2015-11-19 06:00

2015-11-20 09:30

Enkel väg till extrajobb

KARLSTAD: UF-företagare har skapat jobbförmedlingssajt för unga

Att hitta det första jobbet, det som ger den allra första raden på CV:t, kan vara svårt om man är ung och saknar rätt utbildning. Nu kan det snart bli lite enklare genom UF-företaget Meritera.

Arbetsförmedlingen är inte det rätta stället att leta på för unga som vill ha ett tillfälligt, enklare arbete. I alla fall inte enligt Felicia Andersberg Noleryd, George Svensson och Johan Götborg, UF-företagare på Thoren business school i Karlstad. Alla går i tvåan på naturvetenskapsprogrammet.

– Jag ville ha ett extrajobb för att tjäna lite pengar, men det enda som kom upp i Värmland var vikarierande förskollärare och liknande. Det har inte jag utbildning för, säger George Svensson.

De andra två har samma erfarenhet. Att hitta den här typen av enkla jobb är svårt. Här såg de unga entreprenörerna en möjlighet att fylla ett behov.

Olika typer av tjänster

Nu har de startat Meritera UF, vars affärsidé är att koppla ihop dem som vill ha enklare tjänster utförda med dem som vill utföra dem. Tänkbara annonsörer är privatpersoner, företag, ideella organsiationer och kommuner.

– Jobben kan vara städning, gräsklippning eller vad som helst, säger Felicia Andersberg Noleryd.

– Tråkiga vardagssysslor som man vill betala för att slippa.

Första steget

– Det kan det bli det första steget ut på arbetsmarknaden, bara så att man har något att visa upp, säger Johan Götborg.

Det kan också handla om ideellt arbete i föreningar och välgörenhetsarbete, utbildningar, praktikplatser, och så förstås riktiga jobb.

– Vad som som helst som är meriterande.

Sajt för kontakt

Nu har de startat sajten Meritera.nu. Där kan den som vill ha en tjänst utförd lägga in sina önskemål i ett formulär. Därefter skaps en annons. Målgruppen är ungdomar i åldern 13–18 år. Det är ungdomarna själva som ska ta kontakt med arbetsgivaren. Meritera är bara en plattform för kontakt. Allt som händer sedan är en affär mellan ungdomen och arbetsgivaren.

– Det är en poäng i att ungdomarna kan visa att de är aktiva och söker själva, säger Johan Götborg.

Företaget har inget juridiskt ansvar för att allt går rätt till mellan arbetsgivare och anställd.

– Men vi informerar på sidan om avtal, arbetstidslagar och annat, säger George Svensson.

Ska sälja reklam

Att lägga in jobbannonser är gratis. Intäkterna ska komma av reklam som de ska börja sälja när det börjar bli trafik på sidan.

De tre UF-företagarna menar att det viktigaste är att man som ung har gjort någonting alls, något som en vuxen kan intyga. Att någon intygar att man kommer i tid, sköter sig och är duktig på sitt jobb kan vara det som avgör att man blir utvald när man söker nästa jobb.

– Det känns som att det här behövs, med den ungdomsarbetslöshet vi har. Det gäller de nyanlända också som har svårt att få det första jobbet i Sverige. Att få det första jobbet är viktigt för att lära sig svenska och att få kontakter, säger Felicia Andersberg Noleryd.

Arbetsförmedlingen är inte det rätta stället att leta på för unga som vill ha ett tillfälligt, enklare arbete. I alla fall inte enligt Felicia Andersberg Noleryd, George Svensson och Johan Götborg, UF-företagare på Thoren business school i Karlstad. Alla går i tvåan på naturvetenskapsprogrammet.

– Jag ville ha ett extrajobb för att tjäna lite pengar, men det enda som kom upp i Värmland var vikarierande förskollärare och liknande. Det har inte jag utbildning för, säger George Svensson.

De andra två har samma erfarenhet. Att hitta den här typen av enkla jobb är svårt. Här såg de unga entreprenörerna en möjlighet att fylla ett behov.

Olika typer av tjänster

Nu har de startat Meritera UF, vars affärsidé är att koppla ihop dem som vill ha enklare tjänster utförda med dem som vill utföra dem. Tänkbara annonsörer är privatpersoner, företag, ideella organsiationer och kommuner.

– Jobben kan vara städning, gräsklippning eller vad som helst, säger Felicia Andersberg Noleryd.

– Tråkiga vardagssysslor som man vill betala för att slippa.

Första steget

– Det kan det bli det första steget ut på arbetsmarknaden, bara så att man har något att visa upp, säger Johan Götborg.

Det kan också handla om ideellt arbete i föreningar och välgörenhetsarbete, utbildningar, praktikplatser, och så förstås riktiga jobb.

– Vad som som helst som är meriterande.

Sajt för kontakt

Nu har de startat sajten Meritera.nu. Där kan den som vill ha en tjänst utförd lägga in sina önskemål i ett formulär. Därefter skaps en annons. Målgruppen är ungdomar i åldern 13–18 år. Det är ungdomarna själva som ska ta kontakt med arbetsgivaren. Meritera är bara en plattform för kontakt. Allt som händer sedan är en affär mellan ungdomen och arbetsgivaren.

– Det är en poäng i att ungdomarna kan visa att de är aktiva och söker själva, säger Johan Götborg.

Företaget har inget juridiskt ansvar för att allt går rätt till mellan arbetsgivare och anställd.

– Men vi informerar på sidan om avtal, arbetstidslagar och annat, säger George Svensson.

Ska sälja reklam

Att lägga in jobbannonser är gratis. Intäkterna ska komma av reklam som de ska börja sälja när det börjar bli trafik på sidan.

De tre UF-företagarna menar att det viktigaste är att man som ung har gjort någonting alls, något som en vuxen kan intyga. Att någon intygar att man kommer i tid, sköter sig och är duktig på sitt jobb kan vara det som avgör att man blir utvald när man söker nästa jobb.

– Det känns som att det här behövs, med den ungdomsarbetslöshet vi har. Det gäller de nyanlända också som har svårt att få det första jobbet i Sverige. Att få det första jobbet är viktigt för att lära sig svenska och att få kontakter, säger Felicia Andersberg Noleryd.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.