2016-02-24 06:00

2016-02-24 06:00

Hon älskar att rusta gamla hus

STAFETTEN. Mikaela Humble vårdar vårt kulturhistoriska byggnadsarv

Ett riktigt gott hantverk lämnar inget utrymme för genvägar. Bara om resultatet blir genuint, hållbart och håller högsta kvalitet är bygghantverkaren Mikaela Humble riktigt nöjd.

Blott 33 år gammal är hon redan ett etablerat namn i värmländska byggnadsvårdskretsar. I dag har hon och hennes företag, Wermlands byggnadsgille AB i Karlstad, fullt upp. Ja, mer än fullt upp trots att man nyligen har nyanställt en handfull personer.

– Företaget har växt snabbt sedan starten för åtta år sedan. Nu har vi både snickeri och bygghandel här i Karlstad. Det känns bra att vi har kunnat nyanställa, för jag vill inte flytta för mycket fokus från själva byggverksamheten.

– Det är ju det jag älskar mest, att renovera och rusta gamla träbyggnader. Att praktiskt ta hand om vårt kulturhistoriska byggnadsarv, säger Mikaela Humble.

Gammalt intresse

Det låter så självklart när hon säger det. Men det fanns en tid, innan byggintresset tog över helt.

– Ja, jag pluggade kris- och konflikthantering på Sandöskolan i Sollefteå. Där upptäckte jag alla gamla träslott från träbaronernas storhetstid i Ångermanland. De stod och förföll och jag kände hur det kliade i fingrarna; jag ville återupprätta deras värdighet, säger Mikaela som började leta med ljus och lykta efter en lämplig utbildning för att förverkliga en dröm som vid det här laget hade vuxit sig stark.

– Jag fann den i Mariestad och kom in på arbetsprov, trots att jag egentligen var obehörig.

Brinner för hantverket

– Hantverket är så otroligt roligt. Jag upptäckte att jag har handlag och att jag var bra på det jag gjorde. Det var en fantastisk känsla, att ha hittat sin grej i livet! Jag brinner verkligen för det här med traditionell kulturbyggnadsvård och kan inte tänka mig att göra något annat.

Mikaela och hennes kompanjon, möbelsnickaren Joost Huisman, arbetar enbart utifrån traditionella metoder och med hållbart, äkta material. Något som är mer och mer efterfrågat, inte bara av offentliga kulturminnesvårdande myndigheter, utan också av privatpersoner.

Kvalitetsmedvetna kunder

– Ja, ibland blir man nästan lite förvånad. En del kunder är extremt noggranna och insatta. Det är jätteroligt, tycker jag.

Hur bor då en person, med så speciella kunskaper om hus och byggnadsvård, som Mikaela Humble? Jo, tillsammans med sin familj hyr hon ett hus i sin barndoms hemtrakter, Segerstad utanför Karlstad.

– Just nu är det bekvämt och bra att bara hyra. Att kunna koppla bort jobbet när man kommer hem. Men visst; lite letar vi allt efter något att sätta tänderna i...

Blott 33 år gammal är hon redan ett etablerat namn i värmländska byggnadsvårdskretsar. I dag har hon och hennes företag, Wermlands byggnadsgille AB i Karlstad, fullt upp. Ja, mer än fullt upp trots att man nyligen har nyanställt en handfull personer.

– Företaget har växt snabbt sedan starten för åtta år sedan. Nu har vi både snickeri och bygghandel här i Karlstad. Det känns bra att vi har kunnat nyanställa, för jag vill inte flytta för mycket fokus från själva byggverksamheten.

– Det är ju det jag älskar mest, att renovera och rusta gamla träbyggnader. Att praktiskt ta hand om vårt kulturhistoriska byggnadsarv, säger Mikaela Humble.

Gammalt intresse

Det låter så självklart när hon säger det. Men det fanns en tid, innan byggintresset tog över helt.

– Ja, jag pluggade kris- och konflikthantering på Sandöskolan i Sollefteå. Där upptäckte jag alla gamla träslott från träbaronernas storhetstid i Ångermanland. De stod och förföll och jag kände hur det kliade i fingrarna; jag ville återupprätta deras värdighet, säger Mikaela som började leta med ljus och lykta efter en lämplig utbildning för att förverkliga en dröm som vid det här laget hade vuxit sig stark.

– Jag fann den i Mariestad och kom in på arbetsprov, trots att jag egentligen var obehörig.

Brinner för hantverket

– Hantverket är så otroligt roligt. Jag upptäckte att jag har handlag och att jag var bra på det jag gjorde. Det var en fantastisk känsla, att ha hittat sin grej i livet! Jag brinner verkligen för det här med traditionell kulturbyggnadsvård och kan inte tänka mig att göra något annat.

Mikaela och hennes kompanjon, möbelsnickaren Joost Huisman, arbetar enbart utifrån traditionella metoder och med hållbart, äkta material. Något som är mer och mer efterfrågat, inte bara av offentliga kulturminnesvårdande myndigheter, utan också av privatpersoner.

Kvalitetsmedvetna kunder

– Ja, ibland blir man nästan lite förvånad. En del kunder är extremt noggranna och insatta. Det är jätteroligt, tycker jag.

Hur bor då en person, med så speciella kunskaper om hus och byggnadsvård, som Mikaela Humble? Jo, tillsammans med sin familj hyr hon ett hus i sin barndoms hemtrakter, Segerstad utanför Karlstad.

– Just nu är det bekvämt och bra att bara hyra. Att kunna koppla bort jobbet när man kommer hem. Men visst; lite letar vi allt efter något att sätta tänderna i...