2015-11-27 06:00

2015-11-27 06:00

Black friday är här

HANDEL: Amerikansk tradition har slagit rot i Sverige

I dag smäller det stora startskottet för julhandeln. I alla fall om man vill anamma den amerikanska trenden och göra Black friday till en shoppingdag. Svenska butiker har hakat på och nu är det Black friday både på nätet och i fysiska butiker.

– Black friday kommer med största sannolikhet att slå alla rekord jämfört med tidigare år. Det såldes mer än någon annan dag förra året och intresset har ökat ännu mer i år, säger Lukas Ohlsson på företaget Cuponation.

Det är ett internationellt bolag som jobbar med rabatter och erbjudanden online, och där har man sett ett ökat tryck kring Black friday i Sverige.

– Onlineförsäljningen ökade med 50 procent och det genomfördes upp till 28 transaktioner per sekund förra året.

– Vi ser att sökvolymen, antalet människor som sökte på begreppet Black friday, ökade med 172 procent 2014 jämfört med 2013. Vi ser också att fler företag väljer att bedriva Black friday-kampanjer i år. Som enskild dag är den extremt viktig i julhandeln, säger han.

Stök efter thanksgiving

Black friday är USA:s största shopping- och readag. Den infaller dagen efter Thanksgiving, den fjärde torsdagen i november.

Uttrycket Black friday började användas av Philadelphia-polisen på 1960-talet för att beskriva dagen som ofta innebar stor oreda bland såväl bilister som shoppare på grund av trafikökningen efter thanksgiving. Än i dag skapar slagsmål, bilkrockar och ibland till och med dödsfall under Black friday rubriker.

Klämdag i USA

Black friday är inte är någon officiell helgdag i USA men många skolor och arbetsplatser är stängda, för att möjliggöra en fyra dagar lång ledighet med fredagen som klämdag.

En senare förklaring till namnet är att det är den dagen då handlarna vänder röda siffror (minus) till svarta (plus).

En förklaring till det ökade intresset i Sverige kan vara att giganterna Apple och Amazon har omfamnat Black friday-traditionen. Det var framför allt med start 2013 som det tog fart på riktigt, då handelsjättarna gjorde stora kampanjer på nätet som uppdaterades varje minut hela dagen, med skräddarsydda erbjudanden anpassade till olika marknader i världen.

– I Sverige var det företag som Cdon och El-giganten som gick först, säger Lukas Ohlsson.

Butiker i Värmland

Nu kan man se att Black friday börjar användas i reklamen även för vanliga fysiska butiker. I Karlstads centrum skyltar flera butiker med Black friday-erbjudanden. På Dressmann XL i Duvan är det Black friday hela veckan.

Köpfri dag

Vill man haka på en helt motsatt trend kan man nu på lördag fira den internationella ”En köpfri dag” (Buy nothing day). Den stöds av miljontals människor världen över som har fått nog av shopping- och konsumtionshets.

Att robotdammsugaren är utsedd till årets julklapp av HUI Research AB har väl ingen missat. Nätverket En köpfri dag i Sverige föreslår i stället luftgitarren.

– En luftgitarr kan man ha väldigt kul med! Den har ingen negativ miljöpåverkan, kräver ingen skötsel eller förvaring och är dessutom helt gratis! säger Patrik Olsson, talesperson för nätverket En köpfri dag i Sverige. (Blogg: Enkopfridag.wordpress.com)

 

– Black friday kommer med största sannolikhet att slå alla rekord jämfört med tidigare år. Det såldes mer än någon annan dag förra året och intresset har ökat ännu mer i år, säger Lukas Ohlsson på företaget Cuponation.

Det är ett internationellt bolag som jobbar med rabatter och erbjudanden online, och där har man sett ett ökat tryck kring Black friday i Sverige.

– Onlineförsäljningen ökade med 50 procent och det genomfördes upp till 28 transaktioner per sekund förra året.

– Vi ser att sökvolymen, antalet människor som sökte på begreppet Black friday, ökade med 172 procent 2014 jämfört med 2013. Vi ser också att fler företag väljer att bedriva Black friday-kampanjer i år. Som enskild dag är den extremt viktig i julhandeln, säger han.

Stök efter thanksgiving

Black friday är USA:s största shopping- och readag. Den infaller dagen efter Thanksgiving, den fjärde torsdagen i november.

Uttrycket Black friday började användas av Philadelphia-polisen på 1960-talet för att beskriva dagen som ofta innebar stor oreda bland såväl bilister som shoppare på grund av trafikökningen efter thanksgiving. Än i dag skapar slagsmål, bilkrockar och ibland till och med dödsfall under Black friday rubriker.

Klämdag i USA

Black friday är inte är någon officiell helgdag i USA men många skolor och arbetsplatser är stängda, för att möjliggöra en fyra dagar lång ledighet med fredagen som klämdag.

En senare förklaring till namnet är att det är den dagen då handlarna vänder röda siffror (minus) till svarta (plus).

En förklaring till det ökade intresset i Sverige kan vara att giganterna Apple och Amazon har omfamnat Black friday-traditionen. Det var framför allt med start 2013 som det tog fart på riktigt, då handelsjättarna gjorde stora kampanjer på nätet som uppdaterades varje minut hela dagen, med skräddarsydda erbjudanden anpassade till olika marknader i världen.

– I Sverige var det företag som Cdon och El-giganten som gick först, säger Lukas Ohlsson.

Butiker i Värmland

Nu kan man se att Black friday börjar användas i reklamen även för vanliga fysiska butiker. I Karlstads centrum skyltar flera butiker med Black friday-erbjudanden. På Dressmann XL i Duvan är det Black friday hela veckan.

Köpfri dag

Vill man haka på en helt motsatt trend kan man nu på lördag fira den internationella ”En köpfri dag” (Buy nothing day). Den stöds av miljontals människor världen över som har fått nog av shopping- och konsumtionshets.

Att robotdammsugaren är utsedd till årets julklapp av HUI Research AB har väl ingen missat. Nätverket En köpfri dag i Sverige föreslår i stället luftgitarren.

– En luftgitarr kan man ha väldigt kul med! Den har ingen negativ miljöpåverkan, kräver ingen skötsel eller förvaring och är dessutom helt gratis! säger Patrik Olsson, talesperson för nätverket En köpfri dag i Sverige. (Blogg: Enkopfridag.wordpress.com)