2015-04-12 20:10

2015-04-12 20:16

Näringslivet möttes och minglade

BRANÄS.: Skidbacke i stället för färja

330 personer från cirka 170 företag åkte på söndagen buss till Branäs, för att delta i värmländska Handelskammarens årliga Affärsresan. Här skulle man mingla, mötas och förhoppningsvis göra nya affärer.

De senaste resorna har skett på en färja på Östersjön, men i år ville Handelskammaren prioritera det lokala, och då föll valet på Branäs. Ett stort tält hade spänts upp vid skidbackens slut, och där drog programmet i gång med ett samtal om värmländskt näringsliv under söndagen.

Bland gästerna på scenen fanns Tomas Sjölander, Konsum Värmlands nye vd, och Maria Åhgren, vd på Best Western Hotel i Årjäng, som frågades ut av Handelskammarens vd Frida Johansson. Hon ville bland annat veta hur de ser på Norge och hur vi påverkas av förändringarna i gränshandel och resande.

– Det är absolut inte den utveckling det har varit. Man täljer inte guld längre, och det är ju flera aktörer som har fått stänga verksamheter, bland andra vi själva. Man kan fortfarande satsa, men man ska göra det med försiktighet, säger Tomas Sjölander.

– Det går längre tid till beslut i dag. Man tänker till innan man gör affärer med Norge, säger Maria Åhgren.

Tomas Sjölander medger att han haft en tuff start som vd på grund av turerna kring förre vd:n och styrelsen.

– Men det är underbart med utmaningar, säger han.

Han ser positivt framtiden och lyfter fram 200-miljonerssatsningen på Bergvik.

– Det är vår största satsning där sedan 80-talet.

Maria Åhgren jobbade tidigare i Örebro, och ser både stora likheter och skillnader mot att driva hotell i lilla Årjäng.

– Jag tycker fortfarande att det är viktigt att engagera sig i näringslivsfrågor lokalt och vara med och skapa saker som är bra för orten. Det gäller lika mycket i Årjäng som i Örebro.

En vision hon har som både gäller Årjäng och Örebro är namnet på E 18.

– Jag tycker E 18 borde heta Nobels väg. Tänk er, från Oslo, där fredspriset delas ut till Stockholm, där Nobels andra priser delas ut, och så Karlskoga emellan där Alfred Nobel levde... Det skulle inte göra någon skillnad för mig som bor här, men tänk på kineser och amerikaner och andra turister, för dem skulle det ju vara en jätteskillnad!

Hotelldirektörens utspel möttes av spontana applåder från de samlade företagarkollegorna.

De senaste resorna har skett på en färja på Östersjön, men i år ville Handelskammaren prioritera det lokala, och då föll valet på Branäs. Ett stort tält hade spänts upp vid skidbackens slut, och där drog programmet i gång med ett samtal om värmländskt näringsliv under söndagen.

Bland gästerna på scenen fanns Tomas Sjölander, Konsum Värmlands nye vd, och Maria Åhgren, vd på Best Western Hotel i Årjäng, som frågades ut av Handelskammarens vd Frida Johansson. Hon ville bland annat veta hur de ser på Norge och hur vi påverkas av förändringarna i gränshandel och resande.

– Det är absolut inte den utveckling det har varit. Man täljer inte guld längre, och det är ju flera aktörer som har fått stänga verksamheter, bland andra vi själva. Man kan fortfarande satsa, men man ska göra det med försiktighet, säger Tomas Sjölander.

– Det går längre tid till beslut i dag. Man tänker till innan man gör affärer med Norge, säger Maria Åhgren.

Tomas Sjölander medger att han haft en tuff start som vd på grund av turerna kring förre vd:n och styrelsen.

– Men det är underbart med utmaningar, säger han.

Han ser positivt framtiden och lyfter fram 200-miljonerssatsningen på Bergvik.

– Det är vår största satsning där sedan 80-talet.

Maria Åhgren jobbade tidigare i Örebro, och ser både stora likheter och skillnader mot att driva hotell i lilla Årjäng.

– Jag tycker fortfarande att det är viktigt att engagera sig i näringslivsfrågor lokalt och vara med och skapa saker som är bra för orten. Det gäller lika mycket i Årjäng som i Örebro.

En vision hon har som både gäller Årjäng och Örebro är namnet på E 18.

– Jag tycker E 18 borde heta Nobels väg. Tänk er, från Oslo, där fredspriset delas ut till Stockholm, där Nobels andra priser delas ut, och så Karlskoga emellan där Alfred Nobel levde... Det skulle inte göra någon skillnad för mig som bor här, men tänk på kineser och amerikaner och andra turister, för dem skulle det ju vara en jätteskillnad!

Hotelldirektörens utspel möttes av spontana applåder från de samlade företagarkollegorna.