2016-04-01 23:13

2016-04-01 23:18

Här åker Åmål ner i trean

INNEBANDY: Sist i kvalgruppen

Poängen i 6–6-matchen mot Karlstad IBF Bredd räcker inte. Åmåls IBK spelar i division 3 nästa säsong.
– Det är helt tomt, säger Åmåls tränare Esa Varis efter slutsignalen.

Åmåls IBK var piskat att vinna mot Karlstad IBF Bredd på fredagskvällen för att ha chans till division 2 spel även nästa säsong. Samtidigt var laget beroende av resultaten från matchen mellan Edebäck IBF och Kristinehamns IBF.

Matchen mellan Åmål och Karlstad inleddes i ett lågt tempo med avvaktande spel där lagen låg och lurpassade på varandra. Tio minuter in i matchen tog Karlstad ledningen efter en fin soloprestation av Benjamin Edman. Karlstad hade bud på fler mål i det skedet av matchen men Åmåls målvakt Per Fredriksson-Östlund storspelade.

Åmåls kvittering kom i numerärt överläge. Laget spelade runt tålmodigt och väntade ut läget. När det väl kom var Pontus Nilsson iskall och drog upp kvitteringen i nättaket. Åmåls ledningsmål, 2–1, var nästan identiskt med lagets första mål. Pontus Nilsson målskytt igen i numerärt överläge. Bara sekunder senare utökade Andreas Jonsson till 3–1. I det läget spelade Åmål smart. Förstakedjan pressade på medan andrakedjan låg lågt och avvaktade.

Andra perioden vanns av Karlstad med 2–1 men Åmål hade ledningen med 4–3 inför säsongens sista 20 minuter. Tobias Gustafsson hade chansen att utöka på straff i slutet av andra perioden men missade.

Liksom i senaste matchen mot Kristinehamn hade Åmål en riktigt svag inledning på tredje perioden. Karlstad tilläts göra tre mål på lika många minuter inledningsvis och gick upp i en 6–4-ledning.

– Vi åkte dit på att vi gjorde en dålig första halva av den tredje perioden, säger Esa Varis.

Med fem minuter kvar av matchen tog Åmål timeout. Laget tog ut målvakten och chansade. Det enda rätta i det läget då laget behövde göra tre mål för att ha chansen att behålla platsen i division 2. Planen var enkel. Andreas Jonsson dirigerade spelet från mittplan medan Kristoffer Krave parkerade framför Karlstads målvakt. Ett lyckosamt drag skulle det visa sig. Andreas Jonsson satte 5–6-reduceringen på ett långskott från halva plan och Kristoffer Krave stötte sedan in kvitteringen till 6–6. Åmål hade ytterligare ett mål inne men målet dömdes bort efter gruff framför målvakten. Beslutet mötte högljudda protester från Åmålsbänken.

– Jag kan inte se varför det blev bortdömt, säger Esa Varis.

Matchen slutade 6–6 efter en mållös förlängning.

Åmåls IBK gör därmed en IFK Åmål och ramlar ur två serier efter varandra. Problemen började halvvägs in i serien, menar Esa Varis.

– Vi börjar ju serien bra och slår topplagen. Det är någonstans mitt i serien som vi åker ner i en dipp efter att vi inte vann borta mot Degerfors.

Den andra kvalmatchen blev lika dramatisk. Edebäck hämtade upp ett 3–7 underläge och kvitterade till 7–7 i tredje perioden. I förlängningen satte Andreas Carlsson det avgörande målet för Edebäck. Resultaten innebär att Edebäck vinner kvalgruppen före Karlstad. Åmål slutade sist i kvalgruppen på två poäng.

Åmålsseger mot Karlstad hade ändå inte räckt för avancemang eftersom Åmål och Kristinehamn då båda hade hamnat på fyra poäng. Kristinehamn hade då tagit andraplatsen tack vare seger i inbördes möte med Åmål.

Åmåls IBK var piskat att vinna mot Karlstad IBF Bredd på fredagskvällen för att ha chans till division 2 spel även nästa säsong. Samtidigt var laget beroende av resultaten från matchen mellan Edebäck IBF och Kristinehamns IBF.

Matchen mellan Åmål och Karlstad inleddes i ett lågt tempo med avvaktande spel där lagen låg och lurpassade på varandra. Tio minuter in i matchen tog Karlstad ledningen efter en fin soloprestation av Benjamin Edman. Karlstad hade bud på fler mål i det skedet av matchen men Åmåls målvakt Per Fredriksson-Östlund storspelade.

Åmåls kvittering kom i numerärt överläge. Laget spelade runt tålmodigt och väntade ut läget. När det väl kom var Pontus Nilsson iskall och drog upp kvitteringen i nättaket. Åmåls ledningsmål, 2–1, var nästan identiskt med lagets första mål. Pontus Nilsson målskytt igen i numerärt överläge. Bara sekunder senare utökade Andreas Jonsson till 3–1. I det läget spelade Åmål smart. Förstakedjan pressade på medan andrakedjan låg lågt och avvaktade.

Andra perioden vanns av Karlstad med 2–1 men Åmål hade ledningen med 4–3 inför säsongens sista 20 minuter. Tobias Gustafsson hade chansen att utöka på straff i slutet av andra perioden men missade.

Liksom i senaste matchen mot Kristinehamn hade Åmål en riktigt svag inledning på tredje perioden. Karlstad tilläts göra tre mål på lika många minuter inledningsvis och gick upp i en 6–4-ledning.

– Vi åkte dit på att vi gjorde en dålig första halva av den tredje perioden, säger Esa Varis.

Med fem minuter kvar av matchen tog Åmål timeout. Laget tog ut målvakten och chansade. Det enda rätta i det läget då laget behövde göra tre mål för att ha chansen att behålla platsen i division 2. Planen var enkel. Andreas Jonsson dirigerade spelet från mittplan medan Kristoffer Krave parkerade framför Karlstads målvakt. Ett lyckosamt drag skulle det visa sig. Andreas Jonsson satte 5–6-reduceringen på ett långskott från halva plan och Kristoffer Krave stötte sedan in kvitteringen till 6–6. Åmål hade ytterligare ett mål inne men målet dömdes bort efter gruff framför målvakten. Beslutet mötte högljudda protester från Åmålsbänken.

– Jag kan inte se varför det blev bortdömt, säger Esa Varis.

Matchen slutade 6–6 efter en mållös förlängning.

Åmåls IBK gör därmed en IFK Åmål och ramlar ur två serier efter varandra. Problemen började halvvägs in i serien, menar Esa Varis.

– Vi börjar ju serien bra och slår topplagen. Det är någonstans mitt i serien som vi åker ner i en dipp efter att vi inte vann borta mot Degerfors.

Den andra kvalmatchen blev lika dramatisk. Edebäck hämtade upp ett 3–7 underläge och kvitterade till 7–7 i tredje perioden. I förlängningen satte Andreas Carlsson det avgörande målet för Edebäck. Resultaten innebär att Edebäck vinner kvalgruppen före Karlstad. Åmål slutade sist i kvalgruppen på två poäng.

Åmålsseger mot Karlstad hade ändå inte räckt för avancemang eftersom Åmål och Kristinehamn då båda hade hamnat på fyra poäng. Kristinehamn hade då tagit andraplatsen tack vare seger i inbördes möte med Åmål.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.