2015-10-07 14:06

2015-10-07 14:06

"Vi satsar på att driva butiker"

Konsum Värmland behöver koncentrera sig på kärnverksamheten, och det är inte att äga stora köpcentra. Därför säljer man Bergvikfastigheten.
– Vi ska hitta tillbaka till det vi är bäst på – att driva dagligvarubutiker, säger vd:n Tomas Sjölander.

Det har blivit för resurskrävande att äga Bergvikfastigheten, som har ett 30-tal hyresgäster. Långsiktigt hade det kunnat vara lönsamt att fortsätta äga, menar Konsumledningen, men nu vill man skapa tydlighet kring vilka kärnvärdena är.

Det är också rätt läge att sälja om man ser till fastighetspriserna just nu, menar man.

– Vi är väldigt nöjda med affären, säger Tomas Sjölander. Priserna är höga nu.

”Gynnar hyresgästerna”

Han är också nöjd med att det är Eurocommercial som tar över fastigheten. Bolaget har redan ett stort engagemang i Bergvik, och Konsumledningen ser dem som en stark, långsiktig ägare.

– Det blir ett tillskott till Bergvik som destination, och det kommer att rinna över även på oss som blivande hyresgäster.

Fullföljer byggplanerna

Köpeskillingen är 600 miljoner kronor, men då ingår att Konsum fullföljer förädlingsplanerna i den nyare delen av köpcentrumet. Hela Konsums investeringsplan på 205 miljoner kronor kommer att fullföljas. Den största etappen med bland annat ny entré och utbyggd foodcourt har redan invigts, och Konsum fortsätter som byggherre i den delen av köpcentret till april, då allt beräknas vara klart.

En omställning

För fastighetschefen Pär-Åke Sjöberg blir det en stor omställning när Konsum Värmland inte längre kommer att äga det som sedan tidigt 80-tal varit juvelen i koncernens krona.

– Vi är stolta över Bergvik, har alltid varit. Det senaste bygget och projektet har vi lagt ner oerhört med tid och kraft på för att skapa intäkter och ett attraktivare besöksmål. Lite vemodigt är det, men det här ger oss möjlighet att fokusera på andra saker, säger han.

– Vi har också fått till ett avtal med Eurocommercial som vi kan vara stolta över. Vi kommer att stanna kvar i huset, och vi tror att Bergvik har en lysande framtid som köpcentrum.

Påverkar inte övriga butiker

Konsum Värmlands plånbok får nu en rejäl påfyllning. Men den som hoppas att det skulle kunna leda till att hotade butiker kan överleva hoppas förgäves. Fastighetsägandet och butiksrörelsen hålls isär.

– Vi kan inte använda det egna kapitalet för att subventionera underskott i rörelsen, säger Tomas Sjölander.

– Vi fortsätter att jobba på vårt omställningsprojekt för att skapa ett positivt rörelseresultat. Men den här affären ger oss mer handlingsfrihet för att på sikt skapa attraktiva butiker och mer nytta för medlemmarna.

Det har blivit för resurskrävande att äga Bergvikfastigheten, som har ett 30-tal hyresgäster. Långsiktigt hade det kunnat vara lönsamt att fortsätta äga, menar Konsumledningen, men nu vill man skapa tydlighet kring vilka kärnvärdena är.

Det är också rätt läge att sälja om man ser till fastighetspriserna just nu, menar man.

– Vi är väldigt nöjda med affären, säger Tomas Sjölander. Priserna är höga nu.

”Gynnar hyresgästerna”

Han är också nöjd med att det är Eurocommercial som tar över fastigheten. Bolaget har redan ett stort engagemang i Bergvik, och Konsumledningen ser dem som en stark, långsiktig ägare.

– Det blir ett tillskott till Bergvik som destination, och det kommer att rinna över även på oss som blivande hyresgäster.

Fullföljer byggplanerna

Köpeskillingen är 600 miljoner kronor, men då ingår att Konsum fullföljer förädlingsplanerna i den nyare delen av köpcentrumet. Hela Konsums investeringsplan på 205 miljoner kronor kommer att fullföljas. Den största etappen med bland annat ny entré och utbyggd foodcourt har redan invigts, och Konsum fortsätter som byggherre i den delen av köpcentret till april, då allt beräknas vara klart.

En omställning

För fastighetschefen Pär-Åke Sjöberg blir det en stor omställning när Konsum Värmland inte längre kommer att äga det som sedan tidigt 80-tal varit juvelen i koncernens krona.

– Vi är stolta över Bergvik, har alltid varit. Det senaste bygget och projektet har vi lagt ner oerhört med tid och kraft på för att skapa intäkter och ett attraktivare besöksmål. Lite vemodigt är det, men det här ger oss möjlighet att fokusera på andra saker, säger han.

– Vi har också fått till ett avtal med Eurocommercial som vi kan vara stolta över. Vi kommer att stanna kvar i huset, och vi tror att Bergvik har en lysande framtid som köpcentrum.

Påverkar inte övriga butiker

Konsum Värmlands plånbok får nu en rejäl påfyllning. Men den som hoppas att det skulle kunna leda till att hotade butiker kan överleva hoppas förgäves. Fastighetsägandet och butiksrörelsen hålls isär.

– Vi kan inte använda det egna kapitalet för att subventionera underskott i rörelsen, säger Tomas Sjölander.

– Vi fortsätter att jobba på vårt omställningsprojekt för att skapa ett positivt rörelseresultat. Men den här affären ger oss mer handlingsfrihet för att på sikt skapa attraktiva butiker och mer nytta för medlemmarna.