2016-03-16 06:00

2016-03-16 06:00

Värmlands export ökar starkt

FÖRETAG: Bland de bästa i tillväxtligan

De värmländska företagen har ökat sin varuexport med 6,9 procent trots svag tillväxt i världen och fallande råvarupriser. Därmed landar länet på sjätte plats i Sveriges tillväxtliga för 2015.

Av Värmlands läns export går runt 25 procent till våra nordiska grannländer Norge, Finland och Danmark. Helt dominerande är Norge med 17 procent av det totala exportvärdet.

Det här visar ny statistik från Statistiska centralbyrån.

År 2015 fanns det 1 113 exporterande företag i Värmland. Ett antal som placerar länet på en sjunde plats i landet.

Nya jobb på hemmaplan

Nästan hälften av exportvärdet står de små och medelstora företagen för.

– Det är glädjande att se att de små och medelstora företagen har en så stor andel av länets varuexport. Dessa företag är viktiga för länets fortsatta utveckling och de ger utrymme för investeringar och nya arbetstillfällen på hemmaplan, säger Peter Liljekvist, som är Regional Exportrådgivare i Värmland.

Värmland domineras av export inom tre produktområden. Det är trä, trävaror, massa och pappersvaror, som står för närmare hälften av exportvärdet samt metall och metallvaror och övriga maskiner samt övriga tillverkade varor.

Nya marknader krävs

Värmland ligger på 15:e plats bland alla svenska län när det gäller exportvärdet av varor.

Under 2015 har svenska företag exporterat varor till ett värde av 1 181 miljarder kronor vilket betyder att exporten motsvarar cirka hälften av Sveriges BNP.

– 2015 var ett starkt år för svensk export. Varuexporten ökade med ca 5 procent och då den globala ekonomin bara växte med ca 2%, så lyckades alltså Sverige ta marknadsandelar, vilket ju är mycket positivt. Men för att landet ska fortsätta att utvecklas positivt, är det dock viktigt att ännu fler företag, framför allt små och medelstora företag, ökar sin export genom att ta steget in på nya marknader. Ett arbete som vi på Business Sweden gärna hjälper dem med, avslutar Peter Liljekvist.

Av Värmlands läns export går runt 25 procent till våra nordiska grannländer Norge, Finland och Danmark. Helt dominerande är Norge med 17 procent av det totala exportvärdet.

Det här visar ny statistik från Statistiska centralbyrån.

År 2015 fanns det 1 113 exporterande företag i Värmland. Ett antal som placerar länet på en sjunde plats i landet.

Nya jobb på hemmaplan

Nästan hälften av exportvärdet står de små och medelstora företagen för.

– Det är glädjande att se att de små och medelstora företagen har en så stor andel av länets varuexport. Dessa företag är viktiga för länets fortsatta utveckling och de ger utrymme för investeringar och nya arbetstillfällen på hemmaplan, säger Peter Liljekvist, som är Regional Exportrådgivare i Värmland.

Värmland domineras av export inom tre produktområden. Det är trä, trävaror, massa och pappersvaror, som står för närmare hälften av exportvärdet samt metall och metallvaror och övriga maskiner samt övriga tillverkade varor.

Nya marknader krävs

Värmland ligger på 15:e plats bland alla svenska län när det gäller exportvärdet av varor.

Under 2015 har svenska företag exporterat varor till ett värde av 1 181 miljarder kronor vilket betyder att exporten motsvarar cirka hälften av Sveriges BNP.

– 2015 var ett starkt år för svensk export. Varuexporten ökade med ca 5 procent och då den globala ekonomin bara växte med ca 2%, så lyckades alltså Sverige ta marknadsandelar, vilket ju är mycket positivt. Men för att landet ska fortsätta att utvecklas positivt, är det dock viktigt att ännu fler företag, framför allt små och medelstora företag, ökar sin export genom att ta steget in på nya marknader. Ett arbete som vi på Business Sweden gärna hjälper dem med, avslutar Peter Liljekvist.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.