2015-01-21 06:00

2015-01-22 09:57

Nu expanderar Kils Slakteri

KIL: Mer chark och sedan slaktbeslut

Fördubblade lokalytor. Stor satsning på charkvaror under eget varumärke och en förstudie för ny slaktverksamhet. Det är vad som hänt och vad som kommer att hända den närmaste tiden vid Kils Slakteri i Kil.

- Planerna är omfattande och vi hoppats att allt går i lås, säger Pär Lindberg, en av fyra delägare i Kils Slakteri.

Slakteriet har nyligen förvärvat en stor lokal, totalt 1 500 kvadratmeter, vid slakteriområdet. Det handlar om en av de större lokalerna där Scan Väst tidigare arbetade med sin slakteriverksamhet. 1997 lade Scan Väst ned verksamheten.

- Vi jobbade på slakteriet och vi diskuterade olika alternativ, men det skulle ta många år innan vi kunde förverkliga planerna, 2010 startade vi verksamheten, säger Anders Bergfeldt, också delägare i företaget.

Småskaligt

Man kan säga att Kils Slakteri är ett modernt småskaligt slakteri som arbetar för ett närproducerat kött med hög kvalité och god djuromsorg. Företaget jobbar med nötkött, griskött, vilt och lamm.

- Vi har ett brett samarbete med Dahlbergs slakteri i Brålanda. Där slaktas djuren. Sedan hängmöras köttet och styckas i Kil, säger Pär Lindberg.

Stor satsning

I de nya lokalerna kommer charkverksamheten att växa mycket kraftigt.

- Vi kommer att erbjuda ett 15-tal olika charkprodukter till kundbutikerna. Charkvarorna testar vi i vår butik i Karlstad. Satsningen på butiken har blivit en framgång. Det råder stor efterfrågan på närproducerat och produkter av hög kvalité.

Slaktbeslut 2016

Nästa steg i företagets planer är att starta upp slaktverksamhet i de nya lokalerna.

- Det är många som dunkar oss i ryggen och vill att vi också skall slakta i Kil. Nu är ett projekt av det slaget mycket kostsamt, men vi vill göra ett försök. Vi hoppas komma fram till beslut någon gång under nästa år och vi vill gärna få i gång en dialog med djurägarna i Värmland. Är de beredda att stötta en större slaktverksamhet i Kil, säger Pär Lindberg.

Ägarna till slakteriet vill i dagsläget inte presentera detaljerna, men det handlar givetvis om en satsning i mångmiljonklassen.

Bra upphandlingar

Kils Slakteri har också vunnit flera stora upphandlingar: Karlstads kommun, Hammarö kommun, Landstinget och Kristinehamns kommun, för att nu nämna några exempel.

- Vi hoppas få med fler värmländska kommuner i vår kundkatalog, säger Anders Bergfeldt.

I dag har Kils Slakteri sju heltidsanställda och man hyr vid behov in personal. Första verksamhetsåret 2010 omsatte företaget cirka två miljoner kronor. I fjol uppgick omsättningen till cirka 20 miljoner kronor. Det intressanta är att lönsamheten hänger med.

- Planerna innebär att vi på sikt måste rekrytera mer personal, säger Pär Lindberg.

2016 kan alltså bli året då det på nytt blir slaktverksamhet i Kil.

Slakteriet har nyligen förvärvat en stor lokal, totalt 1 500 kvadratmeter, vid slakteriområdet. Det handlar om en av de större lokalerna där Scan Väst tidigare arbetade med sin slakteriverksamhet. 1997 lade Scan Väst ned verksamheten.

- Vi jobbade på slakteriet och vi diskuterade olika alternativ, men det skulle ta många år innan vi kunde förverkliga planerna, 2010 startade vi verksamheten, säger Anders Bergfeldt, också delägare i företaget.

Småskaligt

Man kan säga att Kils Slakteri är ett modernt småskaligt slakteri som arbetar för ett närproducerat kött med hög kvalité och god djuromsorg. Företaget jobbar med nötkött, griskött, vilt och lamm.

- Vi har ett brett samarbete med Dahlbergs slakteri i Brålanda. Där slaktas djuren. Sedan hängmöras köttet och styckas i Kil, säger Pär Lindberg.

Stor satsning

I de nya lokalerna kommer charkverksamheten att växa mycket kraftigt.

- Vi kommer att erbjuda ett 15-tal olika charkprodukter till kundbutikerna. Charkvarorna testar vi i vår butik i Karlstad. Satsningen på butiken har blivit en framgång. Det råder stor efterfrågan på närproducerat och produkter av hög kvalité.

Slaktbeslut 2016

Nästa steg i företagets planer är att starta upp slaktverksamhet i de nya lokalerna.

- Det är många som dunkar oss i ryggen och vill att vi också skall slakta i Kil. Nu är ett projekt av det slaget mycket kostsamt, men vi vill göra ett försök. Vi hoppas komma fram till beslut någon gång under nästa år och vi vill gärna få i gång en dialog med djurägarna i Värmland. Är de beredda att stötta en större slaktverksamhet i Kil, säger Pär Lindberg.

Ägarna till slakteriet vill i dagsläget inte presentera detaljerna, men det handlar givetvis om en satsning i mångmiljonklassen.

Bra upphandlingar

Kils Slakteri har också vunnit flera stora upphandlingar: Karlstads kommun, Hammarö kommun, Landstinget och Kristinehamns kommun, för att nu nämna några exempel.

- Vi hoppas få med fler värmländska kommuner i vår kundkatalog, säger Anders Bergfeldt.

I dag har Kils Slakteri sju heltidsanställda och man hyr vid behov in personal. Första verksamhetsåret 2010 omsatte företaget cirka två miljoner kronor. I fjol uppgick omsättningen till cirka 20 miljoner kronor. Det intressanta är att lönsamheten hänger med.

- Planerna innebär att vi på sikt måste rekrytera mer personal, säger Pär Lindberg.

2016 kan alltså bli året då det på nytt blir slaktverksamhet i Kil.