2015-10-27 06:00

2015-10-27 06:00

Miljövänlig app gav förstapris

VÄRMLAND: Kooperativt företag vill få oss att konsumera mindre

Kooperativet Swinga Bazaar vill minska slit- och slängkonsumtionen genom modern delningsekonomi. Det gör de så bra att företaget nu har fått förstapriset i tävlingen ”Jakten på det ostartade kooperativet 2015”.

Fem bidrag hade kvalat till finalen i tävlingen, som arrangeras av OK Värmland, Folksam, Riksbyggen, Konsum Värmland, HSB Värmland och Värmlandskooperativen. I juryn ingick också förra årets vinnare Friendly Brains.

I fredags hade juryn nöjet att meddela att årets vinnare är Swinga Bazaar, det vill säga Henric Barkman, Anna Sundell och Andreas Sundström. Till kooperativet kommer snart även Johanna Hedqvist att ansluta sig.

Vad gör Swinga Bazaar?

– Vi har utvecklat en app som gör det lättare för folk att låna eller hyra ut saker till varann, i stället för att köpa nytt. Vi har ju massor av prylar i förråd och skrymslen som vi bara använder då och då men ändå inte vill sälja. Skidor, verktyg, ryggsäckar som man kanske bara använder en–två gånger per år. Det är ett stort slöseri för en själv, samhället i stort och hela planeten, säger Henric Barkman.

Miljöstrateg

Han arbetar som miljöstrateg på Karlstads kommun och är sedan länge engagerad i hållbarhetsfrågor. Tillsammans med sin fru Anna Sundell och två personer till har han tagit fram en mobilapp som ska göra det enklare och tryggare för människor att låna eller hyra saker av varandra.

– Vi har en testversion av appen som vi har testat i två omgångar. Nu utvecklar vi den utifrån de lärdomar vi har fått.

– Det går väldigt bra. Det är redan hundratals männsikor som har anmält sitt intresse sig på hemsidan, utan att det finns en färdig app.

Förstapriset bestod av 12 000 kronor, och åtta timmars juristhjälp.

– Ett jättepra pris! Man har många juridiska frågor så här i starten, säger Henric Barkman.

Fem bidrag hade kvalat till finalen i tävlingen, som arrangeras av OK Värmland, Folksam, Riksbyggen, Konsum Värmland, HSB Värmland och Värmlandskooperativen. I juryn ingick också förra årets vinnare Friendly Brains.

I fredags hade juryn nöjet att meddela att årets vinnare är Swinga Bazaar, det vill säga Henric Barkman, Anna Sundell och Andreas Sundström. Till kooperativet kommer snart även Johanna Hedqvist att ansluta sig.

Vad gör Swinga Bazaar?

– Vi har utvecklat en app som gör det lättare för folk att låna eller hyra ut saker till varann, i stället för att köpa nytt. Vi har ju massor av prylar i förråd och skrymslen som vi bara använder då och då men ändå inte vill sälja. Skidor, verktyg, ryggsäckar som man kanske bara använder en–två gånger per år. Det är ett stort slöseri för en själv, samhället i stort och hela planeten, säger Henric Barkman.

Miljöstrateg

Han arbetar som miljöstrateg på Karlstads kommun och är sedan länge engagerad i hållbarhetsfrågor. Tillsammans med sin fru Anna Sundell och två personer till har han tagit fram en mobilapp som ska göra det enklare och tryggare för människor att låna eller hyra saker av varandra.

– Vi har en testversion av appen som vi har testat i två omgångar. Nu utvecklar vi den utifrån de lärdomar vi har fått.

– Det går väldigt bra. Det är redan hundratals männsikor som har anmält sitt intresse sig på hemsidan, utan att det finns en färdig app.

Förstapriset bestod av 12 000 kronor, och åtta timmars juristhjälp.

– Ett jättepra pris! Man har många juridiska frågor så här i starten, säger Henric Barkman.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.