2015-10-28 06:00

2015-10-28 06:00

Hon leder nytt stort träprojekt

- Youtube och Facebook draghjälp

15 miljoner kronor ligger i potten när Karlstads universitet leder ett treårigt gränsöverskridande projekt om förädling av träråvara. Flera norska högskolor och Högskolan i Dalarna samt klusterorganisationer finns med i projektet, vars vision är att leda till nya innovationer.

- Ett 30-tal forskare i Karlstad, i Norge samt i Dalarna kommer att delta i arbetet. Vi kommer på olika sätt att samarbeta med näringslivet. Vi skall försöka få ihop ett nätverk av entreprenörer som förhoppningsvis skall dra nytta av de resultat vi kommer fram till, säger docent Karin Granström, Karlstads universitet, som leder projektet.

Det forskas för lite kring trä i Sverige och Värmland. Vi bygger för lite hus i trä och vi är inte särskilt duktiga på att hitta nya produkter i trä.

- Jag håller med. Det är därför vi tar ett riktigt stortag och försöker få fram nya innovationer. Vi skall också popularisera forskningsprojektet genom att lägga ut en film på Youtube och information på Facebook. Det duger inte längre med bara en hemsida på internet.

Stora aktiviteter

Huvudaktiviteterna kommer att bestå av trä för- och i konstruktioner, produkter och tjänster kring trä. Det kommer också att handla om förpackningsutveckling, design, egenskaper och funktioner för hållbar utveckling. Dessutom kommer forskarteamen att fundera på nya skogsindustriella processer och system.

Det låter lite spretigt. Hinner ni med allt?

- Så här är det alltid från början. När vi kommit en bit in i projektet kanske vi ser mer tydliga huvudlinjer, medan andra tidigare förslag kanske får stå tillbaka en aning, säger Karin Granström.

Moelven- ett exempel?

Kan norska Moelven, med stora intressen i Värmland, vara en aktör som i slutfasen kan vara med och utveckla nya träprodukter?

- Moelven är ett bra exempel, men det finns givetvis många andra tänkbara företag.

Gravstenar i trä

Vid en konferens i Norge för några år sedan lanserades förslaget om att tillverka gravstenar i trä och skapa en konkurrerande produkt till stenindustrins gravstenar.

- Det låter intressant. Vi får kolla den saken, säger Karin Granström.

Nytt trähus

Ett nytt trähus utrustat med all ny teknik för energieffektivisering, friskhet och hållbarhet kommer att byggas på norsk sida. Där ingår också ett forskarteam från Kanada.

- Vi hoppas också att Träcenter i Ambjörby blir verklighet. Synd att Tillväxtverket i första vändan sa nej till det nya projektet för fabriken, men vad jag förstår är inte sista ordet sagt i den frågan. Vi ser goda möjligheter att i Träcenter utveckla en del av de innovationer som kommer fram i projektet.

Kollar Chalmers

När det gäller att kommunicera projektet kommer man förutom satsning i digitala nätverk att också studera hur Chalmers har jobbat med innovationer kopplat till entreprenörskap.

- Vi kan forska mycket och länge, men det är viktigt att entreprenörerna finns i vår närhet. Under Almedalsveckan i somras såg jag lysande exempel på hur Chalmers lyckats föra ut forskningsresultaten.

- Ett 30-tal forskare i Karlstad, i Norge samt i Dalarna kommer att delta i arbetet. Vi kommer på olika sätt att samarbeta med näringslivet. Vi skall försöka få ihop ett nätverk av entreprenörer som förhoppningsvis skall dra nytta av de resultat vi kommer fram till, säger docent Karin Granström, Karlstads universitet, som leder projektet.

Det forskas för lite kring trä i Sverige och Värmland. Vi bygger för lite hus i trä och vi är inte särskilt duktiga på att hitta nya produkter i trä.

- Jag håller med. Det är därför vi tar ett riktigt stortag och försöker få fram nya innovationer. Vi skall också popularisera forskningsprojektet genom att lägga ut en film på Youtube och information på Facebook. Det duger inte längre med bara en hemsida på internet.

Stora aktiviteter

Huvudaktiviteterna kommer att bestå av trä för- och i konstruktioner, produkter och tjänster kring trä. Det kommer också att handla om förpackningsutveckling, design, egenskaper och funktioner för hållbar utveckling. Dessutom kommer forskarteamen att fundera på nya skogsindustriella processer och system.

Det låter lite spretigt. Hinner ni med allt?

- Så här är det alltid från början. När vi kommit en bit in i projektet kanske vi ser mer tydliga huvudlinjer, medan andra tidigare förslag kanske får stå tillbaka en aning, säger Karin Granström.

Moelven- ett exempel?

Kan norska Moelven, med stora intressen i Värmland, vara en aktör som i slutfasen kan vara med och utveckla nya träprodukter?

- Moelven är ett bra exempel, men det finns givetvis många andra tänkbara företag.

Gravstenar i trä

Vid en konferens i Norge för några år sedan lanserades förslaget om att tillverka gravstenar i trä och skapa en konkurrerande produkt till stenindustrins gravstenar.

- Det låter intressant. Vi får kolla den saken, säger Karin Granström.

Nytt trähus

Ett nytt trähus utrustat med all ny teknik för energieffektivisering, friskhet och hållbarhet kommer att byggas på norsk sida. Där ingår också ett forskarteam från Kanada.

- Vi hoppas också att Träcenter i Ambjörby blir verklighet. Synd att Tillväxtverket i första vändan sa nej till det nya projektet för fabriken, men vad jag förstår är inte sista ordet sagt i den frågan. Vi ser goda möjligheter att i Träcenter utveckla en del av de innovationer som kommer fram i projektet.

Kollar Chalmers

När det gäller att kommunicera projektet kommer man förutom satsning i digitala nätverk att också studera hur Chalmers har jobbat med innovationer kopplat till entreprenörskap.

- Vi kan forska mycket och länge, men det är viktigt att entreprenörerna finns i vår närhet. Under Almedalsveckan i somras såg jag lysande exempel på hur Chalmers lyckats föra ut forskningsresultaten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.