2016-03-09 14:40

2016-03-09 14:40

Bolag bildat för snabbare Oslotåg

INFRASTRUKTUR: Värmland och Örebro vill samma sak

Värmland går ihop med Örebro län för att få till stånd en snabbare tågförbindelse mellan Stockholm och Oslo.

Bolaget Oslo–Stockholm 2.55 AB har startats. Uppdraget är enligt ett pressmeddelande att driva och samordna arbetet för en snabb och driftsäker järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm.

Bolaget har bildats av Örebro och Karlstad kommun, Region Örebro län och Region Värmland. De är också delägare till lika stor del var.

”Det är av nationellt intresse för såväl Norge som Sverige med en snabb och driftsäker järnväg mellan Oslo och Stockholm. Resan mellan huvudstäderna ska ta högst tre timmar för att kunna konkurrera flyget” heter det i pressmeddelandet.

Många aktörer

Hittills har det varit ett bekymmer att det har varit många aktörer och samtalsparters i arbetet.

– Med det nya bolaget finns både en arena för gemensamma samtal och en gemensam samtalspart för Trafikverket, departement och riksdagens trafikutskott. Men framförallt finns en gemensam organisation som driver arbetet framåt, säger Björn Sundin (S), bolagsordförande.

Under våren kommer en vd att rekryteras till bolaget.

Styrelsen består av: Björn Sundin (S), Örebro kommun, ordförande, Tomas Riste (S), Region Värmland, Stina Höök (M), Region Värmland, Åsa Johansson (S), Region Värmland, Maria Frisk (Mp), Karlstad kommun, Anders Tallgren (S), Karlstad kommun, Per-Samuel Nisser (M), Karlstads kommun, Mats Gunnarsson (Mp), Region Örebro län, Urban Svensson (KD), Region Örebro län, Anders Ceder (S), Region Örebro län, Katarina Tolgfors (M), Örebro kommun och Lennart Bondesson (KD), Örebro kommun

Bolaget Oslo–Stockholm 2.55 AB har startats. Uppdraget är enligt ett pressmeddelande att driva och samordna arbetet för en snabb och driftsäker järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm.

Bolaget har bildats av Örebro och Karlstad kommun, Region Örebro län och Region Värmland. De är också delägare till lika stor del var.

”Det är av nationellt intresse för såväl Norge som Sverige med en snabb och driftsäker järnväg mellan Oslo och Stockholm. Resan mellan huvudstäderna ska ta högst tre timmar för att kunna konkurrera flyget” heter det i pressmeddelandet.

Många aktörer

Hittills har det varit ett bekymmer att det har varit många aktörer och samtalsparters i arbetet.

– Med det nya bolaget finns både en arena för gemensamma samtal och en gemensam samtalspart för Trafikverket, departement och riksdagens trafikutskott. Men framförallt finns en gemensam organisation som driver arbetet framåt, säger Björn Sundin (S), bolagsordförande.

Under våren kommer en vd att rekryteras till bolaget.

Styrelsen består av: Björn Sundin (S), Örebro kommun, ordförande, Tomas Riste (S), Region Värmland, Stina Höök (M), Region Värmland, Åsa Johansson (S), Region Värmland, Maria Frisk (Mp), Karlstad kommun, Anders Tallgren (S), Karlstad kommun, Per-Samuel Nisser (M), Karlstads kommun, Mats Gunnarsson (Mp), Region Örebro län, Urban Svensson (KD), Region Örebro län, Anders Ceder (S), Region Örebro län, Katarina Tolgfors (M), Örebro kommun och Lennart Bondesson (KD), Örebro kommun