2015-10-28 06:00

2015-10-28 08:53

Conny bygger en egen T-ford i trä

TORSBY. Hans livs svåraste utmaning som hantverkare

Conny Lindh i Överbyn, någon mil norr om Torsby, står inför sitt livs svåraste trähantverkarutmaning.

Han ska nämligen bygga en minivariant av en – T-Ford från 1924!

Utan varse sig spik eller skruv. Bara trä och lim.

– Så här långt har jag lagt ner 50-talet timmar på dess underrede och om si så där 250- 300 timmar till så kanske det börjar likna något...

Det är Per-Olov Dungels T-Ford i Vägsjöfors som står som modell för Conny Lindhs skapelse som tillverkas i skala 1:5 och som i färdigt skick kommer att bli 56 centimeter lång och får en bredd på 30 centimeter.

– Jag har redan insett att det här är i särklass det svåraste som jag gett mig på under alla mina år i branchen, säger Conny Lindh. Det är så otroligt många svängda detaljer som jag måste ta hänsyn till. Och hur får jag till det i trä... tja, det är en annan fråga men jag gillar utmaningar och det brukar lösa sig på slutet. Jag har ju bara börjat och projektet lär inte bli klart i morgon eller i övermgon heller för den delen. Jag har tålamod och det får helt enkelt ta den tid det tar.

Svåea lösningar

– Ta bara en sådan sak som låsanordningarna till dörrarna, fortsätter Conny Lindh. Det fanns ju inga handtag på den gamla bilen och hur jag ska lösa den detaljen vet jag ännu inte. Jag har några ideér som jag måste testa så får vi se var jag landar.

Det ovan nämnda är bara några få detaljer i ett i övrigt oerhört komplicerat byggde och man kan ju bara tänka sig svårheten att få till svängda skärmarna över hjulen. Och tänk också på de alla detaljer som måste sitta exakt rätt i inredningen där förresten sätena naturligtvis kommer att förses med tidsenlig skinnklädsel i rätt färg.

Sufletten är ett annat av många olösta problem.

Färgexperter krävs

– Jag har inte hunnit tänka så mycket på just den detaljen men jag är övertygad om att det kommer att lösas när jag väl kommer så långt.

Innan T-Forden kan lämna bandet i fabriken i Överbyn måste den självklart också lackas.

– Det är heller inte löst, säger Conny Lindh. Jag har tagit hjälp av experter på en färgbutik i Torsby som ska ta fram olika blandningar för att vi ska få fram den exakta kulören som sedan ska testas på olika träslag.

Conny Lindh, som slutade som byggnadsingenjör på Torsby kommun för några år sedan, har varit verksam i trähantverkarbranschen i 30 år vid det här laget och som passerat hobbybasis för länge sedan.

Barnmöbler först

– Alltihop började en gång i världen med att en granne kom över och frågade om jag inte kunde tänka mig att göra en uppsättning med barnmöbler. Varför inte, tänkte jag. Resultatet blev ganska lyckat och just den produkten har utvecklats på ett fantastiskt sätt och utgör faktiskt grunden i min produktion än i dag. På årsbasis brukar det bli i runda slängar ett 13-tal.

Men det är förstås inte bara barnmöbelgrupper som tillverkas i Överbyfabriken. Här finns en uppsjö av olika varianter på barskåp, motorcyklar och prydnadsföremål för att nu hämta något ur den digra menyn.

Conny Lindh:

– Sedan jag slutade jobba åt Torsby kommun har det blivit ett bra drag i hobbyverksamheten. Jag har fullt upp eller rättare sagt, jag har precis så mycket att göra som jag vill. Det är närmast en ynnest att ha förmånen att få arbeta så här. Trä är ju ett ett levande material och det är ju faktiskt så att det finns intre en träbit som är den andra lik. Jag har ju flera ben att stå på och skulle jag tröttna på ett projekt går jag bara över till nästa. Därför har jag aldrig tråkigt...

– Så här långt har jag lagt ner 50-talet timmar på dess underrede och om si så där 250- 300 timmar till så kanske det börjar likna något...

Det är Per-Olov Dungels T-Ford i Vägsjöfors som står som modell för Conny Lindhs skapelse som tillverkas i skala 1:5 och som i färdigt skick kommer att bli 56 centimeter lång och får en bredd på 30 centimeter.

– Jag har redan insett att det här är i särklass det svåraste som jag gett mig på under alla mina år i branchen, säger Conny Lindh. Det är så otroligt många svängda detaljer som jag måste ta hänsyn till. Och hur får jag till det i trä... tja, det är en annan fråga men jag gillar utmaningar och det brukar lösa sig på slutet. Jag har ju bara börjat och projektet lär inte bli klart i morgon eller i övermgon heller för den delen. Jag har tålamod och det får helt enkelt ta den tid det tar.

Svåea lösningar

– Ta bara en sådan sak som låsanordningarna till dörrarna, fortsätter Conny Lindh. Det fanns ju inga handtag på den gamla bilen och hur jag ska lösa den detaljen vet jag ännu inte. Jag har några ideér som jag måste testa så får vi se var jag landar.

Det ovan nämnda är bara några få detaljer i ett i övrigt oerhört komplicerat byggde och man kan ju bara tänka sig svårheten att få till svängda skärmarna över hjulen. Och tänk också på de alla detaljer som måste sitta exakt rätt i inredningen där förresten sätena naturligtvis kommer att förses med tidsenlig skinnklädsel i rätt färg.

Sufletten är ett annat av många olösta problem.

Färgexperter krävs

– Jag har inte hunnit tänka så mycket på just den detaljen men jag är övertygad om att det kommer att lösas när jag väl kommer så långt.

Innan T-Forden kan lämna bandet i fabriken i Överbyn måste den självklart också lackas.

– Det är heller inte löst, säger Conny Lindh. Jag har tagit hjälp av experter på en färgbutik i Torsby som ska ta fram olika blandningar för att vi ska få fram den exakta kulören som sedan ska testas på olika träslag.

Conny Lindh, som slutade som byggnadsingenjör på Torsby kommun för några år sedan, har varit verksam i trähantverkarbranschen i 30 år vid det här laget och som passerat hobbybasis för länge sedan.

Barnmöbler först

– Alltihop började en gång i världen med att en granne kom över och frågade om jag inte kunde tänka mig att göra en uppsättning med barnmöbler. Varför inte, tänkte jag. Resultatet blev ganska lyckat och just den produkten har utvecklats på ett fantastiskt sätt och utgör faktiskt grunden i min produktion än i dag. På årsbasis brukar det bli i runda slängar ett 13-tal.

Men det är förstås inte bara barnmöbelgrupper som tillverkas i Överbyfabriken. Här finns en uppsjö av olika varianter på barskåp, motorcyklar och prydnadsföremål för att nu hämta något ur den digra menyn.

Conny Lindh:

– Sedan jag slutade jobba åt Torsby kommun har det blivit ett bra drag i hobbyverksamheten. Jag har fullt upp eller rättare sagt, jag har precis så mycket att göra som jag vill. Det är närmast en ynnest att ha förmånen att få arbeta så här. Trä är ju ett ett levande material och det är ju faktiskt så att det finns intre en träbit som är den andra lik. Jag har ju flera ben att stå på och skulle jag tröttna på ett projekt går jag bara över till nästa. Därför har jag aldrig tråkigt...