2015-10-28 06:00

2015-10-28 06:00

Jobb och fotboll för flyktingar

TORSBY. – här gick deras drömmar i uppfyllelse

För några år sedan bestämde sig Ali Hassani och Nematollah Moradi, bägge 21 år gamla, att lämna ett krigshärjat Afganistan och ta sig till Europa. Under svåra strapatser nådde de sitt mål. Som ensamkommande flyktingbarn hamnade de till slut i Sverige och Torsby.

- När vi vandrade över bergen mot Europa förstod vi att framtiden bestod i att komma till ett land som inte var i krig. Ett land som hade bra social status, där man kunde få jobb och få en dräglig inkomst. Nu har drömmarna gått i uppfyllelse och vi är oerhört tacksamma mot alla i Sverige, lärarna vid Frykenskolan och Stjerneskolan samt företagen, Vestre och Torverk, som anställt oss.

Nematollah gick i skola fram till sjunde klass, men Ali kunde varken läsa eller skriva när han kom till Sverige. De kunde bara några ord engelska.

- Snacka om bragd. Bägge har gjort en fantastisk resa när det gäller språket, utbildningen och satsningen på att få jobb, säger Jan Axelsson, lärare vid industritekniska programmet vid Stjerneskolan i Torsby.

Har inte ord

Tänk dig att komma till ett främmande land och inte känna en enda människa. Ändå har de bägge pojkarna, det finns faktiskt fler liknande solskenshistorier när det gäller invandrare som kommit till Torsby, bestämt sig för att lyckas. Jag har inte ord för det jag känner för de här pojkarna, tillägger han.

I det här sammanhanget måste man också ge en guldstjärna till företagen Vestre och Torverk som inte tvekade att anställa dem på prov .

- Jag såg snabbt vilken kapacitet det fanns i Ali. Han var noggrann, han höll rent kring sin arbetsplats i verkstaden och han tog ansvar för det han höll på med i produktionen, säger Johan Bergkvist, produktionschef vid Vestre.

Samma goda vitsord får Nematollah av Torverks produktionschef, Mikael Barremyr.

- Man märker ganska snabbt vilka som passar in på verkstadsgolvet. Nematollah passade in på direkten. Han gör ett jättebra jobb.

Gemenskapen

Faktum är att varken Torverk eller Vestre behövde göra några mer omfattande presentationer av Ali och Nematollah när de kom till företagen.

- De flöt in i gemenskapen på ett utmärkt sätt. I dag är de duktiga verkstadstekniker, menar produktionscheferna.

Idrotten har också varit en viktig beståndsdel i de bägge flyktingsbarnens integrering i det svenska samhället och Torsby. En av lärarna vid Stjerneskolans introduktionsprogram, Nicklas Sjödin, skulle visa sig blir tränare för Ali och Nematollah i deras fotbollsutövande i division sju-laget, Fensbol.

Faktum är att fotbollslaget till nästan 80 procent består av ungdomar som kommit till Sverige som flyktingar och invandrare.

- Det är helt unikt. Kanske har vi ett nytt Syrianska på gång, säger Nicklas Sjödin i något skämtsam ton.

Föredömen

Integreringen för Ali och Nematollah har gått över alla förväntningar. De skulle kunna bli ett slags föredömen för andra ensamkommande flyktingbarn som anländer till Sverige. De skulle i Migrationsverkets regi kunna berätta om de problemställningar de fick brottas med och hur de hittade lösningarna fram till integrationen.

Nya svenskar

Känner ni er som svenskar?

- Absolut, men det är lite tråkigt att det tar så lång tid att bli svenska medborgare. Det kan ta upp till fem-sju år eftersom vi inte hade giltiga pass eller legitimationshandlingar när vi anlände till Sverige.

Det som hänt Ali och Nematollah i Torsby är en enda stor solskenshistoria. För några år sedan var de krigsbarn i Afganistan. I dag är de svenskar och har en hyfsad lön som verkstadstekniker i två av Torsbys största verkstadsföretag

- När vi vandrade över bergen mot Europa förstod vi att framtiden bestod i att komma till ett land som inte var i krig. Ett land som hade bra social status, där man kunde få jobb och få en dräglig inkomst. Nu har drömmarna gått i uppfyllelse och vi är oerhört tacksamma mot alla i Sverige, lärarna vid Frykenskolan och Stjerneskolan samt företagen, Vestre och Torverk, som anställt oss.

Nematollah gick i skola fram till sjunde klass, men Ali kunde varken läsa eller skriva när han kom till Sverige. De kunde bara några ord engelska.

- Snacka om bragd. Bägge har gjort en fantastisk resa när det gäller språket, utbildningen och satsningen på att få jobb, säger Jan Axelsson, lärare vid industritekniska programmet vid Stjerneskolan i Torsby.

Har inte ord

Tänk dig att komma till ett främmande land och inte känna en enda människa. Ändå har de bägge pojkarna, det finns faktiskt fler liknande solskenshistorier när det gäller invandrare som kommit till Torsby, bestämt sig för att lyckas. Jag har inte ord för det jag känner för de här pojkarna, tillägger han.

I det här sammanhanget måste man också ge en guldstjärna till företagen Vestre och Torverk som inte tvekade att anställa dem på prov .

- Jag såg snabbt vilken kapacitet det fanns i Ali. Han var noggrann, han höll rent kring sin arbetsplats i verkstaden och han tog ansvar för det han höll på med i produktionen, säger Johan Bergkvist, produktionschef vid Vestre.

Samma goda vitsord får Nematollah av Torverks produktionschef, Mikael Barremyr.

- Man märker ganska snabbt vilka som passar in på verkstadsgolvet. Nematollah passade in på direkten. Han gör ett jättebra jobb.

Gemenskapen

Faktum är att varken Torverk eller Vestre behövde göra några mer omfattande presentationer av Ali och Nematollah när de kom till företagen.

- De flöt in i gemenskapen på ett utmärkt sätt. I dag är de duktiga verkstadstekniker, menar produktionscheferna.

Idrotten har också varit en viktig beståndsdel i de bägge flyktingsbarnens integrering i det svenska samhället och Torsby. En av lärarna vid Stjerneskolans introduktionsprogram, Nicklas Sjödin, skulle visa sig blir tränare för Ali och Nematollah i deras fotbollsutövande i division sju-laget, Fensbol.

Faktum är att fotbollslaget till nästan 80 procent består av ungdomar som kommit till Sverige som flyktingar och invandrare.

- Det är helt unikt. Kanske har vi ett nytt Syrianska på gång, säger Nicklas Sjödin i något skämtsam ton.

Föredömen

Integreringen för Ali och Nematollah har gått över alla förväntningar. De skulle kunna bli ett slags föredömen för andra ensamkommande flyktingbarn som anländer till Sverige. De skulle i Migrationsverkets regi kunna berätta om de problemställningar de fick brottas med och hur de hittade lösningarna fram till integrationen.

Nya svenskar

Känner ni er som svenskar?

- Absolut, men det är lite tråkigt att det tar så lång tid att bli svenska medborgare. Det kan ta upp till fem-sju år eftersom vi inte hade giltiga pass eller legitimationshandlingar när vi anlände till Sverige.

Det som hänt Ali och Nematollah i Torsby är en enda stor solskenshistoria. För några år sedan var de krigsbarn i Afganistan. I dag är de svenskar och har en hyfsad lön som verkstadstekniker i två av Torsbys största verkstadsföretag

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.