2017-09-11 09:45

2017-09-11 09:45

"Det är en bra match – Färjestad leder"

ISHOCKEY: Unga fans kom nära sina idoler i Åmåls ishall

SHL-lagen Färjestad och Örebro gladde sina Åmålsfans med en målrik match på fredagskvällen. 438 personer i Åmåls ishall fick se FBK vinna med 5–2.
De grönvita och lilagula matchtröjorna var definitivt fler än de röda på läktaren.
– Det är en bra match – Färjestad leder, sa Wilmer Broström, 7 år, i första periodpausen.

Åmåls Sportklubb uppmärksammar i år sitt 40-årsjubileum och som en del av firandet gästade i fredags två SHL-lag ishallen. Totalt 438 personer hade kommit för att se Färjestads BK ta sig an Örebro HK en vecka före seriepremiären.

Det fanns förväntan i luften. Utanför på parkeringen spelades Färjestads egen introlåt ”På den sköld du klär” inifrån en liten, vit BMW. I Åmål finns många FBK-fans, men även några rödklädda örebroare syntes på läktaren.

Tre av de grönklädda var kompisarna Wilmer Broström, Tim Herke och Liam Kall, som alla spelar ishockey i Åmåls SK:s ungdomslag. De hade även tagit med sig en FBK-flagga för att heja. De har tidigare varit uppe i Karlstad och tittat på favoritlaget, men nu fick de se spelarna i sin egen hemmahall.

Varför hejar ni på Färjestad?

– För att de är bäst, säger Liam Kall, med ett tonfall som om det var en av de mer korkade frågor han fått i sitt liv.

Läktaren var välfylld, men det var inte riktigt den publikfest som värden ÅSK hade sett fram emot. Med enbart sittplatser går det in 800 åskådare i Åmåls ishall.

– Publiksiffran är okej, men jag kan inte sticka under stol med att vi hade hoppats på mer, säger sportklubbens ordförande Mikael Engberg när han går och städar efter matchen.

I kafeterian var det dukat för Färjestadsspelarna att äta mat innan de satte sig i bussen för att åka hem till Karlstad.

Mikael Engberg är tacksam för att Färjestad gör sådana här försäsongsbesök i närområdets mindre ishallar. Det är uppskattat och han tror att det har stor betydelse, inte minst för de unga hockeyspelarna.

– I Löfbergs Arena kommer de inte så nära som här, säger han.

– Sen var det en bra match också. Kul för publiken när det blir så många mål, säger Mikael Engberg.

De unga Örebrofansen fick chans till verklig närkontakt, eftersom Örebrospelarna klev in på isen från läktarhållet. Tre killar stod bara några decimeter från idolerna och fick klappa många hockeyhandskar. Domarna log lite extra när även de blev highfiveade av fansen.

Färjestads tränare Johan Pennerborn ser det som viktigt för klubben att åka ut och representera i hela Värmlandsdistriktet, dit han räknar Åmål. ÅSK spelar i Värmlandsserierna även om klubben formellt hör till Bohuslän-Dal.

– Jag hoppas vi kan sprida hockeyn, delvis för vår egen skull, men även för hockeyn stort så fler unga kan börja spela ishockey, både tjejer och killar, säger Pennerborn.

Hockeyvärlden är liten. Färjestads slutliga 5–2-mål gjordes av Martin Johansson som i fjol spelade i Örebro och i Örebrobåset sågs Emil Kåberg hålla ordning på spelarnas extraklubbor.

Det blev en säker seger för Färjestad som hade kontroll under större delen av matchen efter att Michael Lindqvist spräckt nollan i ett power play. FBK var effektivare än Örebro, inte minst hade Lindqvist en bra dag och var inblandad i tre av Färjestadsmålen. Hans 3–1-mål i andra perioden var nog matchens snyggaste när han fick pucken i en snabb Färjestadskontring och sköt i krysset.

Åmåls Sportklubb uppmärksammar i år sitt 40-årsjubileum och som en del av firandet gästade i fredags två SHL-lag ishallen. Totalt 438 personer hade kommit för att se Färjestads BK ta sig an Örebro HK en vecka före seriepremiären.

Det fanns förväntan i luften. Utanför på parkeringen spelades Färjestads egen introlåt ”På den sköld du klär” inifrån en liten, vit BMW. I Åmål finns många FBK-fans, men även några rödklädda örebroare syntes på läktaren.

Tre av de grönklädda var kompisarna Wilmer Broström, Tim Herke och Liam Kall, som alla spelar ishockey i Åmåls SK:s ungdomslag. De hade även tagit med sig en FBK-flagga för att heja. De har tidigare varit uppe i Karlstad och tittat på favoritlaget, men nu fick de se spelarna i sin egen hemmahall.

Varför hejar ni på Färjestad?

– För att de är bäst, säger Liam Kall, med ett tonfall som om det var en av de mer korkade frågor han fått i sitt liv.

Läktaren var välfylld, men det var inte riktigt den publikfest som värden ÅSK hade sett fram emot. Med enbart sittplatser går det in 800 åskådare i Åmåls ishall.

– Publiksiffran är okej, men jag kan inte sticka under stol med att vi hade hoppats på mer, säger sportklubbens ordförande Mikael Engberg när han går och städar efter matchen.

I kafeterian var det dukat för Färjestadsspelarna att äta mat innan de satte sig i bussen för att åka hem till Karlstad.

Mikael Engberg är tacksam för att Färjestad gör sådana här försäsongsbesök i närområdets mindre ishallar. Det är uppskattat och han tror att det har stor betydelse, inte minst för de unga hockeyspelarna.

– I Löfbergs Arena kommer de inte så nära som här, säger han.

– Sen var det en bra match också. Kul för publiken när det blir så många mål, säger Mikael Engberg.

De unga Örebrofansen fick chans till verklig närkontakt, eftersom Örebrospelarna klev in på isen från läktarhållet. Tre killar stod bara några decimeter från idolerna och fick klappa många hockeyhandskar. Domarna log lite extra när även de blev highfiveade av fansen.

Färjestads tränare Johan Pennerborn ser det som viktigt för klubben att åka ut och representera i hela Värmlandsdistriktet, dit han räknar Åmål. ÅSK spelar i Värmlandsserierna även om klubben formellt hör till Bohuslän-Dal.

– Jag hoppas vi kan sprida hockeyn, delvis för vår egen skull, men även för hockeyn stort så fler unga kan börja spela ishockey, både tjejer och killar, säger Pennerborn.

Hockeyvärlden är liten. Färjestads slutliga 5–2-mål gjordes av Martin Johansson som i fjol spelade i Örebro och i Örebrobåset sågs Emil Kåberg hålla ordning på spelarnas extraklubbor.

Det blev en säker seger för Färjestad som hade kontroll under större delen av matchen efter att Michael Lindqvist spräckt nollan i ett power play. FBK var effektivare än Örebro, inte minst hade Lindqvist en bra dag och var inblandad i tre av Färjestadsmålen. Hans 3–1-mål i andra perioden var nog matchens snyggaste när han fick pucken i en snabb Färjestadskontring och sköt i krysset.

Matchfakta

Färjestads BK – Örebro HK 5–2 (2–0, 2–1, 1–1)

Träningsmatch i Åmåls ishall inför SHL-premiären

Målen: Första perioden: 1–0 Michael Lindqvist, 7.07 (ass. Johan Ryno), 2–0 Dick Axelsson, 19.53 (ass. Michael Lindqvist). Andra perioden: 2–1 Tyson Spink, 11.59 (ass. Tyler Spink och Kalle Olsson), 3–1 Michael Lindqvist, 13.01 (ass. Dick Axelsson och Jens Westin), 4–1 Fabian Zetterlund (Lucas Enqvist), 17.35, Tredje perioden: 4–2 Tyler Spink (ass. Tyson Spink och Kalle Olsson, 5–2 Martin Johansson, 7.37 (ass. Alexander Leandersson och Joakim Nygård)

Publik: 438.