2016-08-08 16:03

2016-08-08 16:03

Skålén rasade ner från toppen i SM

SEGLING: Tjuvstarten kostade Åmålslaget en pallplats

Efter en tjuvstart och några mediokra tävlingsinsatser rasade Tomas Skålén med besättning från Segelsällskapet Åmålsviken, från en förstaplats till en femte i årets SM för segelbåtsmodellen Melges 24.

Tomas Skålén och hans besättning Fredrik Pettersson, Anders Åberg och Jonas Pettersson Sand från Segelsällskapet Åmålsviken, inledde årets SM i klass Melges 24 i Borstahusen över förväntan. Efter två lopp under fredagen låg de etta bland svenskarna och tvåa i regattan.

– Sedan gick allt åt skogen, säger Fredrik Pettersson.

Öppen tävling

Eftersom segling inte är en särskilt stor sport i Sverige, är SM i klass Melges 24 en öppen tävling där även andra nationer bjuds in.

Totalt deltog 31 lag från Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Finland i helgen, varav tolv var svenska. Samtliga deltagare tävlade tillsammans i en regatta som bestod av åtta deltävlingar. Det lag som fick bäst placering bland svenskarna korades till svensk mästare.

Krossade drömmar

Tomas Skålén och hans besättning hade som mål att ta en pallplats. Med tanke på deras senaste meriter, däribland en andraplats i vårens Pingstregatta i Tyskland och en förstaplats i fjolårets Mästarnas Mästare, kändes målet rimligt.

Men allt ställdes på ända när Tomas Skålén och hans besättning tjuvstartade under en av lördagens tävlingar. Åmålslaget diskvalificerades och hamnade därmed på en sistaplats i deltävlingen.

Efter den tabben var det svårt att komma tillbaka. Laget gjorde några mediokra tävlingsinsatser och dåliga starter, som kan förklaras med att besättningen ännu inte har lärt sig hantera båtens nya segeldesign.

När helgens åtta deltävlingar var avklarade slutade Tomas Skålén och hans besättning på en femteplats bland svenskarna och en tiondeplats i regattan.

Vad tar ni med er från helgen?

– Löftet till oss själva om att inte bli diskade på grund av någon tjuvstart igen, säger Fredrik Pettersson.

Tomas Skålén och hans besättning Fredrik Pettersson, Anders Åberg och Jonas Pettersson Sand från Segelsällskapet Åmålsviken, inledde årets SM i klass Melges 24 i Borstahusen över förväntan. Efter två lopp under fredagen låg de etta bland svenskarna och tvåa i regattan.

– Sedan gick allt åt skogen, säger Fredrik Pettersson.

Öppen tävling

Eftersom segling inte är en särskilt stor sport i Sverige, är SM i klass Melges 24 en öppen tävling där även andra nationer bjuds in.

Totalt deltog 31 lag från Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Finland i helgen, varav tolv var svenska. Samtliga deltagare tävlade tillsammans i en regatta som bestod av åtta deltävlingar. Det lag som fick bäst placering bland svenskarna korades till svensk mästare.

Krossade drömmar

Tomas Skålén och hans besättning hade som mål att ta en pallplats. Med tanke på deras senaste meriter, däribland en andraplats i vårens Pingstregatta i Tyskland och en förstaplats i fjolårets Mästarnas Mästare, kändes målet rimligt.

Men allt ställdes på ända när Tomas Skålén och hans besättning tjuvstartade under en av lördagens tävlingar. Åmålslaget diskvalificerades och hamnade därmed på en sistaplats i deltävlingen.

Efter den tabben var det svårt att komma tillbaka. Laget gjorde några mediokra tävlingsinsatser och dåliga starter, som kan förklaras med att besättningen ännu inte har lärt sig hantera båtens nya segeldesign.

När helgens åtta deltävlingar var avklarade slutade Tomas Skålén och hans besättning på en femteplats bland svenskarna och en tiondeplats i regattan.

Vad tar ni med er från helgen?

– Löftet till oss själva om att inte bli diskade på grund av någon tjuvstart igen, säger Fredrik Pettersson.

  • Emma Bäckström