2015-03-09 14:06

2015-03-09 14:08

1 000 varslas på Sony Mobile

Sony Mobile i Lund varslar omkring tusen personer. De anställda fick i dag besked om den överraskande stora neddragningen under ett personalmöte på Baltiska Hallen i Malmö.

Vice klubbordförande på företaget för Sveriges Ingenjörer berättar om reaktionerna när beskedet offentliggjordes:

– Tyst. När siffran 1 000 nämndes blev det ett samfällt djupt andetag, sedan var det väldigt tyst, säger Seved Andersson till TT.

Inte heller han själv hade räknat med att varslet skulle bli så stort.

– Varsel hade vi räknat med, men siffran tror jag nog förvånade många. Det känns så i alla fall på reaktionerna, säger Andersson.

Kommer era medlemmar att hitta nya jobb i Lund?

– Nej, det behövs en insats, egentligen från hela Sverige, för att vi ska få möjlighet att hitta nya jobb till alla dem som blir uppsagda.

Ny organisation

När personalen vid elvatiden vällde ut ur Baltiska hallen efter det timslånga mötet var det inte många som ville säga någonting. Tvärtom tryckte de flesta ihop läpparna som om de lydde under ett kollektivt tysthetslöfte.

– Det var som förväntat. Ledningen gör ändå allt för att det ska bli så bra som möjligt, klämde dock Eva Johansson fram innan hon äntrade en av de bussar som skulle föra de anställda tillbaka till Lund.

Nu kommer Sony Mobile och facket att sätta sig i förhandlingar samtidigt som företaget ska utarbeta sin nya organisation. Ett arbete som kommer att pågå några månader.

Regeringen kontaktad

"För att skapa långsiktig lönsamhet har Sony Mobile fattat beslut om en ny organisationsstruktur från den 1 april 2015. Målet är att skapa en mer operationellt effektiv och snabbrörlig organisation", skriver företaget i ett pressmeddelande. Och tillägger att man anser Lund som strategiskt viktigt för Sony Mobile.

Samtidigt meddelade Lunds kommunstyrelseordförande Anders Almgren (S) att kommunen ska samverka med Lunds universitet, Region Skåne, Malmö stad och Malmö högskola kring insatser för dem som förlorar jobbet på Sony Mobile. Kontakter har redan tagits med regeringen.

Sony Mobile har det motigt. Företaget har haft svårt att hävda sig mot marknadsledare som Apple och Samsung. Moderbolaget Sony har tvingats göra stora nedskrivningar i mobilverksamheten och har antytt att verksamheten kan komma att läggas ner eller avyttras.

I dag har företaget cirka 2 200 anställda i Lund varav 400 är konsulter. Hela Sony Mobile Communications har närmare 8 500 anställda.

  • TT

Vice klubbordförande på företaget för Sveriges Ingenjörer berättar om reaktionerna när beskedet offentliggjordes:

– Tyst. När siffran 1 000 nämndes blev det ett samfällt djupt andetag, sedan var det väldigt tyst, säger Seved Andersson till TT.

Inte heller han själv hade räknat med att varslet skulle bli så stort.

– Varsel hade vi räknat med, men siffran tror jag nog förvånade många. Det känns så i alla fall på reaktionerna, säger Andersson.

Kommer era medlemmar att hitta nya jobb i Lund?

– Nej, det behövs en insats, egentligen från hela Sverige, för att vi ska få möjlighet att hitta nya jobb till alla dem som blir uppsagda.

Ny organisation

När personalen vid elvatiden vällde ut ur Baltiska hallen efter det timslånga mötet var det inte många som ville säga någonting. Tvärtom tryckte de flesta ihop läpparna som om de lydde under ett kollektivt tysthetslöfte.

– Det var som förväntat. Ledningen gör ändå allt för att det ska bli så bra som möjligt, klämde dock Eva Johansson fram innan hon äntrade en av de bussar som skulle föra de anställda tillbaka till Lund.

Nu kommer Sony Mobile och facket att sätta sig i förhandlingar samtidigt som företaget ska utarbeta sin nya organisation. Ett arbete som kommer att pågå några månader.

Regeringen kontaktad

"För att skapa långsiktig lönsamhet har Sony Mobile fattat beslut om en ny organisationsstruktur från den 1 april 2015. Målet är att skapa en mer operationellt effektiv och snabbrörlig organisation", skriver företaget i ett pressmeddelande. Och tillägger att man anser Lund som strategiskt viktigt för Sony Mobile.

Samtidigt meddelade Lunds kommunstyrelseordförande Anders Almgren (S) att kommunen ska samverka med Lunds universitet, Region Skåne, Malmö stad och Malmö högskola kring insatser för dem som förlorar jobbet på Sony Mobile. Kontakter har redan tagits med regeringen.

Sony Mobile har det motigt. Företaget har haft svårt att hävda sig mot marknadsledare som Apple och Samsung. Moderbolaget Sony har tvingats göra stora nedskrivningar i mobilverksamheten och har antytt att verksamheten kan komma att läggas ner eller avyttras.

I dag har företaget cirka 2 200 anställda i Lund varav 400 är konsulter. Hela Sony Mobile Communications har närmare 8 500 anställda.

  • TT