2015-12-17 06:00

2015-12-17 06:00

Härproducerad mjölk

NYSÄTER: Från skogsråvara till mjölklitersförpackning inom fem mils radie

Mjölkbonden Eilert Gustafsson i Nysäter kan i klart väder se hela det område där Värmlandsmjölken produceras, från träfibrerna i kartongen till den färdiga mjölklitern.
– Det här är inte närproducerat. Det är härproducerat! säger han.

Wermlands Mejeris så kallade Värmlandsmjölk har som bekant blivit en stor succé. Mjölken är ofta slut i butikerna. Kunderna vill ha mer. Det närproducerade har uppenbarligen en marknad när det gäller mjölk.

När Wermlands Mejeri säger att mjölken är närproducerad talar de sanning. Den är lokal hela vägen från skogen till kylskåpet.

Femmilsradie

Skogsägaren och mjölkbonden Eilert Gustafsson, vars kor betar 300 meter från mejeriet, levererar mjölk till Wermlands Mejeri, och skogsråvara till Stora Enso i Skoghall. Stora Enso tillverkar vätskekartongen som Tetra Pak bestryker och trycker text och bild på i sina produktionsenheter i Skoghall och Sunne. Förpackningarna fylls med mjölk i mejeriet i Nysäter. Det blir en mjölkliter där allt produceras inom en radio av fem mil.

– Jag har hållit på ganska länge i den här branschen, men det här är första gången hela produktionskedjan funkar i det lilla, säger Arne Axelsson, marknadsområdeschef Stora Enso skog.

Han står tillsammans med Eilert Gustafsson, platschefen på Skoghalls bruk Kenneth Ohlsson, produktionschefen på Tetra Pak i Sunne Erik Håkansson och Wermlands Mejeris vd Yngve Gustavsson i skogen vid Torp, Nysäter.

De är alla märkbart stolta över att de tillsammans lyckats bilda en produktionskedja där produkten – mjölklitern – inte bara är närproducerad utan även helt biobaserad.

– Även plasten som kartongen bestryks med är biobaserad. Allt man kan göra av fossilt kan man göra av skogen, säger Erik Håkansson.

– Vi har ett ”fångstområde” på 9,4 mil, säger Kenneth Olsson. Det betyder att all skogsråvara Skoghalls bruk behöver kommer från närområdet. Det blir en hållbar och livskraftig loop och ett bra sätt att ta tillvara de resurser som finns i skogen.

 

Wermlands Mejeris så kallade Värmlandsmjölk har som bekant blivit en stor succé. Mjölken är ofta slut i butikerna. Kunderna vill ha mer. Det närproducerade har uppenbarligen en marknad när det gäller mjölk.

När Wermlands Mejeri säger att mjölken är närproducerad talar de sanning. Den är lokal hela vägen från skogen till kylskåpet.

Femmilsradie

Skogsägaren och mjölkbonden Eilert Gustafsson, vars kor betar 300 meter från mejeriet, levererar mjölk till Wermlands Mejeri, och skogsråvara till Stora Enso i Skoghall. Stora Enso tillverkar vätskekartongen som Tetra Pak bestryker och trycker text och bild på i sina produktionsenheter i Skoghall och Sunne. Förpackningarna fylls med mjölk i mejeriet i Nysäter. Det blir en mjölkliter där allt produceras inom en radio av fem mil.

– Jag har hållit på ganska länge i den här branschen, men det här är första gången hela produktionskedjan funkar i det lilla, säger Arne Axelsson, marknadsområdeschef Stora Enso skog.

Han står tillsammans med Eilert Gustafsson, platschefen på Skoghalls bruk Kenneth Ohlsson, produktionschefen på Tetra Pak i Sunne Erik Håkansson och Wermlands Mejeris vd Yngve Gustavsson i skogen vid Torp, Nysäter.

De är alla märkbart stolta över att de tillsammans lyckats bilda en produktionskedja där produkten – mjölklitern – inte bara är närproducerad utan även helt biobaserad.

– Även plasten som kartongen bestryks med är biobaserad. Allt man kan göra av fossilt kan man göra av skogen, säger Erik Håkansson.

– Vi har ett ”fångstområde” på 9,4 mil, säger Kenneth Olsson. Det betyder att all skogsråvara Skoghalls bruk behöver kommer från närområdet. Det blir en hållbar och livskraftig loop och ett bra sätt att ta tillvara de resurser som finns i skogen.

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.