2015-06-13 06:00

2015-06-13 09:14

Värmland har missat spel-tåget

KARLSTAD: Lars Wingefors är imponerad av satsningen i Skövde

Spelindustrin växer i galen takt. Folk i alla åldrar sitter och spelar i mobilen. Ungdomarna hänger vid datorn. Barnen snor mammas och pappas ipad och spelar. Miljarderna rullar. Sverige hänger med bra i utvecklingen än så länge. Det säger spelmiljonären Lars Wingefors i Karlstad. Han beklagar dock att Värmland är en vit fläck på spelkartan.

– Spelbranschen har varit i konstant tillväxt ända sedan Nintendo åtta bitar kom 1986. Det har ökat varje år, säger Lars Wingefors.

Han har byggt upp företagsgruppen Nordic Games Group som omsatte 600 miljoner kronor förra året.

Även om försäljningen av fysiska spel i boxar minskar kraftigt ser inte Lars Winge-fors några tecken på att intresset för spel, och viljan att lägga pengar på spel, skulle minska. Tvärtom. Köpen har bara flyttat från fysiska butiker och postorder till handelsplatser på nätet där kunderna laddar ner spelen.

– Inom tio år kan omsättningen i branschen mycket väl ha fördubblats jämfört med i dag, säger Lars Wingefors.

Succén i Skövde

Här finns det alltså arbetstillfällen och skatteintäkter att vinna, för de regioner som lyckas attrahera duktiga spelutvecklare och entreprenörer. Något Skövde har lyckats med.

– Det var en upplevelse när jag var i Skövde första gången. De har lyckats med något helt fantastiskt. Tack vare högskolans satsning på spelutbildningar går 900 personer i Skövde till jobbet eller studier varje dag och sysslar med spel.

– De har en väldigt bra utbildning, och ryktet har spridit sig. Man fattar knappt vad som händer. Skövde har lyckats med exakt det alla kommuner säger att de behöver: unga människor som utbildar sig, startar bolag och bor kvar.

Vad beror framgången på?

– Det är flera saker: det finns ett innovationssystem Inova och andra organisationer som hjälper företag i starten det finns en fysisk miljö med bra lokaler, och det finns pengar att investera. Och så en unik utbildning på det.

Lars Wingefors är själv i egenskap av riskkapitalist en del av det värmländska innovationssystemet.

– Ja, jag kan vara lite arg på mig själv för att jag inte hjälpt Karlstad med det här. Värmland är ett tomt blad när det gäller spel och det är synd.

Spelutveckling är något han redan jobbar med i Nordic Games, men då handlar det mest om att förnya gamla spel. Nyckeln till framgång för Nordic games har varit att de har hittat bolag på obestånd eller i konkurs, men med bra spel i sina kataloger. Bolagen och deras spelrättigheter har gått att köpa billigt, och sedan har Nordic Games satsat resurserna på att förädla spelen.

Vad kännetecknar ett bra spel?

– När det gäller att vidareutveckla spel är det viktigt att de som köpt spelet tidigare tycker om den nya versionen. Det svåra att är vidareutveckla med kreativ höjd, samtidigt som man som spelare ska känna igen sig.

Spektakulärt förvärv

Det mest spektakulära förvärvet skedde 2013, när Nordic Games köpte det anrika amerikanska bolaget THQ när det gick i konkurs.

– Det var juridiskt en mycket komplicerad affär. Avtalen fyllde ett helt rum. Jag hade duktigt folk på plats som gick igenom allting. Visst fanns det en massa problem, men vi såg de kommersiella möjligheterna bättre än någon annan.

När det gäller framtiden har inte Lars Wingefors tid att fundera så mycket på den. Det är nya affärer på gång hela tiden. Han funderar på att investera i två bolag i Skövde, och så har han en miljonaffär på gång i England. Möjligheterna är enorma, om man har fingertoppskänsla för vilka spel som är värda att satsa på. Det har Lars Wingefors haft hela vägen hittills.

– Spelbranschen har varit i konstant tillväxt ända sedan Nintendo åtta bitar kom 1986. Det har ökat varje år, säger Lars Wingefors.

Han har byggt upp företagsgruppen Nordic Games Group som omsatte 600 miljoner kronor förra året.

Även om försäljningen av fysiska spel i boxar minskar kraftigt ser inte Lars Winge-fors några tecken på att intresset för spel, och viljan att lägga pengar på spel, skulle minska. Tvärtom. Köpen har bara flyttat från fysiska butiker och postorder till handelsplatser på nätet där kunderna laddar ner spelen.

– Inom tio år kan omsättningen i branschen mycket väl ha fördubblats jämfört med i dag, säger Lars Wingefors.

Succén i Skövde

Här finns det alltså arbetstillfällen och skatteintäkter att vinna, för de regioner som lyckas attrahera duktiga spelutvecklare och entreprenörer. Något Skövde har lyckats med.

– Det var en upplevelse när jag var i Skövde första gången. De har lyckats med något helt fantastiskt. Tack vare högskolans satsning på spelutbildningar går 900 personer i Skövde till jobbet eller studier varje dag och sysslar med spel.

– De har en väldigt bra utbildning, och ryktet har spridit sig. Man fattar knappt vad som händer. Skövde har lyckats med exakt det alla kommuner säger att de behöver: unga människor som utbildar sig, startar bolag och bor kvar.

Vad beror framgången på?

– Det är flera saker: det finns ett innovationssystem Inova och andra organisationer som hjälper företag i starten det finns en fysisk miljö med bra lokaler, och det finns pengar att investera. Och så en unik utbildning på det.

Lars Wingefors är själv i egenskap av riskkapitalist en del av det värmländska innovationssystemet.

– Ja, jag kan vara lite arg på mig själv för att jag inte hjälpt Karlstad med det här. Värmland är ett tomt blad när det gäller spel och det är synd.

Spelutveckling är något han redan jobbar med i Nordic Games, men då handlar det mest om att förnya gamla spel. Nyckeln till framgång för Nordic games har varit att de har hittat bolag på obestånd eller i konkurs, men med bra spel i sina kataloger. Bolagen och deras spelrättigheter har gått att köpa billigt, och sedan har Nordic Games satsat resurserna på att förädla spelen.

Vad kännetecknar ett bra spel?

– När det gäller att vidareutveckla spel är det viktigt att de som köpt spelet tidigare tycker om den nya versionen. Det svåra att är vidareutveckla med kreativ höjd, samtidigt som man som spelare ska känna igen sig.

Spektakulärt förvärv

Det mest spektakulära förvärvet skedde 2013, när Nordic Games köpte det anrika amerikanska bolaget THQ när det gick i konkurs.

– Det var juridiskt en mycket komplicerad affär. Avtalen fyllde ett helt rum. Jag hade duktigt folk på plats som gick igenom allting. Visst fanns det en massa problem, men vi såg de kommersiella möjligheterna bättre än någon annan.

När det gäller framtiden har inte Lars Wingefors tid att fundera så mycket på den. Det är nya affärer på gång hela tiden. Han funderar på att investera i två bolag i Skövde, och så har han en miljonaffär på gång i England. Möjligheterna är enorma, om man har fingertoppskänsla för vilka spel som är värda att satsa på. Det har Lars Wingefors haft hela vägen hittills.