2016-02-15 14:24

2016-02-15 14:24

Mellanskog gjorde sämre resultat än väntat

VÄRMLAND: Men större efterfrågan på skogstjänster

Skogsägarföreningen Mellanskogs omsättning minskade ifjol. Rörelseresultatet blev också lägre än väntat.
Låga marginaler och kämpig konjunktur ska vara orsaken.

Nu redovisar Mellanskog sitt resultat för 2015. Omsättningen minskade något, samtidigt som rörelseresultatet blev lägre än förväntat. Efter utdelning från sågverkskoncernen Setra Group hamnade Mellanskogs resultat för helåret 2015 på drygt 34 miljoner kronor.

– Låga marginaler på virkesaffären och en kämpig konjunktur för biobränslet påverkar vårt resultat. Samtidigt gläds jag åt vår starka tillväxt på tjänster som röjning och rådgivning. Tillsammans med en utdelning från Setra bidrar det till ett resultat som skapar en starkare förening till nytta för skogsägarna säger Mellanskogs vd Sture Karlsson i ett pressmeddelande.

Tillväxt på 20 procent

Allt fler efterfrågar alltså tjänster som röjning, rådgivning och plantering. Enligt Mellanskog har tillväxten varit 20 procent sedan 2013.

Omsättningen blev drygt 2,8 miljarder kronor, något lägre än 2014. Föreningen har under fjolåret levererat 4 359 tm3fub, det vill säga kubikmeter fast volym under bark.

Finansnettot uppgick till 28 miljoner kronor och det var utdelningen från Setra Group som drev den positiva utvecklingen under 2015. Mellanskogs ägarandel i Setra Group är 49,5 procent.

Nu redovisar Mellanskog sitt resultat för 2015. Omsättningen minskade något, samtidigt som rörelseresultatet blev lägre än förväntat. Efter utdelning från sågverkskoncernen Setra Group hamnade Mellanskogs resultat för helåret 2015 på drygt 34 miljoner kronor.

– Låga marginaler på virkesaffären och en kämpig konjunktur för biobränslet påverkar vårt resultat. Samtidigt gläds jag åt vår starka tillväxt på tjänster som röjning och rådgivning. Tillsammans med en utdelning från Setra bidrar det till ett resultat som skapar en starkare förening till nytta för skogsägarna säger Mellanskogs vd Sture Karlsson i ett pressmeddelande.

Tillväxt på 20 procent

Allt fler efterfrågar alltså tjänster som röjning, rådgivning och plantering. Enligt Mellanskog har tillväxten varit 20 procent sedan 2013.

Omsättningen blev drygt 2,8 miljarder kronor, något lägre än 2014. Föreningen har under fjolåret levererat 4 359 tm3fub, det vill säga kubikmeter fast volym under bark.

Finansnettot uppgick till 28 miljoner kronor och det var utdelningen från Setra Group som drev den positiva utvecklingen under 2015. Mellanskogs ägarandel i Setra Group är 49,5 procent.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.