivet att delta med träffar och fikastunder.

– Det kan vara enkla tillställningar där man trots språkbistring kommer varandra nära. Det är de små tillställningarna som gör att de nyanlända på ett enkelt sätt lär sig svenska språket, säger Chantal Scheilen Kågström, svensklärare vid Klarälvdalens folkhögskola.

SFI i alla ära, men alla möten och tillställningar har sin betydelse och medverkar till att de nyanlända lättare tar till sig svenska språket.

Överraskad

Ann-Sofie Pettersson är planeringschef vid Nygård, där det i dag finns över 100 nyanlända.

– Jag blir ofta överraskad av de nyanländas kunskaper. Häromdagen skulle vi laga en kakelvägg. Plötsligt kom en av våra nyanlända och förklarade att han kunde utföra jobbet. Han hade jobbat med sten- och kakelsättning i Syrien. Vi har kompetenser bland de nyanlända som blir en stor tillgång för kommunen.

Stor chans

Fem nyanlända fanns med runt bordet när Företagarföreningen redovisade satsningen. De har i sina hemländer jobbat som bilmekaniker, ingenjör och banktjänsteman, två av dem var studenter från högskolor i Syrien.

– Jag vågar påstå att de nyanlända är landsbygdens stora chans till utveckling, säger Bengt Gustavsson.

Chantal Scheilen Kågström menar att många av de nyanlända känner sig ”fängslade” .

– De har inte begått några brott, men de kommer inte loss med språket, praktiken, jobben och gemenskapen. Därför är den satsning som nu sker i Ekshärad och i Hagfors kommun mycket viktig.

Sören Persson är lärare på Älvstrandsgymnasiet i Hagfors. Han jobbar med Ung Företagsamhet samt entreprenörskap och har också varit god man för ensamkommande flyktingbarn.

– Det känns ända in i själen när ungdomarna lyckas komma in i gemenskapen i samhället. Vi måste ställa upp för de nyanlända.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.