2015-11-20 06:00

2015-11-20 06:00

Stark tro på träindustrin

KARLSTAD: Förädling är nyckeln

Det är positiva tongångar inom svensk träindustri. Ökat bostadsbyggande, skärpta miljökrav och stor outnyttjad potential för trä i bostadsbyggande gör att man tror på goda år framöver. Moelven byggsystem tror till och med på fördubbling av produktionen inom fyra år.

Trämarknaden är en mytomspunnen tradition i Karlstad. I cirka 50 år har träbranschen samlats i Karlstad en gång per år och fyllt hotellrummen i stan. Trämarknaden lever än. Någon exakt uppgift på antalet deltagare i årets arrangemang på Elite Stadshotellet i Karlstad finns inte, men mellan 200 och 300 personer var på plats trodde man från arrangörshåll.

På torsdagsförmiddagen hölls ett seminarium om träindustrins roll för den regionala utvecklingen. Talare var bland andra Mats Kinnwall, chefsekonom på Skogsindustrierna, och Marcus Johansson, divisionschef på Moelven byggsystem.

Färre jobb

Mats Kinnwall konstaterade att basindustrins roll för sysselsättningen minskar stadigt – inte bara i Sverige. Det gäller även skogsindustrin, som samtidigt – tack vare investeringar i ny teknik – producerar allt mer till ett snabbt ökande värde.

Den trenden tror han kommer att fortsätta.

– Räkna inte med några nya jobb i skogsindustrin, säger han.

Förädling viktig

Om han hade en något pessimistisk syn på sysselsättningen inom sågverk och pappers- och massabruk blev budskapet desto ljusare när diskussionen kom in på företagen som kommer senare i förädlingskedjan. Ju mer träråvaran förädlas innan försäljning, desto mer jobb och värde skapas regionalt.

Visionären i sammanhanget var Marcus Johansson på Moelven Byggsystem. Han visade bilder på vackra, prisvinnande träbyggnader och ett 14 våningar högt trähus som nyligen blivit klart i Bergen, Norge.

– Världens hittills högsta hus byggt i trä, säger han. Men det finns planer på ännu högre hus, i Österrike ska man bygga ett på 22 våningar, säger han.

Vinter-OS i Norge 1994 utmärkte sig bland annat genom stora byggnader helt byggda i trä, och sedan dess har utvecklingen av allt starkare limträkonstruktioner fortsatt. Nu pågår planer på att bygga världens längsta träbro över sjön Mjösa söder om Lillehammer. Branschen tror på trä i även stora byggprojekt.

– Vi vill växa inom bostadssegmentet, och bli en totalentreprenör för bostadsbyggande, säger Marcus Johansson.

Fulla orderböcker

Moelven Byggsystems orderböcker för 2016 är redan fulla.

– De ordrar vi får in nu gäller för 2017.

Moelven byggsystem omsätter 3 miljarder kronor. Två av de miljarderna kommer från tillverkning av byggmoduler, som sysselsätter 800 personer.

– Det är väldigt knutet till våra enheter i Kil, Säffle och Torsby, säger han.

Den produktiuonen tror han kommer att fördubblas inom fyra år.

– I dag har moduler i trä uppskattningsvis 5–10 procent när det gäller bostadsbyggande. Det kunde vara 50 procent, det finns en otrolig potential, säger han.

Trämarknaden är en mytomspunnen tradition i Karlstad. I cirka 50 år har träbranschen samlats i Karlstad en gång per år och fyllt hotellrummen i stan. Trämarknaden lever än. Någon exakt uppgift på antalet deltagare i årets arrangemang på Elite Stadshotellet i Karlstad finns inte, men mellan 200 och 300 personer var på plats trodde man från arrangörshåll.

På torsdagsförmiddagen hölls ett seminarium om träindustrins roll för den regionala utvecklingen. Talare var bland andra Mats Kinnwall, chefsekonom på Skogsindustrierna, och Marcus Johansson, divisionschef på Moelven byggsystem.

Färre jobb

Mats Kinnwall konstaterade att basindustrins roll för sysselsättningen minskar stadigt – inte bara i Sverige. Det gäller även skogsindustrin, som samtidigt – tack vare investeringar i ny teknik – producerar allt mer till ett snabbt ökande värde.

Den trenden tror han kommer att fortsätta.

– Räkna inte med några nya jobb i skogsindustrin, säger han.

Förädling viktig

Om han hade en något pessimistisk syn på sysselsättningen inom sågverk och pappers- och massabruk blev budskapet desto ljusare när diskussionen kom in på företagen som kommer senare i förädlingskedjan. Ju mer träråvaran förädlas innan försäljning, desto mer jobb och värde skapas regionalt.

Visionären i sammanhanget var Marcus Johansson på Moelven Byggsystem. Han visade bilder på vackra, prisvinnande träbyggnader och ett 14 våningar högt trähus som nyligen blivit klart i Bergen, Norge.

– Världens hittills högsta hus byggt i trä, säger han. Men det finns planer på ännu högre hus, i Österrike ska man bygga ett på 22 våningar, säger han.

Vinter-OS i Norge 1994 utmärkte sig bland annat genom stora byggnader helt byggda i trä, och sedan dess har utvecklingen av allt starkare limträkonstruktioner fortsatt. Nu pågår planer på att bygga världens längsta träbro över sjön Mjösa söder om Lillehammer. Branschen tror på trä i även stora byggprojekt.

– Vi vill växa inom bostadssegmentet, och bli en totalentreprenör för bostadsbyggande, säger Marcus Johansson.

Fulla orderböcker

Moelven Byggsystems orderböcker för 2016 är redan fulla.

– De ordrar vi får in nu gäller för 2017.

Moelven byggsystem omsätter 3 miljarder kronor. Två av de miljarderna kommer från tillverkning av byggmoduler, som sysselsätter 800 personer.

– Det är väldigt knutet till våra enheter i Kil, Säffle och Torsby, säger han.

Den produktiuonen tror han kommer att fördubblas inom fyra år.

– I dag har moduler i trä uppskattningsvis 5–10 procent när det gäller bostadsbyggande. Det kunde vara 50 procent, det finns en otrolig potential, säger han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.