2016-02-24 06:00

2016-02-24 06:00

Stora pensionsskulder i länets kommuner

Hagfors har mest per invånare

”Den som är satt i skuld är inte fri ”. Så uttryckte sig förre statsministern Göran Persson, (S), för några år sedan. Uttalandet stämmer väl in på de svenska kommunernas gigantiska pensionsskulder som i dag uppgår till över 250 miljarder kronor. 2014 var pensionsskulden per invånare i Hagfors kommun 34 140 kronor.

- Det är cirka 10 000 kronor över riksgenomsnittet. Man kan säga att Hagfors kommun har ett stort beting framför sig, säger Greger Gustafson, pensionsexpert kommunal pension och affärsansvarig för offentlig affär i försäkringsjätten Skandia.

Han menar att det gäller för kommunerna att sätta in pensionsskulden i ett större sammanhang, amortera och i större utsträckning väga in den vid investeringar och budgetberäkningar. Han kan ändå se att politikernas medvetenhet om pensionsskulden har ökat.

- Visst kan kommunerna hänvisa till beskattningsrätten och vid behov höja skatten, men det är givetvis ingen åtgärd som gör att invånarna hurrar. Kommuner som höjer skatten kan bland annat få till följd att invånare flyttar till grannkommunen som har lägre skatt.

Hög skuldnivå

Nu är det inte bara Hagfors kommun som har ett stort beting. Pensionsskulden per invånare är nästan lika hög i Munkfors, Storfors och Torsby. I flera kommuner är pensionsskulden dubbelt eller nästan dubbel så hög som de långfristiga skulderna, det vill säga banklånen. I Torsby kommun var banklånen 2014 lika stora som pensionsskulden.

Bilden 2014 av pensionsskulden i de svenska kommunerna visar att fyra av tio kommuner har en negativ soliditet. Åtta av tio har en soliditet lägre än 30 procent

Större uppmärksamhet

Greger Gustafson kan se att kommunerna har full koll på vilka sektorer och investeringar banklånen går till, men analysen är sämre när det gäller att se var medlen för pensionsskulden hamnar. Ger de rätt avkastning som bättre tryggar pensionerna eller försvinner de in i den totala finansiella satsningen?

- Jag är ganska säker på att pensionsskulden ofta inte finns med på förhandlingsbordet när kommunen står inför stora investeringar. Kanske dyker den upp vid budgetarbetet, men den vägs inte in som ett hinder för investeringen. Kommunerna vet att de har skulden, men de vet också att de har beskattningsrätt. Jag menar att pensionsskulden ändå måste få större uppmärksamhet i allt vad kommunen företar sig.

- Att höja skatten för att amortera ned pensionsskulden är givetvis ingen populär åtgärd, men flera svenska kommuner kan framöver tvingas att göra detta

Säkrade pensioner

De anställda i kommunerna behöver inte oroa sig. På något sätt får de ut sina pensioner, men det är politikerna som borde vara oroade över hur pensionsskulden skall hanteras, tillägger Greger Gustafson.

Syftet med Skandias rapport om pensionsskulden, den senaste kom 2014, är att sprida kunskap och engagera fler kommunala beslutsfattare att ta fram finansiella handlingsplaner för sin pensionsskuld och bädda för morgondagens välfärd. 2015 ökade inte pensionsskulden totalt sett i kommunerna, men mycket talar för det blir en ökning 2016. Om några månader presenteras 2015 års rapport om pensionsskulden.

- Det gäller att tänka längre. I flera kommuner minskar befolkningen och andelen äldre ökar. Det blir alltså färre som skall vara med och ta ansvar för pensionsskulden. De som bor kvar i kommunen får bära på en allt större och tyngre ryggsäck, menar Greger Gustafson.

Välfärdens investering år 2035 motsvarar 13 kronor mer i skatt. Det har Sveriges kommuner och landsting, SKL, räknat ut.

 

- Det är cirka 10 000 kronor över riksgenomsnittet. Man kan säga att Hagfors kommun har ett stort beting framför sig, säger Greger Gustafson, pensionsexpert kommunal pension och affärsansvarig för offentlig affär i försäkringsjätten Skandia.

Han menar att det gäller för kommunerna att sätta in pensionsskulden i ett större sammanhang, amortera och i större utsträckning väga in den vid investeringar och budgetberäkningar. Han kan ändå se att politikernas medvetenhet om pensionsskulden har ökat.

- Visst kan kommunerna hänvisa till beskattningsrätten och vid behov höja skatten, men det är givetvis ingen åtgärd som gör att invånarna hurrar. Kommuner som höjer skatten kan bland annat få till följd att invånare flyttar till grannkommunen som har lägre skatt.

Hög skuldnivå

Nu är det inte bara Hagfors kommun som har ett stort beting. Pensionsskulden per invånare är nästan lika hög i Munkfors, Storfors och Torsby. I flera kommuner är pensionsskulden dubbelt eller nästan dubbel så hög som de långfristiga skulderna, det vill säga banklånen. I Torsby kommun var banklånen 2014 lika stora som pensionsskulden.

Bilden 2014 av pensionsskulden i de svenska kommunerna visar att fyra av tio kommuner har en negativ soliditet. Åtta av tio har en soliditet lägre än 30 procent

Större uppmärksamhet

Greger Gustafson kan se att kommunerna har full koll på vilka sektorer och investeringar banklånen går till, men analysen är sämre när det gäller att se var medlen för pensionsskulden hamnar. Ger de rätt avkastning som bättre tryggar pensionerna eller försvinner de in i den totala finansiella satsningen?

- Jag är ganska säker på att pensionsskulden ofta inte finns med på förhandlingsbordet när kommunen står inför stora investeringar. Kanske dyker den upp vid budgetarbetet, men den vägs inte in som ett hinder för investeringen. Kommunerna vet att de har skulden, men de vet också att de har beskattningsrätt. Jag menar att pensionsskulden ändå måste få större uppmärksamhet i allt vad kommunen företar sig.

- Att höja skatten för att amortera ned pensionsskulden är givetvis ingen populär åtgärd, men flera svenska kommuner kan framöver tvingas att göra detta

Säkrade pensioner

De anställda i kommunerna behöver inte oroa sig. På något sätt får de ut sina pensioner, men det är politikerna som borde vara oroade över hur pensionsskulden skall hanteras, tillägger Greger Gustafson.

Syftet med Skandias rapport om pensionsskulden, den senaste kom 2014, är att sprida kunskap och engagera fler kommunala beslutsfattare att ta fram finansiella handlingsplaner för sin pensionsskuld och bädda för morgondagens välfärd. 2015 ökade inte pensionsskulden totalt sett i kommunerna, men mycket talar för det blir en ökning 2016. Om några månader presenteras 2015 års rapport om pensionsskulden.

- Det gäller att tänka längre. I flera kommuner minskar befolkningen och andelen äldre ökar. Det blir alltså färre som skall vara med och ta ansvar för pensionsskulden. De som bor kvar i kommunen får bära på en allt större och tyngre ryggsäck, menar Greger Gustafson.

Välfärdens investering år 2035 motsvarar 13 kronor mer i skatt. Det har Sveriges kommuner och landsting, SKL, räknat ut.

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.