2016-05-11 18:03

2016-05-11 18:03

Svanströms rekordlyft i SM

STYRKELYFT: SM-framgångar för Säffle Atletklubb

Åmålskillen Oscar Svanström gav ett rejält styrkebesked på SM i klassiskt styrkelyft. 14-åringen slog nya svenska ungdomsrekord i samtliga grenar och lyfte totalt 290,5 kilo – även det nytt rekord.

– Det var riktigt gott att få slå rekorden, säger han.

Nyligen avgjordes SM i klassiskt styrkelyft för ungdomar, juniorer och veteraner i Eskilstuna. Åmålskillen Oscar Svanström var ensam i sin klass, 53 kilo, och fick därför tävla i en så kallad kofficientklass i SM, där lyftare från olika viktklasser tävlar på poäng utifrån deras kroppsvikt.

Oscar överträffade sig själv och slog nya svenska ungdomsrekord i samtliga grenar, vilket räckte till en silvermedalj i klassen. Han lyfte 110 kilo i knäböj, 55,5 kilo i bänkpress samt 125 kilo i marklyft.

Den höga nivån innebar även ett nytt totalt svenskt ungdomsrekord på 290,5 kilo. De tidigare rekorden lydde 80 kilo i knäböj, 50 kilo i bänkpress och 110 kilo i marklyft.

– Jag har tränat mycket, var taggad och ger aldrig upp, säger Oscar Svanström, som började med sporten för något år sedan bara.

14 år och redan rekordhållare i Sverige. Vad har du för mål med sporten?

– Jag vill fortsätta utvecklas och bli ännu bättre.

Även Oscars pappa, Mikael Svanström, ställde upp i SM. Han tävlade i veteranklassen 93 kilo master 1 där han tog en silvermedalj med serien 180 kilo i knäböj, 130 kilo i bänkpress samt 265 kilo i marklyft.

Både Mikael och Oscar tävlar för Säffle Atletklubb. Klubben tog ytterligare medaljer i SM genom Rebecka Karlsson. Junioren gjorde en riktigt bra tävling och slog till med personliga rekord i samtliga grenar i klass -52 kilo. Rebecka tog 110 kilo i knäböj, 52,5 kilo i bänkpress och 155,5 kilo i marklyft, totalt 318 kg.

Marklyftet imponerade mest och räckte till ett nytt nordiskt juniorrekord.

Nyligen avgjordes SM i klassiskt styrkelyft för ungdomar, juniorer och veteraner i Eskilstuna. Åmålskillen Oscar Svanström var ensam i sin klass, 53 kilo, och fick därför tävla i en så kallad kofficientklass i SM, där lyftare från olika viktklasser tävlar på poäng utifrån deras kroppsvikt.

Oscar överträffade sig själv och slog nya svenska ungdomsrekord i samtliga grenar, vilket räckte till en silvermedalj i klassen. Han lyfte 110 kilo i knäböj, 55,5 kilo i bänkpress samt 125 kilo i marklyft.

Den höga nivån innebar även ett nytt totalt svenskt ungdomsrekord på 290,5 kilo. De tidigare rekorden lydde 80 kilo i knäböj, 50 kilo i bänkpress och 110 kilo i marklyft.

– Jag har tränat mycket, var taggad och ger aldrig upp, säger Oscar Svanström, som började med sporten för något år sedan bara.

14 år och redan rekordhållare i Sverige. Vad har du för mål med sporten?

– Jag vill fortsätta utvecklas och bli ännu bättre.

Även Oscars pappa, Mikael Svanström, ställde upp i SM. Han tävlade i veteranklassen 93 kilo master 1 där han tog en silvermedalj med serien 180 kilo i knäböj, 130 kilo i bänkpress samt 265 kilo i marklyft.

Både Mikael och Oscar tävlar för Säffle Atletklubb. Klubben tog ytterligare medaljer i SM genom Rebecka Karlsson. Junioren gjorde en riktigt bra tävling och slog till med personliga rekord i samtliga grenar i klass -52 kilo. Rebecka tog 110 kilo i knäböj, 52,5 kilo i bänkpress och 155,5 kilo i marklyft, totalt 318 kg.

Marklyftet imponerade mest och räckte till ett nytt nordiskt juniorrekord.