2016-01-01 13:10

2016-01-01 13:10

Hårda bud i Fengersfors

SPORT: Fotbollsras, elittävling och SM-medaljer

De två största rubrikerna under sportåret i Åmål var den internationella elittävlingen i orientering vid Knarrbysjön, SM-seglingar och IFK Åmåls ras genom division 3.
Lite i skymundan tog Åmåls OK sin första SM-medalj på 40 år.

Under förra vintersäsongen hade hockeylaget Åmåls Sportklubb det jobbigt. Laget var nära att ramla ner i division 3, men lyckades kvala sig kvar genom att besegra Skedvi/Säter från Dalarna i en kvaluppgörelse med 4-3 i den avgörande matchen.

Säsongen 2015-2016 har Åmål startat betydligt bättre. Amerikanske tränaren Ken Eddy verkar ha fått ihop laget och förstärkningarna funkar bra. Nu är siktet inställt mot playoff.

Klart sist i tabellen

Åmåls Innebandyklubb ramlade ur division 1 2015 efter bara en säsong. Åmål gjorde många bra insatser men när serien summerades kunde man konstatera att laget var klart sist i tabellen.

I april tog tennistalangen Viktor Thoresson från Åmål två brons i P16-klassen vid JSM i Göteborg.

Elit kom till Fengersfors

Sista helgen i april arrangerade Åmåls OK och OK Stigsökarna i Bengetsfors gemensamt en elittävling i orientering som lockade deltagare från flera av Europas länder – dock inte Norge. Åmålstävlingen arrangerades i Fengersfors, med ett fantastiskt vackert målområde vid Knarrbysjön.

Tävlingen lockade 1100 deltagare och såväl bredd, som elit och ungdom gjorde upp i skogarna runt Fengersfors. Paret Helena Jansson och Gustav Bergman vann medeldistanstävlingen på söndagen.

De båda Dalslandsklubbarna fick högt betyg för sina arrangemang.

Norsk seger i SM

Sista helgen i maj arrangerade Segelsällskapet Åmålsviken öppna SM i segling i Melges 24-klassen. Det blev hemmaseger i mästerskapet genom Tomas Skålén och hans besättning, men totaltvinnare blev norrmannen Kristoffer Spone.

SM-guld till ÅOK

Lite i skymundan tog Åmåls Orienteringsklubb i september sin första SM-medalj på 40 år. Det var Johanna Källvik Leufvén som slutade tvåa på långdistansen vid JSM i Sundsvall. Tvillingsystern Erika Källvik Leufvén slutade femma på sprintdistansen.

Goop champion

Björn Goop blev årets champion på Åmålstravet efter en rafflande sista tävlingsdag. Goop tog en fyrling för dagen och passerade därmed Långserudsbördige Magnus Jakobsson - trots att denne tog två segrar för dagen.

IFK igenom trean

2015 var året då IFK Åmål rasade rakt igenom fotbollens division 3. Från tvåan till fyran på en säsong. Inför säsongen tappade laget många tongivande spelare och IFK-ledningen valde att till största delen ersätta dem med utländska spelare. Vilket inte alls funkade.

Bara några få av dem, främst Ebo Eduam, var verkliga tillgångar. Kamraterna fyllde på med ytterligare spelare utifrån under säsongen, men inget hjälpte. Tränaren Peter Svensson fick inte ihop det och efter en strulig säsong hamnade Åmål till slut i kvalserien, där räckte laget inte till.

Melleruds IF, nykomling i trean inför säsongen, ramlade ur direkt. Nästa säsong väntar flera intressanta Dalslandsuppgörelser i fyran. Inte minst IFK Åmål-IF Viken.

Viken vann DM

Viken gjorde en bra säsong i division 4 och härjade länge i toppen. Föreningen blev också distriktsmästare efter seger i DM-finalen mot IFK Åmål med 14-13 – i en famös match på Örnäsvallen. Sällan har det väl regnat så mycket på en fotbollsmatch.

Om DM-finalen innebar definitivt tronskifte inom Åmålsfotbollen, återstår att se denna kommande säsong.

Under förra vintersäsongen hade hockeylaget Åmåls Sportklubb det jobbigt. Laget var nära att ramla ner i division 3, men lyckades kvala sig kvar genom att besegra Skedvi/Säter från Dalarna i en kvaluppgörelse med 4-3 i den avgörande matchen.

Säsongen 2015-2016 har Åmål startat betydligt bättre. Amerikanske tränaren Ken Eddy verkar ha fått ihop laget och förstärkningarna funkar bra. Nu är siktet inställt mot playoff.

Klart sist i tabellen

Åmåls Innebandyklubb ramlade ur division 1 2015 efter bara en säsong. Åmål gjorde många bra insatser men när serien summerades kunde man konstatera att laget var klart sist i tabellen.

I april tog tennistalangen Viktor Thoresson från Åmål två brons i P16-klassen vid JSM i Göteborg.

Elit kom till Fengersfors

Sista helgen i april arrangerade Åmåls OK och OK Stigsökarna i Bengetsfors gemensamt en elittävling i orientering som lockade deltagare från flera av Europas länder – dock inte Norge. Åmålstävlingen arrangerades i Fengersfors, med ett fantastiskt vackert målområde vid Knarrbysjön.

Tävlingen lockade 1100 deltagare och såväl bredd, som elit och ungdom gjorde upp i skogarna runt Fengersfors. Paret Helena Jansson och Gustav Bergman vann medeldistanstävlingen på söndagen.

De båda Dalslandsklubbarna fick högt betyg för sina arrangemang.

Norsk seger i SM

Sista helgen i maj arrangerade Segelsällskapet Åmålsviken öppna SM i segling i Melges 24-klassen. Det blev hemmaseger i mästerskapet genom Tomas Skålén och hans besättning, men totaltvinnare blev norrmannen Kristoffer Spone.

SM-guld till ÅOK

Lite i skymundan tog Åmåls Orienteringsklubb i september sin första SM-medalj på 40 år. Det var Johanna Källvik Leufvén som slutade tvåa på långdistansen vid JSM i Sundsvall. Tvillingsystern Erika Källvik Leufvén slutade femma på sprintdistansen.

Goop champion

Björn Goop blev årets champion på Åmålstravet efter en rafflande sista tävlingsdag. Goop tog en fyrling för dagen och passerade därmed Långserudsbördige Magnus Jakobsson - trots att denne tog två segrar för dagen.

IFK igenom trean

2015 var året då IFK Åmål rasade rakt igenom fotbollens division 3. Från tvåan till fyran på en säsong. Inför säsongen tappade laget många tongivande spelare och IFK-ledningen valde att till största delen ersätta dem med utländska spelare. Vilket inte alls funkade.

Bara några få av dem, främst Ebo Eduam, var verkliga tillgångar. Kamraterna fyllde på med ytterligare spelare utifrån under säsongen, men inget hjälpte. Tränaren Peter Svensson fick inte ihop det och efter en strulig säsong hamnade Åmål till slut i kvalserien, där räckte laget inte till.

Melleruds IF, nykomling i trean inför säsongen, ramlade ur direkt. Nästa säsong väntar flera intressanta Dalslandsuppgörelser i fyran. Inte minst IFK Åmål-IF Viken.

Viken vann DM

Viken gjorde en bra säsong i division 4 och härjade länge i toppen. Föreningen blev också distriktsmästare efter seger i DM-finalen mot IFK Åmål med 14-13 – i en famös match på Örnäsvallen. Sällan har det väl regnat så mycket på en fotbollsmatch.

Om DM-finalen innebar definitivt tronskifte inom Åmålsfotbollen, återstår att se denna kommande säsong.