2016-09-30 16:49

2016-09-30 16:49

Viken hoppas på repris mot IFK Åmål

FOTBOLL: Båda Åmålslagen vill avsluta snyggt

IFK Åmål spelar för att säkra seriesegern. IF Viken för att undvika nedflyttning. I dag möts Åmålslagen i säsongens sista match i division 4 Bohuslän-Dal.
– Det är sådana här matcher man spelar för, säger Vikens lagkapten Thomas Sääv.

Den 16 april möttes Åmålslagen i seriepremiären på Örnäsvallen. Viken ville mest inför Åmålspubliken och vann matchen med 3–1. Matchen blev dock inte någon vägvisare för hur lagens säsonger senare skulle bli – tvärtom. Viken, med stora skadebekymmer hela säsongen, har parkerat i seriens bottenskikt större delen av säsongen. IFK Åmål spelade ihop sig och klättrade sakta men säkert mot serietoppen.

I dag när lagen möts i säsongens sista match på Rösvallen är IFK Åmål i praktiken redan klara seriesegrare medan Viken är så gott som klart för negativt kval. IFK Åmål leder serien och har inför derbyt tre poäng och 28 mål till godo till tvåan Melleruds IF. IF Viken är på kvalplats nedåt, med tre poäng och 16 mål till godo till Brålanda IF på nedflyttningsplats. Mellerud avslutar hemma mot Högsäters GF medan Brålanda möter Eds FF på bortaplan.

IFK Åmål hade chansen att säkra seriesegern redan förra helgen i seriefinalen mot Mellerud men föll då på hemmaplan med 1–2.

– Det var onödigt att vi förlorade, men Mellerud kämpade mer än oss så det var inte mycket att säga om, säger IFK Åmåls tränare Conny Johansson.

IFK Åmål har samtliga spelare tillgängliga i derbyt, förutom Dejan Siranovic som har rest till Bosnien för spel med klubben HNK Orasje.

– Ett derby är ett derby. Det är inställningen till matchen som avgör, säger IFK Åmåls tränare Conny Johansson.

Även Viken kommer med en stark trupp till derbyt. Andreas Ljung, Rasmus Facht, Jim Glimmersten och Hossam Kaawach är tillbaka efter avstängning. Vikens lagkapten Thomas Sääv är övertygad om att Viken kommer att ge IFK en match.

– IFK Åmål är ett väldigt bra lag, de är välförtjänta seriesegrare. Men får vi bara ihop det och visar attityd och vilja så tror jag absolut att vi kan ta tre poäng, säger han.

Hur ser du på er situation, med ett kval som väntar?

– Man hade så klart hoppats på en annan utgång innan serien. Jag tycker att vi spelmässigt har gjort en mycket bättre höst. Jag hoppas att vi kan avsluta serien bra nu och ta med oss det in i kvalet där jag tror att vi har goda chanser.

I kvalet väntar tvåorna från Dalslands och Bohusläns division 5-serier – Åsebro IF och Stala/Myckleby. Hur många av de tre lagen från kvalgruppen som får chansen i division 4 nästa gång är ovisst. Allt beror på IK Svanes avslutande matcher i division 3, samt Melleruds kval till samma serie.

Den 16 april möttes Åmålslagen i seriepremiären på Örnäsvallen. Viken ville mest inför Åmålspubliken och vann matchen med 3–1. Matchen blev dock inte någon vägvisare för hur lagens säsonger senare skulle bli – tvärtom. Viken, med stora skadebekymmer hela säsongen, har parkerat i seriens bottenskikt större delen av säsongen. IFK Åmål spelade ihop sig och klättrade sakta men säkert mot serietoppen.

I dag när lagen möts i säsongens sista match på Rösvallen är IFK Åmål i praktiken redan klara seriesegrare medan Viken är så gott som klart för negativt kval. IFK Åmål leder serien och har inför derbyt tre poäng och 28 mål till godo till tvåan Melleruds IF. IF Viken är på kvalplats nedåt, med tre poäng och 16 mål till godo till Brålanda IF på nedflyttningsplats. Mellerud avslutar hemma mot Högsäters GF medan Brålanda möter Eds FF på bortaplan.

IFK Åmål hade chansen att säkra seriesegern redan förra helgen i seriefinalen mot Mellerud men föll då på hemmaplan med 1–2.

– Det var onödigt att vi förlorade, men Mellerud kämpade mer än oss så det var inte mycket att säga om, säger IFK Åmåls tränare Conny Johansson.

IFK Åmål har samtliga spelare tillgängliga i derbyt, förutom Dejan Siranovic som har rest till Bosnien för spel med klubben HNK Orasje.

– Ett derby är ett derby. Det är inställningen till matchen som avgör, säger IFK Åmåls tränare Conny Johansson.

Även Viken kommer med en stark trupp till derbyt. Andreas Ljung, Rasmus Facht, Jim Glimmersten och Hossam Kaawach är tillbaka efter avstängning. Vikens lagkapten Thomas Sääv är övertygad om att Viken kommer att ge IFK en match.

– IFK Åmål är ett väldigt bra lag, de är välförtjänta seriesegrare. Men får vi bara ihop det och visar attityd och vilja så tror jag absolut att vi kan ta tre poäng, säger han.

Hur ser du på er situation, med ett kval som väntar?

– Man hade så klart hoppats på en annan utgång innan serien. Jag tycker att vi spelmässigt har gjort en mycket bättre höst. Jag hoppas att vi kan avsluta serien bra nu och ta med oss det in i kvalet där jag tror att vi har goda chanser.

I kvalet väntar tvåorna från Dalslands och Bohusläns division 5-serier – Åsebro IF och Stala/Myckleby. Hur många av de tre lagen från kvalgruppen som får chansen i division 4 nästa gång är ovisst. Allt beror på IK Svanes avslutande matcher i division 3, samt Melleruds kval till samma serie.