2015-05-08 06:00

2015-05-08 09:58

McDonalds-anställda gillar appen

KARLSTAD: Arbetsgivaren erbjuder anställda extra språkhjälp

– Hade jag haft den här från början hade jag kunnat stå i kassan nu!
Det säger Ahmed Abi, som tack vare att McDonalds har köpt Speakify kan lära sig svenska snabbare.

Abdirisaq Ali och Ahmed Abi kommer båda från Somalia. De har bott i Sverige i runt fem år. Båda fick jobb på McDonalds tack vare möjligheten till instegsjobb, som innebär att de anställda ska gå på Svenska för invandrare, SFI, halva tiden och vara på jobbet halva tiden. Men båda har nu ”riktiga”, fasta jobb på McDonalds vid Nobelplan i Karlstad. De trivs med jobbet och deras svenska utvecklas snabbt.

– Det är på jobbet man lär sig bäst. Arbetskompisarna hjälper en om man inte förstår, säger Abdirisaq Ali.

– Först pratade jag bara engelska med folk. Men sen jag började jobba går svenskan bättre och bättre, säger Ahmed Abi.

McDonalds i Karlstad fick frågan från Speakify om de var intresserade av att testa det nya språkinlärningsverktyget, och det var de. Tio anställda i Karlstad har nu fått tillgång till appen. Nyligen hölls ett uppstartsmöte där de fick lära sig hur verktyget fungerar. Sedan dess har användarna fått hemläxa och snart är det dags för ett nytt möte. De första reaktionerna är positiva.

– Det är lätt, och man lär sig bra, säger Ahmed Abi.

Bra med ljud

Framför allt gillar han att det blir fokus på att förstå talad svenska tack vare möjligheten att spela upp ljud. Det gör det lättare att prata själv.

– På SFI var det mest skriva, sen öva grammatik, och sen skriva igen. Med Speakify blir det lättare att förstå hur orden uttalas. Det är stor skillnad på hur man skriver. Man skriver ”Det är bra” men man säger ”De e bra” till exempel.

– Jag gillar översättningsfunktionen, säger Abdirisaq Ali. Så fort jag hör ett ord jag inte förstår slår jag in det i appen i mobilen och så får jag höra hur det uttalas och vad det betyder. Jag slipper fråga hela tiden.

– Det är väl investerade pengar, säger Mattias Lindqvist, supervisor på McDonalds i Karlstad, angående kostnaden på 5 000 kronor för de tio användarlicenserna.

– Vi vill vara en spegel av samhället och ge invandrare en chans att få jobb. Det här underlättar för våra anställda att göra ett bra jobb och att bli integrerade i samhället.

Abdirisaq Ali och Ahmed Abi kommer båda från Somalia. De har bott i Sverige i runt fem år. Båda fick jobb på McDonalds tack vare möjligheten till instegsjobb, som innebär att de anställda ska gå på Svenska för invandrare, SFI, halva tiden och vara på jobbet halva tiden. Men båda har nu ”riktiga”, fasta jobb på McDonalds vid Nobelplan i Karlstad. De trivs med jobbet och deras svenska utvecklas snabbt.

– Det är på jobbet man lär sig bäst. Arbetskompisarna hjälper en om man inte förstår, säger Abdirisaq Ali.

– Först pratade jag bara engelska med folk. Men sen jag började jobba går svenskan bättre och bättre, säger Ahmed Abi.

McDonalds i Karlstad fick frågan från Speakify om de var intresserade av att testa det nya språkinlärningsverktyget, och det var de. Tio anställda i Karlstad har nu fått tillgång till appen. Nyligen hölls ett uppstartsmöte där de fick lära sig hur verktyget fungerar. Sedan dess har användarna fått hemläxa och snart är det dags för ett nytt möte. De första reaktionerna är positiva.

– Det är lätt, och man lär sig bra, säger Ahmed Abi.

Bra med ljud

Framför allt gillar han att det blir fokus på att förstå talad svenska tack vare möjligheten att spela upp ljud. Det gör det lättare att prata själv.

– På SFI var det mest skriva, sen öva grammatik, och sen skriva igen. Med Speakify blir det lättare att förstå hur orden uttalas. Det är stor skillnad på hur man skriver. Man skriver ”Det är bra” men man säger ”De e bra” till exempel.

– Jag gillar översättningsfunktionen, säger Abdirisaq Ali. Så fort jag hör ett ord jag inte förstår slår jag in det i appen i mobilen och så får jag höra hur det uttalas och vad det betyder. Jag slipper fråga hela tiden.

– Det är väl investerade pengar, säger Mattias Lindqvist, supervisor på McDonalds i Karlstad, angående kostnaden på 5 000 kronor för de tio användarlicenserna.

– Vi vill vara en spegel av samhället och ge invandrare en chans att få jobb. Det här underlättar för våra anställda att göra ett bra jobb och att bli integrerade i samhället.