2018-02-07 17:13

2018-02-07 17:13

Topplaceringar för Åmål

SKIDOR: Många bra insater i Filipstad

Längdskidsäsongen är relativt kort men samtidigt intensiv. Förutom Pilgrimsloppet i lördags var Åmåls OK i söndags på Kalhyttepremiären. En stortävling där Åmåls åtta deltagare verkligen visade framfötterna, samtliga slutade topp-fem i det starka startfälet.

Första söndagen i februari innebär en mycket emotsedd Skiathlon i Filipstad. Åtta åkare från ÅOK deltog i en välarrangerad tävling med underhållande och perfekt preparerade spår. Sol mycket snö och minus nio grader.

Byta skidor

Från ålderklass 11-12 och äldre kördes första halvan av loppet med klassiskt teknik för att därefter snabbt byta skidor och köra andra halvan i fristil.

Först ut var Agnes Gustafsson och Isak Nilsson, som i D9-10 och H9-10 körde två kilometer klassik stil individuell start. Agnes gick ut hårt och visade de andra klubbarna att de blågula hade en bra dag. Halvvägs in i loppet låg hon lika med en Garphyttanåkaren Ebba Fryxell men tack vare en urstark avslutning vann Gustafsson sin klass med hela 29 sekunder.

Isak Nilsson hade en liknande duell med tre andra åkare. Även han avslutade piggt och belönades med ett silver.

Etta och trea

Därefter kom turen till D11-12 där Klara Pettersson och Alva Olsson startade. Här var det masstart som gällde och då detta var dagens största klass var det fyra startled.

Efter snabba skidbyten gick Klara ut i tät med Alva på en andra plats. Under det kuperade andra varvet höll Klara Pettersson hela fältet på avstånd, en ledning som höll ända in i mål! Alva jagades av en trio åkare och kämpade sig in i mål på en tredje plats.

Nästa Åmålsåkare att starta var Emelie Olsson i D13-14. Från en något stängd startposition hängde hon på en tätgrupp på fem tjejer, och det såg väldigt behärskat ut från Emelies håll. I slingans längsta backe lade hon i en högre växel och ryckte på ett par hundra meters åkning snabbt förbi konkurrenterna upp till en andra plats, som hon sedan höll ända in i mål.

Orken tröt

Därefter var turen kommen till Linus Nilsson och Samuel Gustafsson i H13-14. Killarna hade tur i lottningen och startade i allra främsta ledet tillsammans med Casper Eriksson från Årjängs IF.

Just som Samuel la in rycket för att gå upp på bronsplats missbedömde han en innerkurva och tappade flera meter då en skida skar ut i lössnön. Därefter tröt orken något och de båda Åmålskillarna närmast stapplade över mållinjen på fjärde och femte plats, 6 respektive 16 sekunder från pallen.

Olsson femma

Sista ÅOK:are ut för dagen var Amanda Olsson i D15-16. Även här ett väldigt starkt startfält med dryga tiotalet jämna åkare från olika klubbar. Inledningsvis var tempot avvaktande med åkarna i en samlad klunga . ´

De avslutande fyra kilometrarna bjöd på hård kamp om platserna men åt tätkvartetten fanns inget att göra och Amanda Olsson gled nöjd in på en femteplats!

Första söndagen i februari innebär en mycket emotsedd Skiathlon i Filipstad. Åtta åkare från ÅOK deltog i en välarrangerad tävling med underhållande och perfekt preparerade spår. Sol mycket snö och minus nio grader.

Byta skidor

Från ålderklass 11-12 och äldre kördes första halvan av loppet med klassiskt teknik för att därefter snabbt byta skidor och köra andra halvan i fristil.

Först ut var Agnes Gustafsson och Isak Nilsson, som i D9-10 och H9-10 körde två kilometer klassik stil individuell start. Agnes gick ut hårt och visade de andra klubbarna att de blågula hade en bra dag. Halvvägs in i loppet låg hon lika med en Garphyttanåkaren Ebba Fryxell men tack vare en urstark avslutning vann Gustafsson sin klass med hela 29 sekunder.

Isak Nilsson hade en liknande duell med tre andra åkare. Även han avslutade piggt och belönades med ett silver.

Etta och trea

Därefter kom turen till D11-12 där Klara Pettersson och Alva Olsson startade. Här var det masstart som gällde och då detta var dagens största klass var det fyra startled.

Efter snabba skidbyten gick Klara ut i tät med Alva på en andra plats. Under det kuperade andra varvet höll Klara Pettersson hela fältet på avstånd, en ledning som höll ända in i mål! Alva jagades av en trio åkare och kämpade sig in i mål på en tredje plats.

Nästa Åmålsåkare att starta var Emelie Olsson i D13-14. Från en något stängd startposition hängde hon på en tätgrupp på fem tjejer, och det såg väldigt behärskat ut från Emelies håll. I slingans längsta backe lade hon i en högre växel och ryckte på ett par hundra meters åkning snabbt förbi konkurrenterna upp till en andra plats, som hon sedan höll ända in i mål.

Orken tröt

Därefter var turen kommen till Linus Nilsson och Samuel Gustafsson i H13-14. Killarna hade tur i lottningen och startade i allra främsta ledet tillsammans med Casper Eriksson från Årjängs IF.

Just som Samuel la in rycket för att gå upp på bronsplats missbedömde han en innerkurva och tappade flera meter då en skida skar ut i lössnön. Därefter tröt orken något och de båda Åmålskillarna närmast stapplade över mållinjen på fjärde och femte plats, 6 respektive 16 sekunder från pallen.

Olsson femma

Sista ÅOK:are ut för dagen var Amanda Olsson i D15-16. Även här ett väldigt starkt startfält med dryga tiotalet jämna åkare från olika klubbar. Inledningsvis var tempot avvaktande med åkarna i en samlad klunga . ´

De avslutande fyra kilometrarna bjöd på hård kamp om platserna men åt tätkvartetten fanns inget att göra och Amanda Olsson gled nöjd in på en femteplats!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.