2015-01-28 06:00

2015-02-04 16:24

Ge privatekonomin en energikick

KRÖNIKA

Att lägga några timmar om året på privatekonomisk friskvård är en av de allra bästa investeringar du kan göra.

Januari - De flesta banker har bra verktyg som automatiskt sammanställer och kategoriserar dina utgifter. Det finns också appar som gör samma jobb. Ett annan bra metod är att handla allt på ett och samma kontokort under en månad, ta fram kontoutdraget när månaden är slut och sammanställa på egen hand.

Februari - Ta fram sammanställningen du gjorde i januari. Vad vill du lägga mer pengar på? Vad vill du lägga mindre pengar på?

Mars - Dags för vårstädning. Nuförtiden lagras det mesta digitalt vilket innebär att du förmodligen kan rensa bort en hel del ekonomipapper. På Konsumentverket.se finns en lista på papper du bör spara.

April - En gammal tumregel är att alltid spara 10 procent av det du får ut. Bygg först en buffert för oförutsedda utgifter med en månadslön på ett separat sparkonto. Öppna ett konto för sparmål som ligger nära i tiden. Spara långsiktigt, åtminstone 5 procent av din disponibla inkomst. Sparkonton lär ge låg avkastning de närmaste åren, så välj i stället ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring som du fyller med aktiefonder eller aktier.

Maj - Kan du spara 20 kronor om dagen i 40 år får du ihop 288 000 kronor. Med 5 procents årlig avkastning blir summan i stället hela 893 100 kronor. Så ägna månadens ekonomiska friskvårdstimme till att läsa på hur du kan få pengar att växa i värde, exempelvis grundkurserna Fondkunskap respektive Aktiekunskap eller fördjupningskursen Portföljskolan på Aktiespararna.se

Juni - Har du många lån, försök slå samman dem. Vill du öka amorteringen, börja med de lån som har högst ränta. Öka amorteringstakten på bolånen i andra hand. Passa också på att jämföra bolåneräntor och byt bank om du kan få bättre villkor.

Juli - Hur mycket ska var och en bidra till den gemensamma hushållskassan? Vad vill ni lägga pengar på? Hur mycket ska ni spara gemensamt? Hur mycket ska var och en disponera för egen del?

Augusti - Fundera på vad som händer vid en separation eller ett dödsfall. Ladda ner regeringens lättlästa broschyr Familjerätt, läs igenom det som handlar om äktenskap/sambo respektive dödsfall. Boka sedan tid med en jurist om du behöver du upprätta testamente, äktenskapsförord eller samboavtal. 


September -1) Gå in på Ersättningskollen.se, lägg in din lön och se hur stor ersättning du får om du skulle bli sjuk eller råka ut för ett olycksfall. 2) Ta reda på hur mycket du får ut om du skulle bli arbetslös. Uppgifterna får du från din A-kassa och ditt fackförbund. Stärk upp med kompletterande försäkringar eller ökat buffertsparande om du har dåligt skydd. 


Oktober - Gå in på sajten Minpension.se, beställ en pensionsöversikt och efter några dagar har du en översikt över ditt pensionssparande. Ägna också några minuter åt att läsa igenom hur pensionssystemet är uppbyggt. 


November - Tjänstepensionen, som betalas in av arbetsgivare, kan ge dig flera tusenlappar extra i månaden när du går i pension. 10 procent av alla svenskar saknar tjänstepension. Om du saknar tjänstepension, begär löneökning på minst 5 procent och pensionsspara på egen hand.


December - Förhoppningsvis har du kommit en bit på vägen och är inspirerad att ägna dig åt ekonomisk friskvård även nästa år. Belöna dig med något du verkligen gillar.

Januari - De flesta banker har bra verktyg som automatiskt sammanställer och kategoriserar dina utgifter. Det finns också appar som gör samma jobb. Ett annan bra metod är att handla allt på ett och samma kontokort under en månad, ta fram kontoutdraget när månaden är slut och sammanställa på egen hand.

Februari - Ta fram sammanställningen du gjorde i januari. Vad vill du lägga mer pengar på? Vad vill du lägga mindre pengar på?

Mars - Dags för vårstädning. Nuförtiden lagras det mesta digitalt vilket innebär att du förmodligen kan rensa bort en hel del ekonomipapper. På Konsumentverket.se finns en lista på papper du bör spara.

April - En gammal tumregel är att alltid spara 10 procent av det du får ut. Bygg först en buffert för oförutsedda utgifter med en månadslön på ett separat sparkonto. Öppna ett konto för sparmål som ligger nära i tiden. Spara långsiktigt, åtminstone 5 procent av din disponibla inkomst. Sparkonton lär ge låg avkastning de närmaste åren, så välj i stället ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring som du fyller med aktiefonder eller aktier.

Maj - Kan du spara 20 kronor om dagen i 40 år får du ihop 288 000 kronor. Med 5 procents årlig avkastning blir summan i stället hela 893 100 kronor. Så ägna månadens ekonomiska friskvårdstimme till att läsa på hur du kan få pengar att växa i värde, exempelvis grundkurserna Fondkunskap respektive Aktiekunskap eller fördjupningskursen Portföljskolan på Aktiespararna.se

Juni - Har du många lån, försök slå samman dem. Vill du öka amorteringen, börja med de lån som har högst ränta. Öka amorteringstakten på bolånen i andra hand. Passa också på att jämföra bolåneräntor och byt bank om du kan få bättre villkor.

Juli - Hur mycket ska var och en bidra till den gemensamma hushållskassan? Vad vill ni lägga pengar på? Hur mycket ska ni spara gemensamt? Hur mycket ska var och en disponera för egen del?

Augusti - Fundera på vad som händer vid en separation eller ett dödsfall. Ladda ner regeringens lättlästa broschyr Familjerätt, läs igenom det som handlar om äktenskap/sambo respektive dödsfall. Boka sedan tid med en jurist om du behöver du upprätta testamente, äktenskapsförord eller samboavtal. 


September -1) Gå in på Ersättningskollen.se, lägg in din lön och se hur stor ersättning du får om du skulle bli sjuk eller råka ut för ett olycksfall. 2) Ta reda på hur mycket du får ut om du skulle bli arbetslös. Uppgifterna får du från din A-kassa och ditt fackförbund. Stärk upp med kompletterande försäkringar eller ökat buffertsparande om du har dåligt skydd. 


Oktober - Gå in på sajten Minpension.se, beställ en pensionsöversikt och efter några dagar har du en översikt över ditt pensionssparande. Ägna också några minuter åt att läsa igenom hur pensionssystemet är uppbyggt. 


November - Tjänstepensionen, som betalas in av arbetsgivare, kan ge dig flera tusenlappar extra i månaden när du går i pension. 10 procent av alla svenskar saknar tjänstepension. Om du saknar tjänstepension, begär löneökning på minst 5 procent och pensionsspara på egen hand.


December - Förhoppningsvis har du kommit en bit på vägen och är inspirerad att ägna dig åt ekonomisk friskvård även nästa år. Belöna dig med något du verkligen gillar.

  • BODIL HALLIN