2015-10-07 13:09

2015-10-07 13:20

Yrkena som leder till jobb efter dina studier

ARBETE

För de som sitter och funderar på vilken högskoleutbildning de ska välja kan Arbetsförmedlingens framtidsprognoser vara till stor hjälp. Prognoserna visar vilka yrken som på sikt kommer att leda till flest jobb.

Arbetsförmedlingen gör relativt ofta långsiktiga prognoser som visar framtidsutsikterna för ett hundratal yrken. Där kan den som planerar att studera se vilka yrken som ger störst chans till jobb den dag de har läst klart.

– Det är klart att man ska välja en utbildning som man är intresserad av, men det är en god idé att också ta en titt på våra prognoser innan man bestämmer sig. Det är inte alla högskoleutbildningar som leder till lika goda jobbchanser, säger Sara Andersson, analytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

På listan över yrken på eftergymnasial nivå som kommer att ha lättast att få ett arbete om fem år finns många ingenjörsyrken, men även vård- och läraryrken. I faktarutan nedan går det att se vilka yrken det rör sig om.

Arbetsförmedlingen gör relativt ofta långsiktiga prognoser som visar framtidsutsikterna för ett hundratal yrken. Där kan den som planerar att studera se vilka yrken som ger störst chans till jobb den dag de har läst klart.

– Det är klart att man ska välja en utbildning som man är intresserad av, men det är en god idé att också ta en titt på våra prognoser innan man bestämmer sig. Det är inte alla högskoleutbildningar som leder till lika goda jobbchanser, säger Sara Andersson, analytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

På listan över yrken på eftergymnasial nivå som kommer att ha lättast att få ett arbete om fem år finns många ingenjörsyrken, men även vård- och läraryrken. I faktarutan nedan går det att se vilka yrken det rör sig om.

Yrken som kommer att ge jobb på 5 och 10 års sikt

Datayrken

Förskollärare och fritidspedagoger

Grundskollärare

Gymnasielärare i yrkesämnen

Läkare

Sjuksköterskor

Specialpedagoger

Tandläkare

Teknikyrken