2016-01-20 15:36

2016-01-20 15:36

Ur spår – full fart i Åmåls OK

LÄNGDSKIDOR: Kylan stoppar inte skidåkarna

Det är bra drag på Åmåls OK:s skidträningar i vinter. 50 åkare tränar med klubben och flera av dem säsongsdebuterar i helgen i DM och i Pilgrimsloppet.

Det var typiskt blå extra-före på Åmåls OK:s skidträning i tisdags. Men trots en temperaturen på minus 15 grader var det bra uppslutning i spåret. Ett 30-tal åkare körde varv efter varv på elljusspåret.

– Det går inte att göra så mycket annat i dag när det är så här kallt. Men barnen håller sig varma när de kör, säger Tomas Hermansson, en av tränarna.

I förra veckan körde klubben säsongens första efterlängtade träning på snö på Hanebol. Skidåkningen har föregåtts av ett skidläger i Idre och många timmars barmarksträning i höst, tre pass i veckan för de äldre åkarna och ett pass i veckan för de yngre åkarna.

Orienterare i spåret

Vid något mildare temperaturer är de uppemot 50 åkare på träningarna. De yngsta åkarna är fem år och de äldsta är 14 år. De flesta av skidåkarna orienterar i Åmåls OK under sommarhalvåret.

– Vi bytte från orientering till skidor från en vecka till en annan, säger Tomas Hermansson.

På motionsnivå har längdskidåkning tämligen exploderat i Sverige de senaste åren. Även bland ungdomarna i Åmåls OK märks längdskidsboomen av.

– Vi är lite fler i år än vi brukar vara. Men i fyra-fem års tid har vi varit ungefär så här många. När det blir några stycken som börjar och tycker att det är roligt så sprider det sig, och då kommer det ännu fler, säger Niklas Gustafsson, en av tränarna.

Några av åkarna har redan gjort några tävlingar i Dalsland och Värmland tidigare i januari, men för de flesta blir det tävlingsdebut i helgen när DM i Bengtsfors körs på lördag och Pilgrimsloppet på hemmaplan körs på söndag. Till Pilgrimsloppet är 25-30 åkare från hemmaklubben anmälda.

Erik Hermansson, 9 år, var en av åkarna som finslipade tekniken inför Pilgrimsloppet. Han har tränat skidor i tre år.

– Jag tycker om skidåkning för man får mycket träning.

Kompisen Linus Nilsson har inte bestämt sig om han ska köra någon tävling till helgen eller inte. Linus har kört skidor så länge han kan minnas.

– Det är roligt för att det är många kompisar som också tränar, säger han.

Det var typiskt blå extra-före på Åmåls OK:s skidträning i tisdags. Men trots en temperaturen på minus 15 grader var det bra uppslutning i spåret. Ett 30-tal åkare körde varv efter varv på elljusspåret.

– Det går inte att göra så mycket annat i dag när det är så här kallt. Men barnen håller sig varma när de kör, säger Tomas Hermansson, en av tränarna.

I förra veckan körde klubben säsongens första efterlängtade träning på snö på Hanebol. Skidåkningen har föregåtts av ett skidläger i Idre och många timmars barmarksträning i höst, tre pass i veckan för de äldre åkarna och ett pass i veckan för de yngre åkarna.

Orienterare i spåret

Vid något mildare temperaturer är de uppemot 50 åkare på träningarna. De yngsta åkarna är fem år och de äldsta är 14 år. De flesta av skidåkarna orienterar i Åmåls OK under sommarhalvåret.

– Vi bytte från orientering till skidor från en vecka till en annan, säger Tomas Hermansson.

På motionsnivå har längdskidåkning tämligen exploderat i Sverige de senaste åren. Även bland ungdomarna i Åmåls OK märks längdskidsboomen av.

– Vi är lite fler i år än vi brukar vara. Men i fyra-fem års tid har vi varit ungefär så här många. När det blir några stycken som börjar och tycker att det är roligt så sprider det sig, och då kommer det ännu fler, säger Niklas Gustafsson, en av tränarna.

Några av åkarna har redan gjort några tävlingar i Dalsland och Värmland tidigare i januari, men för de flesta blir det tävlingsdebut i helgen när DM i Bengtsfors körs på lördag och Pilgrimsloppet på hemmaplan körs på söndag. Till Pilgrimsloppet är 25-30 åkare från hemmaklubben anmälda.

Erik Hermansson, 9 år, var en av åkarna som finslipade tekniken inför Pilgrimsloppet. Han har tränat skidor i tre år.

– Jag tycker om skidåkning för man får mycket träning.

Kompisen Linus Nilsson har inte bestämt sig om han ska köra någon tävling till helgen eller inte. Linus har kört skidor så länge han kan minnas.

– Det är roligt för att det är många kompisar som också tränar, säger han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.