2015-01-13 16:37

2015-01-20 23:18

78 förlorar jobbet i Storfors

STORFORS

(UPPDATERAD 20.19) Rörtillverkaren Outokumpu Stainless Tubular Products, OSTP, lägger ner hela sin verksamhet i Storfors.
Samtliga 78 anställda förlorar jobbet.

– Ja, det är en väldigt svart dag tyvärr, säger platschefen Olof Nilsson.

Nyheten om nedläggning kom efter ett antal tuffa år för fabriken i Storfors.

– Vi har haft förluster under de senaste fyra åren. Under slutet av 2013 och hela 2014 har vi jobbat med våra kostnader och med vår produktivitet och väldigt mycket med kvaliteten. Vi nästan fördubblar produktionen under 2014. Alla anställda har gjort ett kanonbra jobb men vi når inte ända fram. Vi gör förlust även under 2014, säger Olof Nilsson.

Den låga orderingången under 2014 i kombinationen med dystra utsikter för 2015 gjorde att bolaget inte såg någon annan utväg än att lägga ner.

Svag norsk gasmarknad

För 2015 är de sämre utsikterna på den norska marknaden en starkt bidragande orsak till nedläggningsbeslutet.

– Vi säljer mycket mot den norska olje- och gasindustrin och där kan vi se en svag marknad under 2015. I kombination med att oljepriset gått från 100 dollar ner till knappt 50 dollar gör det att investeringar kommer att skjutas upp, och det kommer att påverka våra affärsmöjligheter.

Vad händer nu?

– Nu har vi informerat personalen, och vi kommer kontinuerligt att ge information men sen måste vi också aktivt försöka hjälpa berörd personalen hitta nytt arbete. Vi ska jobba med Arbetsförmedlingen, facken, kommunen, Trygghetsfonden och Trygghetsrådet.

För att fullfölja gamla kontrakt kommer fabriken i Storfors att gå med full produktion i princip hela första kvartalet i år.

– Sen ska vi städa upp här också, plocka i ordning och återställa lokaler. Det hade vi tänkt använda vår egen personal till, säger Olof Nilsson som bedömer att det finns arbetsuppgifter på fabriken fram till i sommar ungefär.

De varslade i Storfors kommer att ha förtur till andra jobb i koncernen.

– Det finns ett visst behov av att anställa svetsare i Örnsköldsvik. Sen ska vi flytta en maskin till enheten i Jakobstad i Finland. Våra anställda kommer att ha förtur i projektet att starta upp den maskinen.

– Ja, det är en väldigt svart dag tyvärr, säger platschefen Olof Nilsson.

Nyheten om nedläggning kom efter ett antal tuffa år för fabriken i Storfors.

– Vi har haft förluster under de senaste fyra åren. Under slutet av 2013 och hela 2014 har vi jobbat med våra kostnader och med vår produktivitet och väldigt mycket med kvaliteten. Vi nästan fördubblar produktionen under 2014. Alla anställda har gjort ett kanonbra jobb men vi når inte ända fram. Vi gör förlust även under 2014, säger Olof Nilsson.

Den låga orderingången under 2014 i kombinationen med dystra utsikter för 2015 gjorde att bolaget inte såg någon annan utväg än att lägga ner.

Svag norsk gasmarknad

För 2015 är de sämre utsikterna på den norska marknaden en starkt bidragande orsak till nedläggningsbeslutet.

– Vi säljer mycket mot den norska olje- och gasindustrin och där kan vi se en svag marknad under 2015. I kombination med att oljepriset gått från 100 dollar ner till knappt 50 dollar gör det att investeringar kommer att skjutas upp, och det kommer att påverka våra affärsmöjligheter.

Vad händer nu?

– Nu har vi informerat personalen, och vi kommer kontinuerligt att ge information men sen måste vi också aktivt försöka hjälpa berörd personalen hitta nytt arbete. Vi ska jobba med Arbetsförmedlingen, facken, kommunen, Trygghetsfonden och Trygghetsrådet.

För att fullfölja gamla kontrakt kommer fabriken i Storfors att gå med full produktion i princip hela första kvartalet i år.

– Sen ska vi städa upp här också, plocka i ordning och återställa lokaler. Det hade vi tänkt använda vår egen personal till, säger Olof Nilsson som bedömer att det finns arbetsuppgifter på fabriken fram till i sommar ungefär.

De varslade i Storfors kommer att ha förtur till andra jobb i koncernen.

– Det finns ett visst behov av att anställa svetsare i Örnsköldsvik. Sen ska vi flytta en maskin till enheten i Jakobstad i Finland. Våra anställda kommer att ha förtur i projektet att starta upp den maskinen.

Självständigt företag sedan 2011

Outokumpu Stainless Tubular Products AB (OSTP) tillverkar rostfria rör och rördelar. Bolaget var tidigare en integrerad del av Outokumpu men agerar självständigt sedan hösten 2011 med egen säljorganisation. Bolaget ägs av Outokumpu och italienska Trinoxia. OSTP hade 2013 700 anställda med tillverkning i 8 fabriker som finns i Sverige, Finland, Estland, Kanada och Saudiarabien.

OSTP har tillverkning av rör i Jakobstad (Finland), Riyad (Saudiarabien) och Storfors. I Storfors tillverkas de största rören som framförallt går till olje- och gassektorn. Andra områden är avsaltningsanläggningar, kemi och pappersindustrin. Cirka 90 procent exporteras och kunderna finns över hela världen. Alla projekt inom OSTP koordineras från Storfors oavsett om tillverkningen sker i Finland, Sverige eller Saudiarabien. Fabriken i Storfors tillverkade som mest 8000 ton rör per år och omsatte 400 miljoner kronor. För något år sedan var antalet anställda 120.