2016-03-21 18:32

2016-03-21 18:32

Annalena Hultman på banan igen

VÄRMLAND

2013 lämnade Annalena Hultman, Karlskoga, jobbet som vd för Handelskammaren i Värmland. Samarbetet mellan henne och styrelsen var inte konstruktivt. Nu är hon ute i näringslivet igen.

Hon har utsetts till seniorkonsult i Stockholmbaserade konsultföretaget Doublecheck och skall arbeta med att effektivisera den offentliga upphandlingen. 

Hur känns det att på nytt vara ute i näringslivet?

- Det här blir spännande. Landstingen, kommunerna och de kommunala bolagen i landet upphandlar årligen för över 800 miljarder kronor. Om upphandlingarna kan effektiviseras kanske man kan spara tio procent på årsbasis eller 80 miljarder kronor, precis inga småpengar.

Hur skall arbetet gå till?

- Vi skall ha möten med kommunerna, landstingen och de kommunala bolagen och gå igenom bristerna och rätta till dem. Det finns också många myter kring upphandlingen. Det vill säga hur de som upphandlar hanterar ärendena och inte minst hur leverantörerna skall bli bättre på att upphandla.

Småföretagen lär ha svårt med alla papper kring upphandlingen?

- Det är vår avsikt att samla leverantörerna till genomgångar. Många tror att de under upphandlingens gång inte får tala med de som upphandlat. Faktum är att Konkurrensverket uppmanar de offentliga aktörerna till bättre dialog med leverantörerna.

Det tog rätt lång tid innan du började jobba igen, varför?

- Ärligt sagt gick luften ur mig efter valet 2014 då jag inte lyckade kryssa mig in som riksdagsledamot för moderaterna i Värmland. Att jag tappade jobbet som vd för Handelskammaren i Värmland var inte så påfrestande.

I går var du i Karlstad för nya möten. Bland annat träffade du Ulrika Obstfelder Peterson, som var styrelseledamot i Handelskammaren i Värmland, när du slutade och som nu är ordförande. Vad pratade ni om?

- Det skulle du bra gärna vilja veta, men allt kan man inte berätta för journalister.

Hon har utsetts till seniorkonsult i Stockholmbaserade konsultföretaget Doublecheck och skall arbeta med att effektivisera den offentliga upphandlingen. 

Hur känns det att på nytt vara ute i näringslivet?

- Det här blir spännande. Landstingen, kommunerna och de kommunala bolagen i landet upphandlar årligen för över 800 miljarder kronor. Om upphandlingarna kan effektiviseras kanske man kan spara tio procent på årsbasis eller 80 miljarder kronor, precis inga småpengar.

Hur skall arbetet gå till?

- Vi skall ha möten med kommunerna, landstingen och de kommunala bolagen och gå igenom bristerna och rätta till dem. Det finns också många myter kring upphandlingen. Det vill säga hur de som upphandlar hanterar ärendena och inte minst hur leverantörerna skall bli bättre på att upphandla.

Småföretagen lär ha svårt med alla papper kring upphandlingen?

- Det är vår avsikt att samla leverantörerna till genomgångar. Många tror att de under upphandlingens gång inte får tala med de som upphandlat. Faktum är att Konkurrensverket uppmanar de offentliga aktörerna till bättre dialog med leverantörerna.

Det tog rätt lång tid innan du började jobba igen, varför?

- Ärligt sagt gick luften ur mig efter valet 2014 då jag inte lyckade kryssa mig in som riksdagsledamot för moderaterna i Värmland. Att jag tappade jobbet som vd för Handelskammaren i Värmland var inte så påfrestande.

I går var du i Karlstad för nya möten. Bland annat träffade du Ulrika Obstfelder Peterson, som var styrelseledamot i Handelskammaren i Värmland, när du slutade och som nu är ordförande. Vad pratade ni om?

- Det skulle du bra gärna vilja veta, men allt kan man inte berätta för journalister.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.