2016-02-24 06:00

2016-02-24 06:00

Mångmiljonsatsning på träcenter

SYSSLEBÄCK. "Ju mer vi kan göra med varje träbit ju bättre är det"

Sysslebäck ska bli ett mellan-svenskt träcenter.

Forskare ska anställas för att utveckla och ta fram nya, bättre och miljövänligare material.

Och Samhalls lokaler ska på sikt farmstå som rena rama industrihotellet med 10-15 olika aktörer i träbranchen.

Visst låter det häftigt och är definitivt ingen utopi.

Det här handlar nämligen om EU-projektet The Wood Region som startade i höstas och som nu kommer att pågå under tre år framöver.

Plattformen är lagd.

Och om nu allt går som planerat ska det vara full sula efter semestrarna.

– Jag tror stenhårt på projektet eftersom det fortfarande finns mycket ogjort i branschen. Ju mer vi kan göra av varje träbit häruppe ju bättre är det, säger Janne Skoog vars företag Yan Wood som är ett av de privata företagen som ingår i projektet och som dessutom redan finns på plats i Samhalls rymliga lokaler.

The Wood Region är som sagt ett EU-projekt där naturligtvis Torsby kommun och Region Värmland ingår men där också närmare ett 15-tal olika privata företag i träbranschen också har ett finger med i spelet. Totalt kommer det här projektet att kosta 5 miljoner kronor om året under projekttiden.

Men nu finns det en hake.

Projektet är inte godkänt ännu.

– Visst, det kan vi inte sticka under stol med, säger Olof Ljungberg som är näringslivschef i Torsby kommun. Det kommer ett svar under våren och vi är väldigt optimistiska och utgår ifrån att The Wood Region kommer att få grönt ljus.

Olof Ljungberg:

– Det som är speciellt spännande med projektet är blandningen av plast och trä. Den finns i och för sig redan på marknaden men det finns kanske en miljon olika varianter. För oss gäller det att hitta den perfekta lösningen för varje träslag. Det är sammansättningen som är så viktig. Den måste vara perfekt för den aktuella produkten.

Projektledaren Thomas Bajer är belåten så här långt:

– Målet är som sagt är utveckla och förbättra materialet och göra det så miljövänligt som det bara går. I grund och botten handlar det också om många nya arbetstillfällen och jag tror att vi har alla möjligheter i världen att lyckas.

Visst låter det häftigt och är definitivt ingen utopi.

Det här handlar nämligen om EU-projektet The Wood Region som startade i höstas och som nu kommer att pågå under tre år framöver.

Plattformen är lagd.

Och om nu allt går som planerat ska det vara full sula efter semestrarna.

– Jag tror stenhårt på projektet eftersom det fortfarande finns mycket ogjort i branschen. Ju mer vi kan göra av varje träbit häruppe ju bättre är det, säger Janne Skoog vars företag Yan Wood som är ett av de privata företagen som ingår i projektet och som dessutom redan finns på plats i Samhalls rymliga lokaler.

The Wood Region är som sagt ett EU-projekt där naturligtvis Torsby kommun och Region Värmland ingår men där också närmare ett 15-tal olika privata företag i träbranschen också har ett finger med i spelet. Totalt kommer det här projektet att kosta 5 miljoner kronor om året under projekttiden.

Men nu finns det en hake.

Projektet är inte godkänt ännu.

– Visst, det kan vi inte sticka under stol med, säger Olof Ljungberg som är näringslivschef i Torsby kommun. Det kommer ett svar under våren och vi är väldigt optimistiska och utgår ifrån att The Wood Region kommer att få grönt ljus.

Olof Ljungberg:

– Det som är speciellt spännande med projektet är blandningen av plast och trä. Den finns i och för sig redan på marknaden men det finns kanske en miljon olika varianter. För oss gäller det att hitta den perfekta lösningen för varje träslag. Det är sammansättningen som är så viktig. Den måste vara perfekt för den aktuella produkten.

Projektledaren Thomas Bajer är belåten så här långt:

– Målet är som sagt är utveckla och förbättra materialet och göra det så miljövänligt som det bara går. I grund och botten handlar det också om många nya arbetstillfällen och jag tror att vi har alla möjligheter i världen att lyckas.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.