2016-03-01 07:19

2016-03-01 07:21

Då blir de gamla sedlarna ogiltiga

EKONOMI

Om några månader kommer det inte längre gå att betala med de gamla 20- 50- och 1 000-kronorssedlarna. Den 30 juni blir sedlarna ogiltiga.

TT rapporterar att det rör det sig om cirka 4,3 miljarder kronor eller 74 miljoner sedlar som kommer att bli ogiltiga i sommar. Läggs de på rad, räcker de nästan ett varv runt månen enligt Riksbanken.

Till och med den sista augusti i år kommer det dock att gå att sätta in de gamla sedlarna på ett bankkonto.

Senare i år kommer kommer också de nya 100- och 500-kronorssedlarna och de nya mynten: en- två- och femkronan. De äldre versionerna blir ogiltiga efter den 30 juni nästa år.

"Har man samlat på sig många mynt är det bra att börja göra sig av med dem redan nu. För om alla väntar till sommaren 2017 kan det blir svårt för butiker och banker att ta emot mynten", säger Christina Wejshammar, chef för Riksbankens avdelning för betalningssystem och kontanter, i ett skriftligt uttalande.

 

TT rapporterar att det rör det sig om cirka 4,3 miljarder kronor eller 74 miljoner sedlar som kommer att bli ogiltiga i sommar. Läggs de på rad, räcker de nästan ett varv runt månen enligt Riksbanken.

Till och med den sista augusti i år kommer det dock att gå att sätta in de gamla sedlarna på ett bankkonto.

Senare i år kommer kommer också de nya 100- och 500-kronorssedlarna och de nya mynten: en- två- och femkronan. De äldre versionerna blir ogiltiga efter den 30 juni nästa år.

"Har man samlat på sig många mynt är det bra att börja göra sig av med dem redan nu. För om alla väntar till sommaren 2017 kan det blir svårt för butiker och banker att ta emot mynten", säger Christina Wejshammar, chef för Riksbankens avdelning för betalningssystem och kontanter, i ett skriftligt uttalande.