2016-01-13 16:27

2016-01-13 16:27

Tudelad arbetsmarknad

VÄRMLAND. Utlandsfödda har sämre situation

Arbetslösheten fortsätter minska, men arbetsmarknaden är tudelad.

Arbetslösheten fortsätter minska, men det är bland dem som är födda i Sverige minskningen sker.

I december var 8,9 procent (11 386 personer) av länets arbetskraft arbetslösa. Samma månad för ett år sedan var arbetslösheten 9,1 procent och 11 853 personer var arbetslösa. Det är 467 personer färre och en minskning med 0,2 procentenheter.

– Vi har en fortsatt stark arbetsmarknad och det är naturligtvis positivt att det totala antalet inskrivna arbetslösa minskar. Men arbetsmarknaden är tudelad. Det är bland dem som är födda i Sverige arbetslösheten minskar, säger arbetsmarknadsanalytiker Ann Mannerstedt i ett pressmeddelande.

Utrikesfödda utanför

I december var 7 447 svenskfödda personer i länet arbetslösa, vilket är 869 färre än för ett år sedan. Samtidigt var 3 939 personer födda utanför Sverige arbetslösa, vilket är 402 personer fler än för ett år sedan. I Värmland är arbetslösheten bland personer födda i Sverige 6,5 procent, vilket är en minskning från 7,1 procent för ett år sedan. Samtidigt är arbetslösheten bland personer födda utanför Sverige 28,9 procent, vilket är en ökning från 27,2 procent.

Den här utvecklingen beror på att allt fler nyanlända kommit till länet och skrivit in sig på Arbetsförmedlingen. Enligt Arbetsförmedlingen behövs dessa på arbetsmarknaden, eftersom Värmland under en tid haft en minskning av antalet personer i yrkesverksam ålder.

– Det är bekymmersamt i ett läge där många arbetsgivare upplever svårigheter att rekrytera, menar Arbetsförmedlingen.

– Många av de nyanlända är välutbildade och bör kunna få jobb efter mindre omfattande insatser. Den stora utmaningen är den grupp som har en kortare utbildning. Där behövs fler insatser än Arbetsförmedlingen kan ge, inte minst inom utbildningsområdet, säger arbetsförmedlingschef Lena Hertzberg.

I december var 8,9 procent (11 386 personer) av länets arbetskraft arbetslösa. Samma månad för ett år sedan var arbetslösheten 9,1 procent och 11 853 personer var arbetslösa. Det är 467 personer färre och en minskning med 0,2 procentenheter.

– Vi har en fortsatt stark arbetsmarknad och det är naturligtvis positivt att det totala antalet inskrivna arbetslösa minskar. Men arbetsmarknaden är tudelad. Det är bland dem som är födda i Sverige arbetslösheten minskar, säger arbetsmarknadsanalytiker Ann Mannerstedt i ett pressmeddelande.

Utrikesfödda utanför

I december var 7 447 svenskfödda personer i länet arbetslösa, vilket är 869 färre än för ett år sedan. Samtidigt var 3 939 personer födda utanför Sverige arbetslösa, vilket är 402 personer fler än för ett år sedan. I Värmland är arbetslösheten bland personer födda i Sverige 6,5 procent, vilket är en minskning från 7,1 procent för ett år sedan. Samtidigt är arbetslösheten bland personer födda utanför Sverige 28,9 procent, vilket är en ökning från 27,2 procent.

Den här utvecklingen beror på att allt fler nyanlända kommit till länet och skrivit in sig på Arbetsförmedlingen. Enligt Arbetsförmedlingen behövs dessa på arbetsmarknaden, eftersom Värmland under en tid haft en minskning av antalet personer i yrkesverksam ålder.

– Det är bekymmersamt i ett läge där många arbetsgivare upplever svårigheter att rekrytera, menar Arbetsförmedlingen.

– Många av de nyanlända är välutbildade och bör kunna få jobb efter mindre omfattande insatser. Den stora utmaningen är den grupp som har en kortare utbildning. Där behövs fler insatser än Arbetsförmedlingen kan ge, inte minst inom utbildningsområdet, säger arbetsförmedlingschef Lena Hertzberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.